用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 NET34 大家派得好唔好
樓主: tommy00328
go

NET34 大家派得好唔好 [複製鏈接]

聖匠,勁灰,想喊,會叩門

亞女k2,今年選小一,我都唔知點好...,心想聖羅撒排第一,有中學冇咁煩(但我有個朋友個女讀左一年小一,小二就轉左校,佢話唔好),早兩年排派第一志願開心到傻左,但一年後..走左
協恩...唔係好啱我個女(我個女唔係好鍾意游水&跑步),聽講佢地lee兩方面都好谷

叩門紅馬或福馬

prudencet 發表於 12-6-4 00:32
亞女k2,今年選小一,我都唔知點好...,心想聖羅撒排第一,有中學冇咁煩(但我有個朋友個女讀左一年小一,小二就 ...
唔要選擇.....協恩..就是為了吾鐘意運動???  好谷?? 誰人話比你這個(一知不解)錯誤的信息.
如果你是這個區住,又係囡的話,  有機會選協恩小學,就要把握機會啦....

Agree....

引用:亞女k2,今年選小一,我都唔知點好...,心想聖

原帖由 prudencet 於 12-06-04 發表
亞女k2,今年選小一,我都唔知點好...,心想聖羅撒排第一,有中學冇咁煩(但我有個朋友個女讀左一年小一,小二就 ...
我既識有讀聖羅撒,又識人讀協恩。

讀協恩,是訓練很多方面,雖然津校,但樂器、跳舞等都找有名導師來教,要些錢。是Dgs 型學校。學術也深。

讀聖羅撒,校長是來自喇沙。很谷成績。

兩間都好,卻也吃力。

聖羅撒 Catholic , 協恩 Christian
Religious studies lessons will be a bit different, this will be also a consideration for Christian families.

回覆:NET34 大家派得好唔好

I voted 協恩!
Beside, all kids got the 1st & 2nd choice, congratulation!
Actually, seem net 34 & 35 are bad in this year! A lot of kids got out of 3rd choice even some schools are un-know.
Anyway, add oil ar!

其實請問大家, 基道是一間怎樣的學校, 是否適合喜歡學習嘅小朋友? 功課多嗎? 谷的嗎? 有勞大家指教.
http://blog.qooza.hk/tsobb

回復 飛機師 的帖子

首先說明每人把尺唔同, 我覺得好, 未必你覺得好, 我覺得唔好, 未必你覺得唔好,
簡單d以受歡迎程度計去衡量間學校, 可以參考依個表
http://www.uncledos.hk/uploads/tad_uploader/user_1/45_UDC_primary_net34.pdf

1. 統一前已預佔學額 > 自然分配學額大即 = > 極受歡迎
2. 統一前已預佔學額 = 自然分配學額大即 = > 普通不過不失
3. 統一前已預佔學額 < 自然分配學額大即 = > 不是大眾喜愛

你試下自己分類

午餐肉 發表於 12-6-4 16:06
唔要選擇.....協恩..就是為了吾鐘意運動???  好谷?? 誰人話比你這個(一知不解)錯誤的信息.
如果你是這個區 ...
誤解左......我唔係唔要選擇.....協恩,只不過協恩同聖羅撒兩間只能放一間係第一(放第二都冇意思)
我女兒比較文靜,唔太喜歡運動(尤期係游水&跑步),我當然知道兩間學校係比較谷d小朋友,但聽聞協恩好谷運動,所以心想聖羅撒排第一(仲諗緊).....依家資料收集中

大家知吾知馬頭涌(福馬)好吾好, 英文係咪會差過私校呢

協恩排第一真係好搏, 因為真係好好好好難中, 返而聽到聖羅撒排第二有人入到!
即今年聖羅撒排第一應該入晒!

但鐘情協恩就無辦法...

阿女個班派得幾理想。我們相熟的同學仔:

協恩:1個
聖羅撒:1個
農官:1個
基道:2個
福馬:1個

回復 HappyEE 的帖子

Thanks.
http://blog.qooza.hk/tsobb

引用:回復+celinapang+的帖子 農圃道官

原帖由 午餐肉 於 12-06-02 發表
回復 celinapang 的帖子

農圃道官

引用:NET34...好好彩...1st+Choice+中左協恩

原帖由 mikokwan 於 12-06-03 發表
NET34...好好彩...1st Choice 中左協恩

回復 Ahbee02 的帖子

想問吓其實基道好唔好架???

kyliejet 發表於 12-6-5 12:06
協恩排第一真係好搏, 因為真係好好好好難中, 返而聽到聖羅撒排第二有人入到!
即今年聖羅撒排第一應該入晒!
...

你喺邊度聽到聖羅撒排第二都入到???
咁神奇??? 因為我同事佢乙部放第一都入唔到,而家佢先煩緊點算好....因為派咗間冇填過嘅學校....

回復 Kerokeroppi 的帖子

基道點都好過我聖匠啊

HappyEE  agree  發表於 12-6-6 13:34
‹ 上一主題|下一主題