用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 派得好差, 真係好想哭
樓主: MK370
go

派得好差, 真係好想哭   [複製鏈接]

回復 瑩希媽媽 的帖子

五間裡內, 你一定有先後 preference, depends on which school 收你先, 如果收你既係 最心儀的, 之後既可以唔理...你依家唔喜歡果間書薄費大約幾多.... 你話你自己出面買得唔得, 老作 朋友上年小朋友有全套新的畀你得唔得? 話有 financial problem 得唔得 ? 我覺得冇奶油 唔畀書薄費住就趕我走....係就拋佢話向education dept complains.  既然侉唔係你 like 果間, 唔怕大佢 !  如果我care d $$, 我都會咁做 !

回復 瑩希媽媽 的帖子

每間學校都要交書簿費先. 有限度錢..通常都係 100 蚊 內.   這些一定要交.
至於課本, 校服, 你可以自行買不需在校買的.   等到有心儀學校收你為止     

回復 greenling 的帖子

oic, $100咋....豪畀佢lor.

千幾蚊,書本費

回復 marrowcream 的帖子

YES 豪 比佢...我上年都豪咗好幾百...哈哈
這費不是買書本錢...只書簿, 即係用黎做功課...到時如果你地唔讀, 學校會叫你返去拎番, 其實無 "辟" 架.

回復 瑩希媽媽 的帖子

你可以唔交架, 你話我自行出去買, 總知開學前有書帶學.      無理由唔得.

哦,甘十六號話返去度身買校服,但果日約左面試,甘點算

回復 瑩希媽媽 的帖子

校服又可以自行買架..學校會比資料你去邊可以買..
學校只不過在當日方便家長, 在當日可以在學校買書及做校服.   
我上年都係等到心儀學校收(7月頭)先買書及去校服.供應商到做校服.

我明白了,很多謝你的回答,因為我真系咩都吾識,見到十一志願,個人灰曬丶,個腦一片空白

有無人往年叩唔到?

回復 瑩希媽媽 的帖子

我好明白你架心情...我都經歷過, 所以我想同你地分享我曾經走過架路!  希望可以幫到你地.   加油, 未到最後都唔好放棄.  

evaken    發表於 12-6-5 17:09

greenling,

我派咗13志願, 剛剛才註册完, 諗住書簿費都唔交住, 你估得唔得呢?

請大家看看這標題, 以及支持lugano, 化悲憤為力量

為公義,追擊疑似將軍澳葉氏家長虛報灣仔地址入讀聖約瑟
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2394281&extra=page%3D2

chunchundaddy 發表於 12-6-2 11:43
希望你叩門成功,你嘅小朋友仲需要你嘅支持,加油

MK370, 我個細女都派得好差, 希望所有派得差嘅小朋友同家長都加油呀.  chunchundaddy, long time no chat la.
[img align=left]http://aycu25.webshots.com/image/16384/2001819284782176661_rs.jpg[/img][img align=left]http://aycu05.webshots.com/image/17564/2002612367092691437_rs.jpg[/img] [img align=left]http://aycu34.webshots.com/image/1233/2006175719270995912_rs.jpg[/img] [img align=left]http://aycu03.webshots.com/image/3522/1610832001425011235_rs.jpg[/img] Welcome to visit Christie in the Wonderland 歡迎到訪雪雪的Baby House Happy Christie, born at 23:30 on 20 March 2004, 2.6 kg.

我都註冊了, 但唔會交書簿費住. 希望叩門有好消息, 好緊張呀.

回復 cindy12001 的帖子

13志願...校風OK 嗎?

我記得就係要比先,   不過你可以問下.  唔係好多錢..最多都係100 留下.
祝你小朋友扣門成功...我又等你好消息..加油.

所有媽咪..無氣餒, 仲有大把時間...加油.

引用:回復+cindy12001+的帖子 13志願...校風OK+

原帖由 greenling 於 12-06-05 發表
回復 cindy12001 的帖子

13志願...校風OK 嗎?
我今日打左去一間同區,一樣係每年收生不足,但比起本應果間近同大d既問,不用interview就叫我去註冊,所以沒有去本來果間。

佢有比通告我,話黎緊幾個Sat有體驗小一活動,但我說唔得閒,同興趣班撞曬期,當中有一個六月中既星期六係買書本校服,如果唔得,就係七月中有另一日。所以我不用交錢,可以拖到七月中等其他消息。

回復 k_lego 的帖子

咁就好唔使交錢住...仲有大把時間..繼續加油.

引用:回復+k_lego+的帖子 咁就好唔使交錢住...

原帖由 greenling 於 12-06-06 發表
回復 k_lego 的帖子

咁就好唔使交錢住...仲有大把時間..繼續加油.
多謝你今日下午會去第一次面試,希望阿女生性

‹ 上一主題|下一主題