用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 油蔴地天主教小學(海泓道) 前日收到學校通知,16/6要考分班試la....有冇朋友仔都係 ...
go

前日收到學校通知,16/6要考分班試la....有冇朋友仔都係呢? [複製鏈接]

嚟緊9月我囡囡就加入油天大家庭la....好緊張呢!
   0    0    0    0

首先恭喜你加入新油天這個大家庭,其次新油天沒有精英班,所以應以平常心去考分班試已經足夠.

巴𣎴得爸爸,你是九月入學的嗎?
如是,可以互通email 聯絡嗎?mine is ([email protected])

巴不得爸爸....HEHE~~~我知噢.....因為我有朋友仔都讀緊,不過都係忍唔住緊張,又有D興奮,可能個囡囡要踏入人生另一階段,要陪佢一齊適應LA
我哋其實第一輪已經OK咗,當時心情並唔係太興奮,直至現在收到信,好似咩都落實哂,距離越來越近,先開始咁樣呢!可能之前我一路唔諗、唔理,依家唔諗都唔得卦

ElingLuk, 咁你會報暑假嗰個興趣班比你小朋友嗎?我哋準備報呢!

My twin boys will also join this BIG family in coming September!  Hope we can share more.  Thanks.

回覆ElingLuk206帖子
我小兒在新油天讀三年級,他從小一直至現在讀得很開心.
My E-mail is [email protected]

回覆Juliecorn帖子
我覺得跟小朋友一起成長,是一個很難得愉快的經歷,祝有一個快樂的體驗.

回覆Karrenchoi帖子
都係那句-歡迎加入新油天這個大家庭.
但我在想,如果你對孿生的兄弟編入同一班,你估老師能否分開誰兄誰弟?

Karrenchoi,

Is that your twin admitted last round? It is quite difficult for twin to admitted in same school through this round of lucky draw?

回覆:前日收到學校通知,16/6要考分班試la....有冇朋友仔都係呢?

有些不明白,如果沒有精英班,為何又要考編班試?

編班試的目的是令每班的高中低程度更平均

我估學校想知道學生入學前的學習水平

沒有精英班的,他們只想把每班的小朋友水平平均分配(ABCD,ABCD,ABCD.....),到升小二時,他們也是會這樣分,但就看成績表了......
這是我朋友告訴我的,他多年與這學校因工作有聯繫,所以會較清楚裏面的運作 ^.^

Hi,我囡囡都係9月入小一,唔知編班試會考d咩la?

I want to know too....what are they going to test?
Matthew - 28/5/2008 - 25lbs ok la!

Sorry,之前打錯自己E-Mail,誤將ivan打成Ivan,所以收不到你們的來電,非常抱歉.
現更正為 [email protected]
‹ 上一主題|下一主題