用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍方方樂趣幼稚園 對衡道N班的來集合囉喂~~~~
樓主: bearwhat
go

對衡道N班的來集合囉喂~~~~   [複製鏈接]

mrs.tan 發表於 12-8-13 00:52
其實我都唔知會升咩小學...我都擔心中我2個小朋友都係國際班我仔仔今年k2 ...
請問國際班的普通話,有沒有認字及寫字的呢?如果有我都可以諗下5轉雙語哦

亞仔今日病了...沒有返學...希望明天可以返學

引用:亞仔今日病了...沒有返學...希望明天可以返

原帖由 bearwhat 於 12-08-13 發表
亞仔今日病了...沒有返學...希望明天可以返學
你仔仔有無事呀??小心身邊,快d好返開開心心咁返學

回覆:對衡道N班的來集合囉喂~~~~

MARCUS好返未?今日有冇返學呀?
我阿仔尋日同今日返學都仲有喊,希望聽日可以喊少d啦!

PatJoybb 發表於 12-8-14 13:35
MARCUS好返未?今日有冇返學呀?
我阿仔尋日同今日返學都仲有喊,希望聽日可以喊少d啦!

...
今日有返...我幾攪笑...以為正常12點放學...仲11:55係門口等...奇怪點解無人又無校車...12點有架校車返來..問ee..點解無人...佢話放11點....啦啦聲..跟ee入去接仔...好彩無喊...我仔仲係分開喊丫...

回覆:對衡道N班的來集合囉喂~~~~

catthien 發表於 12-8-15 02:43
大家好,我仔仔係讀上年n班,今年升k1 啦,我地無原校升讀,因之前諗個,重有個細仔出年都要讀n班, 開支真 ...
正常丫..因為有學卷不能教得深...要跟教育局行....方方係私校...不用受教育局行喎 ....~.~

我想知道k1..k2的普通話有無得教中文字???如果無...咁得唱歌?每天也有普通話堂...那到底學什麼呢??

引用:Quote:catthien+發表於+12-8-15+02:43+大家

原帖由 bearwhat 於 12-08-15 發表
正常丫..因為有學卷不能教得深...要跟教育局行....方方係私校...不用受教育局行喎 ....~.~

我想知道k1..k2 ...
Marcus媽媽,我到今日先知原來對衡道國際班係無k.3嫁...如果要升k.3就要去尖沙咀果邊返學...

mrs.tan 發表於 12-8-15 20:15
Marcus媽媽,我到今日先知原來對衡道國際班係無k.3嫁...如果要升k.3就要去尖沙咀果邊返學...

...
下...咁k1可不可以去尖沙咀升國際班呢?咁k2小朋友5想去tst咁點算丫??

引用:Quote:mrs.tan+發表於+12-8-15+20:15+Marcu

原帖由 bearwhat 於 12-08-15 發表
下...咁k1可不可以去尖沙咀升國際班呢?咁k2小朋友5想去tst咁點算丫??
我都唔知點解...宜家同老師講左過尖沙咀返k.3先...我都仲未同c6商量...

mrs.tan 發表於 12-8-15 23:59
我都唔知點解...宜家同老師講左過尖沙咀返k.3先...我都仲未同c6商量...

...
如果5去tst係米要迫轉做雙語班呢??定係根本全部都無k3...

marcus竟然係學校學識唱London Bridge Is falling down...返左一星期學就學唱..
我每晚都問下仔係學校唱咩歌...佢多數答我abc song...但今晚就唱左London Bridge Is falling down成首出來...果然方方教唱歌真係好叻...因為我都無比佢聽過言這首歌

引用:+本帖最後由+bearwhat+於+12-8-20+22:44+編

原帖由 bearwhat 於 12-08-20 發表

marcus竟然係學校學識唱London Bridge Is falling down... ...
叻叻以前我個仔n班我日日接佢放學問問佢學左咩,佢竟然答我唔知...

回復 bearwhat 的帖子

haha, 恭喜有個好開始, 因為國際班主要用英文, 咁學唱英文歌就真係快好多嘅

不過 ... 因為學英文為主, 但屋企老人家只用廣東話, 變咗唔中唔英咁, 好似佢會話, 唔好搞我個box, 我要orange, 我要tidy up 咗先 ... 不過你同佢講英交都聽到同應到; 仲有就係數學都係學英文, 所以用英文就數到, 中文就有時會數錯, 但諗口簧就冇問題, 不過我就懶, 冇特登教佢任何嘢

其實問過老師, 因為國際班主要for 升internatioanl school 的小朋友, 所以呢... 如果打算升返local school, k1 就最好轉返local class la

hobby 發表於 12-8-21 10:32

haha, 恭喜有個好開始, 因為國際班主要用英文, 咁學唱英文歌就真係快好多嘅

今日派左書啦~全數5本...我想問是不是日日都要帶返學丫?根本上書上的我仔之前返pg...已經識晒...除了普通話...因為之前佢5肯上普通話堂.....普通話只識數1-10..英文已經數到100...廣東話好似1-20...認數字都係...(因為佢對數字好有興趣)
其實對衡道是不是都沒k3學生呢?我都沒見過好大個小朋友...如果真係只可以讀到k2...又真係要k1報多幾間了...

書就日日日要帶, 但另外嗰幾本, 唔係好記得邊日添, 你要問返老師先知la,

我知阿囡有同學個哥哥讀高班, 只不過班數較少, 因為大部分人k1已經轉校

hobby 發表於 12-8-21 16:06

書就日日日要帶, 但另外嗰幾本, 唔係好記得邊日添, 你要問返老師先知la,
有本歌書應該5係麻?其實有沒有手功做丫??姐係雙語有k3丫?

點解大部份N班嘅小朋友都係K1轉校呢?係唔係如果係方方讀到K3考小一的成績不太理想呢?所以方方D家長會考慮轉校。

B1234 發表於 12-8-21 23:20
點解大部份N班嘅小朋友都係K1轉校呢?係唔係如果係方方讀到K3考小一的成績不太理想呢?所以方方D家長會考慮轉 ...
真係一個迷....不過我覺得係個個都會再考大家認定名校...龍校...or..有學卷又出名的k...不竟讀4年私校又真係好貴...只係幼稚園姐...洗5洗用15萬幾....

嗰本會貼紙的簿, 係每個星期的親子功課, 我會叫阿囡colouring, 同唱吓歌仔; 係有k3嫁, 不用擔心
‹ 上一主題|下一主題