用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會沙田圍呂明才小學 2012-2013 小一交流區
樓主: syslam
go

2012-2013 小一交流區 [複製鏈接]

回覆:2012-2013 小一交流區

My colleague's son is studying at p2 and she agrees with the principal's approach.  Her son loves reading (not in the past) and  is more caring about bringing books and homework in order not to lose conduct marks.

What kind of school bag u would choose?

moma
agree !! 要為學校既老師們加油!!

hobitdou
Yes!! 希望多d真正有心&多D多D正能量嘅家長入黎talk!

我都睇緊書包,打算買Dr.Kong特價o左$299都ok.成千銀嘅seven我就唔會諗,
唔知點解小學雜談o個邊咁多人講,都唔知係咪做妹呢?

k808964  我係一田買咗果叫TOPGAL既書包,阿仔用咗四年,升中一都可以用住先,睇吓同學仔用咩再換。  發表於 12-7-6 02:17

想請教書是否要自己去書局買呀?還是有書商在學校銷售呢?

hobitdou 發表於 12-6-28 10:06
我都想比阿仔上英文班,等我問下老師先!
你小朋友幾時開始上,一星期幾堂?學校老師教?

...

7月23日開始, 一個星期5堂, 每堂個半鐘, 返足1個月
應該唔係學校老師教

moma 發表於 12-6-28 21:40
我有兩個小朋友,一個今年小三、一個今年小一;經歷了兩代校長;兩個都讀得好開心。 ...

對啊!  他們對學習充滿了興趣, 很喜歡老師--她們都非常有愛心, 還有啟發孩子的語文進步, 居功不少!

沙吕是能激活孩子的潛能的.

k808964  聽阿仔講今年的同學仔都好勁攞咗好多獎項呀  發表於 12-7-6 02:23

miutang 發表於 12-6-28 16:29
希望大家在此開心交流,出面的風風雨雨不要管,看得多他們罵罵罵,只想説有點令人不安。

...

冇錯

karen2138  我也來支持!!分享多些開心事、正能量!我有2個小孩在沙呂讀,還有很長的路要走,希望大家互相扶持!!  發表於 12-7-12 13:34
k808964  支持  發表於 12-7-6 02:20

hobitdou 發表於 12-6-28 20:52
你地幫小朋友準備好入學用品未?

我買左書包同白波鞋, 其他都未買

i searched some info regarding the school bags.  I think i wil look for SPI school bags... For Dr. Kong ones, the quality may not good and i dont like they always copy other brands.

copy from:
http://blog.163.com/shek_ching/b ... 112010528103031850/

Zeven
(由Barocco代理留意   http://www.barocco.hk  )
很昂貴($750 - $950)、超輕(可能是書包中最輕、意大利製造,物料堅韌、時尚(有D前衛大胆),但購買要留意內格,Size 是否配合自已孩子,自己的經濟負担,你亦可留意BK近期Zeven 或 Seven 書包的討論,可能書包size啱小朋友,但會放唔落或屈親學棧file 及 folder,要自已取捨。

SPI
物料輕及耐同,肩帶舒適,適合香港小學生,價錢由$350 - $650,視乎新舊款及size大小,款式亦多選擇。護脊程度OK,近幾年少做宣傳。 購買時最重要是款式設計,內格,大小,不要理會款式新舊,因為很多時新不如舊(款),可能有時款新咗,實用設計衰咗。

Dr. Kong
一般很多款照抄SPI,最緊要平,護脊都無問題,只不過物料普通,唔算上乘。Dr.Kong 的鞋、書包是合乎標準,但質料麻麻是它的一向寫照。你留意一下外國牌子的返學鞋例如ECCO、Geox,無論在皮質(鞋面、後踭)、鞋底膠、車線與Dr.Kong 相比都有相當差別,舒適程度分別重大。

Lego (丹麥牌品,應該是國內製造)
有小小屆乎Zeven與SPI之間,有D似玩具,包括輕重,價錢,但在香況size及款式選擇不多,護脊OK,最重要小心留意間格是否啱用。

Chiropak
澳洲牌子,獲獲三大國際脊醫學會認可,設計強調護脊功能,但書包得一個款及一個size(大), but超重、重。
其他卡通公仔書包幾乎是同一間廠造,你哋自己比較啦。
最後忠告
1. 千萬不要買太大size的書包(留意小朋友身高和書包高度是否配合,如果唔係他們上樓梯好易向後跌)
2.不要買有轆的書包(因為重多磅半),上樓梯就大鑊。
3.不要買間格(包括水樽位)唔啱駛的書包。
無論所謂人體力學設計點正,只不過咩得舒服D、對脊骨傷害小D、比較疏氣散熱,但唔會將明明有10磅重的書包變造只得6磅,咪傻啦。所以Zeven書包有一定數目的fans.

在Barocco在海運大厦地庫,近玩具返斗城入口附近那分店最多Zenen 書包款選擇。 要留意學校有沒有對書包的限制(如適用)、size及間格是否適合,一般最好有兩大格,內格載較重的書本,因為要貼背,如果有索帶固定書本擺動就更好,外格載較輕的folder及物品,肩帶的夠厚及夠闊。

karen2138  嘩!你好利害呀!好detail呀!有D牌子我都未聽過!哈哈!我都可以參考下喎!我2個都用SPI,都可以!唔該晒你先!!{:1_1:}  發表於 12-7-12 13:40

FiFi618 發表於 12-6-29 01:10
想請教書是否要自己去書局買呀?還是有書商在學校銷售呢?

書...書商會8月尾到學校, 之前要先到7仔付款, 你註冊後會有書單

justtalk 發表於 12-6-29 09:24
回復 hobitdou 的帖子

我係受校車改變而影響的家長。關於沙呂的帖子我都有睇。講句公道說話,你唔 ...

請呢位家長冷靜D

我都有受校車改變影響, 我好明白你心情, 早返遲放對學生對家長生活都好有影響, 但與其在此吵鬧, 倒不如尋求多幾個方案自保
我暫時都會選擇搭校車, 因為我屬短程, 影響不大, 但仍會靜觀其變, 如搭過後服務係真好差會改由我自己帶返學, 叫工人姐姐手接放學

在此我希望各位受影響學生早日找到一個合適回校方法

k808964  無錯,口舌之爭,倒不如自保行動  發表於 12-7-6 02:26

我覺得是講者無心, 聽者有意, 除非住响學校隔離, 如果唔係, 校巴服務當然對大家有影響, 但呢刻都係無法子, 只係想响度分享下交流下小一預備啫, 希望大家和平和平吧.

justtalk 發表於 12-6-29 10:29
回復 phibow 的帖子

呢位家長你錯啦,我很冷靜,從不吵鬧。

這個是觀點與角度問題, 大家FOCUS個焦點不同, 沒有對錯, 公平之分

回復 miutang 的帖子

Great!  Details and good for parents to choose.  Many thanks!!

大家去學校網頁睇下明天小一辦理入學放排, 可能因颱風影響的安排

回復 miutang 的帖子

好利害既書包比對表,thx miutang!

我琴日都睇去o左荃灣吉之島睇書包.有lego 同spi, 但lego得2隻show 出黎, 仲要係同款唔同色.
spi 有2-3個款, 不過有不同size 同色睇, 阿仔p1,所以同佢試細size 都ok, 不過怕放唔哂d書, 所以冇買,等學校派哂書先買.
我都睇o左其他post 講seven, 但唔會買, 因為成千蚊個書包,一來貴o左d, 二來怕阿仔返學時亂錦放.

k808964  我個人覺得小朋友書包,最重要夠承托和輕  發表於 12-7-6 02:30

I agree, prefer SPI for the size and price are quite OK

Thx again :D

phibow 發表於 12-6-29 09:55
7月23日開始, 一個星期5堂, 每堂個半鐘, 返足1個月
應該唔係學校老師教

真係好好bor!

moma 發表於 12-6-28 21:40
我有兩個小朋友,一個今年小三、一個今年小一;經歷了兩代校長;兩個都讀得好開心。 ...

我想問下你.....
你有沒有KEEP舊書給細那個用, 特別是數學
‹ 上一主題|下一主題