用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 官立小學升中問題
go

官立小學升中問題 [複製鏈接]

大家好,

請問如果小朋友讀緊官立小學, 第時升中係咪多數升翻官立中學架 ?  定係按成綪派中學呢 ??

盛盛媽咪

0    0    0    0

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

無分別, 一樣都係自行 + 大抽獎 (睇成績 & 運氣)
只不過官小升官中嘅%會多少少咁多~

回復 小倩 的帖子

小倩,

明白, 多謝你... 嚟緊下星期亞囝會 second in 插班試.. 唔知機會大唔大, 佢同我都好緊張呀 !

盛盛媽咪

醒目開學勳章 王國長老

回覆:官立小學升中問題

官中有聯繫位俾官小(強烈建議你先了解因為間間吾同,譬如皇仁聯繫小學係軒官而吾係北官),而一間中學亦可以有多間聯繫小學,即係話,根據過往數字,考頭幾多幾多就一定得到聯繫位,之後既就要同出面爭。亦要留意,官校課程吾算深,有咩不足家長要自己跟緊d,祝插班成功!

引用:官中有聯繫位俾官小(強烈建議你先了解因為

原帖由 Charlotte_mom 於 12-06-03 發表
官中有聯繫位俾官小(強烈建議你先了解因為間間吾同,譬如皇仁聯繫小學係軒官而吾係北官),而一間中學亦可 ...
假如一間官中聯繫4間小學,咁呢25%係呢4間一齊分,對嗎?

回復 wonderbaby 的帖子

Hi Wonderbaby,

我認為入翻官中聯繫中學機會會大D, 如果成績好, 可以同人拗手瓜 ~~

盛盛媽咪

王國會長

盛盛媽咪 發表於 12-6-2 23:42
大家好,

不算是, 成績好的可以去聯繫官中, 成績差的等統一派位.
‹ 上一主題|下一主題