用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會沙田圍呂明才小學 2012-2013 小一交流區
樓主: syslam
go

2012-2013 小一交流區 [複製鏈接]

LLmamaBB 發表於 12-6-29 11:37
I agree, prefer SPI for the size and price are quite OK

Thx again

知唔知邊度spi有減價?我琴日見吉之島拆o左都要560(細size).

學校有一科是用F4 FILE, 所以大家買書包時, 要留意可否完全放入F4 FILE

phibow 發表於 12-6-29 09:59
我買左書包同白波鞋, 其他都未買

買o左邊種書包?

phibow 發表於 12-6-29 11:45
學校有一科是用F4 FILE, 所以大家買書包時, 要留意可否完全放入F4 FILE

多謝提醒!
我想買spi書包, 錦spi 要買大size先放得入f4 file!

hobitdou 發表於 12-6-29 11:47
買o左邊種書包?

我買左運動背包, 好似20L

回復 hobitdou 的帖子

Don't be so rush, pls wait for any promotion in various department stores/malls during July & Aug :D

karen2138  試下等書展睇睇,我上年亞仔小一,在書展買jor個SPI細size,好似$4xx!! 夠放晒D書,但F4就要彎小小!  發表於 12-7-12 13:45

引用:+本帖最後由+justtalk+於+12-6-29+09:31+編

原帖由 justtalk 於 12-06-29 發表

回復 hobitdou 的帖子
別勞氣啦,事不關己的事當然不會出聲,等如不是新生近程的家長不會爭取,而遠程的新生家長還係度搵緊校車。
我們有得比較才作出抱怨,我不是係度說是非,不過係以前同依家比較下,舊生家長當然會不開心,別見怪,當你們小朋友入讀後覺得呢間學校好好,學生係學校好開心,我敢說以前仲開心。

Flower

hobitdou 發表於 12-6-29 11:49
多謝提醒!
我想買spi書包, 錦spi 要買大size先放得入f4 file!

SPI<---冇研究
上面講幾個牌子我會揀LEGO多D
捨得就買SEVEN, 貴買平用, 但佢S SIZE都好大, 唔O岩我個女

回復 phibow 的帖子

知唔知一般日子會帶幾多書返學架?仲會唔會帶好多簿/作業?

karen2138  大約每日4科書啦!如有體育課就少一點,都有功課作業要帶!沒辦法,小一生個子少!  發表於 12-7-12 13:55

hobitdou 發表於 12-6-29 11:57

知唔知一般日子會帶幾多書返學架?仲會唔會帶好多簿/作業? ...

中英數一定有.......
其實總知都唔會輕

點解你會買運動型書包呢?

FiFi618 發表於 12-6-29 00:36
moma
我都睇緊書包,打算買Dr.Kong特價o左$299都ok.成千銀嘅seven我就唔會諗,

同事話我知, 麥當當會員有張DR.KONG COUPON, 買$300 減$50, 買$500 減$100 (31/7 前用)

Flower 發表於 12-6-29 11:51
別勞氣啦,事不關己的事當然不會出聲,等如不是新生近程的家長不會爭取,而遠程的新生家長還係度搵緊校車。 ...

我知你地組車困難重重, 希望你地可以圓滿解.

出面有TOPIC話新公司連車都未有.....我都擔心開學時唔知會點

hobitdou 發表於 12-6-29 12:10

點解你會買運動型書包呢?

因為淨書包計..........輕DDDDDDDDDDD LOR

phibow 發表於 12-6-29 12:18

出面有TOPIC話新公司連車都未有.....我都擔心開學時唔知會點 ...

贊成! 我小朋友都要搭校車,我都希望校車問題快d圓滿解決.
等d小朋友開開心心上學去.

引用:Quote:Flower+發表於+12-6-29+11:51+別勞氣

原帖由 phibow 於 12-06-29 發表

出面有TOPIC話新公司連車都未有.....我都擔心開學時唔知會點 ...
多謝你們體諒,我都希望盡快解決。
你們選書包別太細,每天他們都背很重的書,習作, note book, worksheet, compensation, 差不多成日要帶,我的Lego 書包只係用兩年背帶已經爛,遇著測驗考試要帶埋上下冊,我揹住都想即刻掉落地。
書展時應該有書包賣,我都係果時買。
至於文具,別選多功能襟個制但出,好似好好玩的筆盒,我曾經聽到老師同家長講,咁靚筆盒留返係屋企用,用d普通筆袋就得,我諗可能係個學生上堂係度玩筆盒

Flower

引用:Quote:原帖由+phibow+於+12-06-29+發表我知

原帖由 Flower 於 12-06-29 發表
多謝你們體諒,我都希望盡快解決。
你們選書包別太細,每天他們都背很重的書,習作, note book, worksheet, ...
開學時要準備一個袋仔放口罩和膠布,寫上自己的名,放係課室有需要時用。

Flower

引用:Quote:原帖由+Flower+於+12-06-29+發表多謝

原帖由 Flower 於 12-06-29 發表
開學時要準備一個袋仔放口罩和膠布,寫上自己的名,放係課室有需要時用。

...
膠袋仔可以了

Flower

多謝Flower提醒!

想問下讀緊既小朋友家長, 係咪要放定一件雨衣係學校?
視藝袋要買幾大左右? 桌子墊係幾大?
"學生要預備兩條餐布,輪流替換"係用黎抺咀定桌子?

引用:多謝Flower提醒!想問下讀緊既小朋友家長,+

原帖由 hobitdou 於 12-06-29 發表
多謝Flower提醒!

想問下讀緊既小朋友家長, 係咪要放定一件雨衣係學校?
最好兩件雨衣,一件放學校,一件放家,有時落雨唔得執冇帶會比老師罵。(最近我仔又試過被罵)
視藝我帶a5 size的文具拉連, 總之要薄又要輕,因平時都好多野帶,仲帶咁重野,百上加斤。舖枱我求其用一些膠袋剪開,因夠輕夠薄,size大過a3少少都可以,冬天一定要帶手袖,否則件衫,唉~~~
餐巾舖台,舖台唔使日日換,有時要帶條布抹枱,不過我唔知幾時,可能佢地用墊枱布抹我都唔知,如果不太dirty,我會一星期洗一次,有時你會見到佢地包埋一些茄汁或飯餸係條布就要即洗,咁要多一條替換,我買ikea的白色餐巾,薄薄地,久不久或有汁積可以用漂水漂下。以往新飯商會每人送一套餐具。
四年級開始每人有lock.視藝用品或牧童笛等,可以放locker

Flower
‹ 上一主題|下一主題