用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會沙田圍呂明才小學 2012-2013 小一交流區
樓主: syslam
go

2012-2013 小一交流區 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+hobitdou+於+12-06-29+發表多

原帖由 Flower 於 12-06-29 發表
最好兩件雨衣,一件放學校,一件放家,有時落雨唔得執冇帶會比老師罵。(最近我仔又試過被罵)
視藝我帶a5  ...
小一游泳堂最混亂,雖有家長幫手,有時都會取錯別人的衫衭鞋,最好熨上名子,鞋底我寫名。尤其冬天的冷衫及褸,試過有人見你咁新取錯不還,我會用針線縫上名字
別小看你們的孩子,進入下學期會醒好多,二級可以不用再叮囑。係我選呢間學校的原因

Flower

回覆:2012-2013 小一交流區

Thank you Flower!  Really appreciate for ur kind advice!

引用:Thank+you+Flower!++Really+appreciate+for

原帖由 miutang 於 12-06-29 發表
Thank you Flower!  Really appreciate for ur kind advice!
不用客氣,沙呂的家長都幾肯幫人
還有一點忘記提醒,我仔剛由幼稚園升上小學,可能未習慣,情緒上可能不穩,除了時常發脾氣,唔做功課,大吵大鬧,什至掉東西,好多野都比佢打爛整爛,不過幾個月便適應了,現在開開心心上學。
未必個個一樣,細仔就冇呢個情況出現。

Flower

So did teachers give any support for your elder son's case?

I think both children and parents need time to adapt the new environment.  From the summer assignment, it seems to me that the school requires both parents and children to work hard.

回覆:miutang 的帖子

學生係老師面前一定乖,所以我搵學校社工,不過佢好忙,要搵多幾次先覆到你,社工都有幫同佢傾下或給他遊戲玩下。不過好快冇事。
學校有支援給一些証實有問題的學生,如,專注力,讀寫,自閉等...無論多定少,一定會有。不過,係學校排隊,條龍好長好長,因他們會給一些嚴重的優先,有些要等到三年級才做assessment, 所以如果發覺有問題出去私家做,將份report比學校,學校好似係開學前定係九月向政府申請資助,最緊要係考試時去特別室,又加時間做,用白色靚紙(平時係黃甘甘的草紙),老師知道多加留意

Flower

引用:Quote:原帖由+Flower+於+12-06-29+發表最好

原帖由 Flower 於 12-06-29 發表
小一游泳堂最混亂,雖有家長幫手,有時都會取錯別人的衫衭鞋,最好熨上名子,鞋底我寫名。尤其冬天的冷衫及 ...
我都訓練緊佢游完水自己沖涼換衫。係換衫差dd,成日驚佢d衫跌落地濕哂!

Flower 發表於 12-6-29 17:31
不用客氣,沙呂的家長都幾肯幫人
還有一點忘記提醒,我仔剛由幼稚園升上小學,可能未習慣,情緒上可能不穩 ...

有各家長既支持,希望各小朋友都好快適應小學生活, 個個都開開心心上學, 唔返學唔開心!

回覆:hobitdou 的帖子

多謝你的資料!

Flower 多謝你的寶貴意見,對我這個新丁來講真係獲益良多!Thanks a lot !

要幫亞囝訂定D,名字牌先!駛唔駛等埋有班級先呢?

Why our recent posts are deleted??

FiFi618 發表於 12-7-1 00:39
多謝你的資料!

要幫亞囝訂定D,名字牌先!駛唔駛等埋有班級先呢?
名牌織o麥我整o左啦, 唔等編班, 我諗住d校服都要著2年, 不用班別啦.

引用:Quote:FiFi618+發表於+12-7-1+00:39+多謝你

原帖由 hobitdou 於 12-07-01 發表
名牌織o麥我整o左啦, 唔等編班, 我諗住d校服都要著2年, 不用班別啦.
唔使有班級,如有人執到,會放係地下操場一個小地方"失物認領處",自己孩子係果度搵。
我見過好多野:水樽,飯壼,袋,最多係冷衫和褸

Flower

各位新朋友:
加油呀!相信自己眼睛、去感受一下;
既然你選擇了沙呂小梗有自己理由。
每個人的感受有不同,有正面、有負面,
校車事情已過去,大家毋須要再去"爭議",
方法只有搭或者吾搭。

各位新朋友:加油呀!相信自己眼睛、去感受一下;既然你選擇了沙呂小梗有自己理由。每個人的感受有不同 ...

自己去感受最重要,同一件事唔同人有唔同感受,要互相尊重,不要將自己的想法加諸別人身上,我們會懂分析,希望大家和諧。

karen2138    發表於 12-7-13 22:41

引用:各位新朋友:加油呀!相信自己眼睛、去感受

原帖由 moma 於 12-07-01 發表
各位新朋友:
加油呀!相信自己眼睛、去感受一下;
既然你選擇了沙呂小梗有自己理由。
你咁搞笑,無端端又講返,依家係討論緊開學事,好耐冇提過

請問暑期班幾時會有資料出?

重複

miutang 發表於 12-6-29 10:11
i searched some info regarding the school bags.  I think i wil look for SPI school bags... For Dr. K ...

miutang 發表於 12-6-29 10:11
i searched some info regarding the school bags.  I think i wil look for SPI school bags... For Dr. K ...

我地係seven 用家, 個書包好輕, 容量大, 天文, 科學與科技file 都可以放入, 還有位剩, 平時我小朋友放晒書+用具+小息袋入書包內, 我攞上手覺得好重, 但個書包有 "射"力功能, 所以揹上膊小用家話唔重...... 舊年我買之前考慮左好耐, 主因係價錢真的好貴,宜家用落係物超所值, 值得推薦, 有時間不坊比較吓.....
我舊年買時問職員有冇折, 最後佢比左9折我, 折左大約 $950, 大家要主動問下......  

重複

今日派成績表, 小朋友收到一張榮譽獎狀, 請問是什麼意思???? 最奇怪係冇寫證明是什麼??? 請知道的家長話我知, 謝謝
‹ 上一主題|下一主題