用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新華德
go

新華德 [複製鏈接]

請問有冇人知這間學校好嗎?
   3    0    0    0

回復 YinYuMami 的帖子

新華德幾好!

九龍城區除幾間"名校"之外,
其實餘下幾間...華德,新華德,基華及九官,
都係唔錯ge學校.

而2間"華德"仲係响九龍城扎根,有一定ge實力,
其餘2間係他區搬過嚟.都ok!

以九龍城嚟講,新華德仲以咁新ge校舍,
係相當吸引!!
我諗嚟緊幾年,報讀人數應該會更多!

新華德校長都有响電視講,
今年小一叩門明顯比以往多左,
我自己都有唔少朋友去叩門呀!

如果派到呢一間,值得考慮!

呢間的中學派位好唔好?

band 1c。。。。。

升中派位ok ga!

呢間叩門難唔難, 通常考啲乜?

我都計劃叩此間

請問 band 1C 是甚麽? 還有功課多不多, 老師們有耐性及愛心嗎?

little_yolky  即band 1尾, 都唔錯了。  發表於 12-6-6 11:42

我囝抽到基華, 其實我哋都好開心因為本身係基督徒及冇抽到黃大仙區的學校... 但始終都有叩兩間華德, 因為想个仔讀得開心之餘, 都想間學校學術優勝, 當然都要佢肯讀及有天份.

大家俾D意見吧! 萬一叩到其中一間華德, 我哋应该揀邊間呢?

786  舊華德如果PART PART第一志願應該唔洗叩門, 早已入左去.  發表於 12-6-7 23:22
little_yolky  係喎, 你係基督徒, 做乜要揀華德, 基華咪好囉。  發表於 12-6-6 11:45
little_yolky  好學術先行, 要揀舊華德。但舊華德叩門係part part揀第一志願會優先考慮喎。  發表於 12-6-6 11:43

gizmoko 發表於 12-6-4 17:44
我囝抽到基華, 其實我哋都好開心因為本身係基督徒及冇抽到黃大仙區的學校... 但始終都有叩兩間華德, 因為想 ...
因為想个仔讀得開心之餘, 都想間學校學術優勝?
相信基華同華德/新華德學術性應該差唔多吧

little_yolky  基華應該嚴啲吧!  發表於 12-6-6 11:44
古惑晴晴:(我最錫型爸、第二豬媽......)
[IMG]http://i154.photobucket.com/albums/s253/faiiaf9394/IMGP0438m.jpg[/IMG]
[IMG]http://i154.photobucket.com/albums/s253/faiiaf9394/IMGP0441m.jpg[/IMG]
[IMG]http://i154.photobucket.com/albums/s253/faiiaf9394/SANY0351xx.jpg[/IMG]
[IMG]http://i154.photobucket.com/albums/s253/faiiaf9394/SANY0827x.jpg[/IMG]

簽名被屏蔽

回復 gizmoko 的帖子

其實三間都唔差,
但"新華德"校舍取勝,
如果我係基督徒,我就未必會轉la.

引用:回復+gizmoko+的帖子 其實三間都唔差,但"

原帖由 stone940828 於 12-06-05 發表
回復 gizmoko 的帖子

其實三間都唔差,
其實基華校舍仲好。新華德外表新些高些,但地績係基華大好多。基華裡面的東西好新,圖書館好似九龍中央圖書館兒童部。

其實二線幾間小學都差唔多,真係唔值為個的點咁多分別去比較同叩門,加上仲係基督徒添。

回復 786 的帖子

其實三間小學ge開放日我都去過.

"舊華德" 環境係舊d,始終有咁多年,
而附近又冇乜可以再擴建ge空間,
但老師感覺好有經驗.
介紹學校好詳細,當時仲請左2個初小的小朋友上台訪問,
小朋友感覺好自信...(haha....一定揀個醒目ga啦)

"新華德"環境不用說la,
畢竟為"小學"而建,一切以小孩為基準,
課室好光猛.當日見到d學生,
好smart主動走過來問我所需,所以印像不錯!
老師同校長都好親切,連門口姨姨都好友友善!

基華.....係英華中學ge前身,
所以課室都幾寛闊,
但正因為係中學原故,
有一d原先平常不過ge環境,
對一d活潑又鍾意玩ge小朋友,有少少危險性.

當日見到小朋友在走廊跑,
剛巧跌在地上,手上拿著的"小禮物"同時掉在地上,
走廊通道全是"鐵枝".......
如果當時有物件掉下去,我都會有d擔心!
操場下都有唔少人!

仲見到有個小妹妹,伸隻腳出鐵枝圍欄外面.....
當時心諗.....小心你隻鞋掉下去呀!

但整體而言,學校好開揚,環境唔錯,
學術又ok,九龍城區其中一個好ge選擇!

剛從學校回來,看見仍然有很多人未來註冊,所以應該有很多叩門位。

昨天早上9:00 前已到學校辫註冊, 我仲係第一个tim!
見到一班小朋友係操場上緊逞運動堂, 好開心, 諗番起自己細个

通告講7月4号要回校交訂書,校服, 校車表.

我張通告是6月25曰呀?

我都係6月25

sorry I did not mention about the school name....
I registered in Kei Wah, it might be a little bit confused for you in my last message.
It was Kei Wah School
‹ 上一主題|下一主題