用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs 聖家(九龍城)
go

KTS vs 聖家(九龍城)

貢獻勳章

唔計錢?KTS程度好些,但肯定辛苦些,六年後又要玩派位,聖家有直屬band one(唔知仲係唔係),程度淺些,理論上冇咁辛苦,但又好似KTS老師有愛心一些!好煩惱,有朋友當年是德望跟聖家選,最後選了聖家,佢依家說很後悔!唉!KTS又怕讀不來!點算?

王國長老

回覆:KTS vs 聖家(九龍城)

我會選KTS,academic方面應該好d,校風都好。

王國長老

真係讀唔黎先轉出黎啦,唔好咁快驚定先。

dwkw333  Sorry, typo. It should be "Can't agree more!!!"  發表於 12-6-2 23:58
dwkw333  Agree no more!!!  發表於 12-6-2 23:56

點解後悔簡左聖家呢?都好多人鍾意呢間喎

花仔媽咪 發表於 12-6-2 23:23
唔計錢?KTS程度好些,但肯定辛苦些,六年後又要玩派位,聖家有直屬band one(唔知仲係唔係),程度淺些,理 ...
聖家程度都唔算淺喎
古惑晴晴:(我最錫型爸、第二豬媽......)
[IMG]http://i154.photobucket.com/albums/s253/faiiaf9394/IMGP0438m.jpg[/IMG]
[IMG]http://i154.photobucket.com/albums/s253/faiiaf9394/IMGP0441m.jpg[/IMG]
[IMG]http://i154.photobucket.com/albums/s253/faiiaf9394/SANY0351xx.jpg[/IMG]
[IMG]http://i154.photobucket.com/albums/s253/faiiaf9394/SANY0827x.jpg[/IMG]

兩間聖家的程度都比kts淺得多.

我會選聖家....
程度淺可以靠自己, 一條龍就冇得靠自己啦.

Joe8889 發表於 12-6-3 00:08
我會選聖家....
程度淺可以靠自己, 一條龍就冇得靠自己啦.

聖家不是一條龍

貢獻勳章

回覆:kls12 的帖子

據聞九龍城聖家約70名前都上到中學,因考頭的都會走,有人說聖家中學是1C,而且已下降至2A,不知是真是假?

引用:據聞九龍城聖家約70名前都上到中學,因考頭

原帖由 花仔媽咪 於 12-06-03 發表
據聞九龍城聖家約70名前都上到中學,因考頭的都會走,有人說聖家中學是1C,而且已下降至2A,不知是真是假?

...
2A就未係,中學都未被迫開中文班。

除非小朋友天資很聰穎或很谷得,我會選聖家。你可看看九小的中一派位,其實很多也派band1中程度學校,非人人都男女拔,瑪利諾喇沙。

引用:唔計錢?KTS程度好些,但肯定辛苦些,六年

原帖由 花仔媽咪 於 12-06-02 發表
唔計錢?KTS程度好些,但肯定辛苦些,六年後又要玩派位,聖家有直屬band one(唔知仲係唔係),程度淺些,理 ...
Kts出來不見得人人入喇沙瑪利諾。我鄰居是kts,結果是陳瑞琪喇沙--落車英中。九龍城聖家,我有朋友插班入協恩小學。你朋友為何後悔?你朋友後悔可以插班入德望,總比插班入瑪利諾和插班入聖家易。

醒目開學勳章

我會揀聖家!

我都係派入
未太了解九龍城聖家
有冇師姐可以分享下呢

中文是否普教
有否分精英班

著重咩, 體育, 音樂, 重要嗎?
因囡囡體育算強, 音樂現學兩種, 已有二, 三級程度
如功課真係超多
是否give up 咁音樂呢
我完全冇頭緒

貢獻勳章

回復 JOJA 的帖子

請問聖家考最尾的會派去邊?
成績唔好老師會如何對待?
會否叫你退學,定係把你成為直昇機(等你拿拿聲走人?)

如有經驗
請分享吓

thanks~

花仔媽咪, please check pm

貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+花仔媽咪+於+12-06-02+發表唔

原帖由 786 於 12-06-03 發表
Kts出來不見得人人入喇沙瑪利諾。我鄰居是kts,結果是陳瑞琪喇沙--落車英中。九龍城聖家,我有朋友插班入協 ...
我朋友在聖家是中上游學生,依家又晤夠成績插德望!佢又想中學望高少少,佢覺得德望中學好一些(真的嗎?),她話怕聖家書院會退落Band 2A,(真的會嗎?)佢話聖家好多功課同抄寫,是真的嗎?

花仔媽咪 發表於 12-6-3 19:12
我朋友在聖家是中上游學生,依家又晤夠成績插德望!佢又想中學望高少少,佢覺得德望中學好一些(真的嗎?) ...

對不起, 我不知道. 小朋友升小三時已插班.

花仔媽咪 發表於 12-6-2 23:23

我會揀聖家,升中是好大考慮,未經此苦的家長,請有心理準備.

引用:Quote:花仔媽咪+發表於+12-6-3+19:12+我朋

原帖由 786 於 12-06-03 發表
對不起, 我不知道. 小朋友升小三時已插班.
原來你朋友是德望同聖家㨂,咁點同你kts同聖家㨂呢?德望有中學,kts無中學