用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍方方樂趣幼稚園 對衡道N班的來集合囉喂~~~~
樓主: bearwhat
go

對衡道N班的來集合囉喂~~~~   [複製鏈接]

回復 B1234 的帖子

其實有好多小朋友轉去名校, 龍校等等,

不過我就同阿囡轉村校, 因為唔想阿囡搭校車, 始終都係自己帶會放心啲; 省咗的錢就星期六同佢上吓興趣班

多多指教

回覆:對衡道N班的來集合囉喂~~~~

Moon 班 Natalie ,多多指教。

仔仔上雙語班的,第一個月番來成日唱abc song, London bridge is falling down, aeroplane aeroplane.  同埋拉著我衫尾講「火車捐山窿」。好似和international班開始時一樣都係呢D歌。

Moon班係雙語定國際班?

Rainbow 班 Zigal 報到

Hello, cy36baby.  How's your kid after 1 month school life?

Hello, AllisonFu.  好似都有好多唔同既N班。

對衡道N班....請問小朋友返學有沒有哭呢? 我想幫小朋友報下午班, 請問開學了幾天, 覺得學校怎麼呢? 有沒有教授書本? 還是整天在愉快遊戲? 謝謝!

hs_mama 發表於 12-9-13 20:16
Hello, AllisonFu.  好似都有好多唔同既N班。
好似係6班....我見佢地開生日會果日...ee拎住6個大蛋糕返來....超大個

My daugther, Suri just go on Sept, I also want to know more about Funful in Kowloon Tong
Is any mother can share with me the experiences .. Thanks !

che00rry 發表於 12-9-14 11:24
對衡道N班....請問小朋友返學有沒有哭呢? 我想幫小朋友報下午班, 請問開學了幾天, 覺得學校怎麼呢? 有沒有 ...
有書丫..我仔國際班...開學到現在只係教到a-c...數字1-3...big small...普通話..臉五官...歌仔就教3..4首..識祈禱文...我家沒信...他沒在家做...但我問佢..佢就識講 thanks you god for your eventing amen我仔返學分開時仲有喊...放學就沒喊

回覆:che00rry 的帖子

番左學一個月喇,開頭上校車無喊,反而上了一排,上校車時仍然在喊,落車無喊。我問仔仔好多次你番學開唔開心,佢都話開心。我又問佢鍾唔鍾意黃老師同鍾老師,佢話鍾意。

引用:對衡道N班....請問小朋友返學有沒有哭呢?+

原帖由 che00rry 於 12-09-14 發表
對衡道N班....請問小朋友返學有沒有哭呢? 我想幫小朋友報下午班, 請問開學了幾天, 覺得學校怎麼呢? 有沒有 ...
有課本,開頭我諗間間N班都係教ABC.(其實好多小朋友未入去N班都識唱ABC) 不過都要強化佢地認得D英文字。中文課本: 認中文字(唔知國際班有冇?)口、人。counting: 仔仔會舉起一隻手指或兩隻手指.  教緊123.  有點驚喜的是仔仔番來唱普通話歌:眼睛在哪裡。(我仔仔讀雙語班)

其他(根據handbook):
英文:finger, ceiling, floor, bell, face, teeth, hands, shoes, hair, aeroplane, train, motor car
Drama 角色扮演: O McDonald Had A Farm
Oral: hello, good morning, good afternoon, thank you
Shape: circle
Colour : red
General knowledge: 自我認識,我的家,快樂的園地
仲有其他nursery rhymes, 故事,手工,圖晝,biblical knowledge, news digest, etc.

Other songs that I didn't mention before:  Good morning song, goodbye song, this is the way we wash ourselves, 晴雨歌,我有一個好媽媽,我的家 (因為仔仔番黎無唱呢D歌,所以呢D歌我都唔識點唱)

各位媽媽,想請問報方方有無乜野要主意架?細仔9月11日想報2013-2014 嘅n班。會唔會有難度呢? 可否分享妳們的經驗?

平常心就得啦.  間間N1都叫你個細路比野比老師.  At least佢肯比同攞個樣野啱都OK架喇.  e.g. 一開始可能比幾樣不同的生果佢玩, 佢玩緊時, 老師叫佢可唔可以比個蘋果老師呀? 佢攞啱又識比老師已經OK啦. 我忽然記得佢有考我個仔砌puzzle (得一塊個隻), 因為係佢當時唯一做得無咁好個樣野所以記得.

今星期開始返學已經5再喊~

大家好!我女將在10月入讀nursery插班生,因之前間學校沒有校巴,宜家要買過曬d方方校服,請問你們有冇d唔岩著的校服/書包給我女兒?另外,我個仔今日都申請左下年入讀N1!

引用:今星期開始返學已經5再喊~

原帖由 bearwhat 於 12-09-20 發表
今星期開始返學已經5再喊~
我呢個星期有機會接送仔仔上落校巴,似乎佢適應左好多。

‹ 上一主題|下一主題