用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 你係我,會唔會博一博??
樓主: B媽-Blue
go

你係我,會唔會博一博?? [複製鏈接]

chanwendy 發表於 12-6-2 02:44
樓主我知你指邊間, 我會建議你自行博咗先啦, 之前都好似有家長講過 15分都係 40%, 其實已經唔低架喇. ...

唔好意思,我係新手媽媽,好多野都未搞清.....請問自行係咪即係叩門呀?

Janellemama  自行係喺11月第一階段,叩門係最後希望  發表於 12-6-7 12:13

醒目開學勳章

回覆:你係我,會唔會博一博??

我都有差不多問題,跨區心儀12網聖雅各、軒下和跑寶,但得15分。第一次應該點填好呢?

引用:Quote:mission2011+發表於+12-6-1+16:17+大

原帖由 virgokaren 於 12-06-02 發表
咁即係入左x沙?嘩!你好好彩呀!

我得15分,自行都想博,因反正叩門難過登天,但吾知博邊間15分會有機會。 ...
加油

引用:我都有差不多問題,跨區心儀12網聖雅各、軒

原帖由 920pp 於 12-06-02 發表
我都有差不多問題,跨區心儀12網聖雅各、軒下和跑寶,但得15分。第一次應該點填好呢?

...
呢三間多人爭嗎?如果係,排位要好小心

醒目開學勳章

樓主
你要諗下, 間學校, 係吾係收好多自閉症的小朋友
如果是的話, 學校有無足夠能力去應付甘多自閉症的小朋友
另外, 如果派吾到位, 叩門, 對一個有自閉症的小朋友黎講係難, 雖然佢吾係一間名校, 但我諗, 無乜邊幾間學校, 會想收一個有問題的學生, 除非佢面臨殺校

所以, 如果是我的話, 自行會揀
吾得的話, 大抽獎我會搬去同區校網搏一搏

引用:樓主你要諗下,+間學校,+係吾係收好多自閉症

原帖由 CrabPincers 於 12-06-02 發表
樓主
你要諗下, 間學校, 係吾係收好多自閉症的小朋友
如果是的話, 學校有無足夠能力去應付甘多自閉症的小朋 ...
搬唔切,而且有其他考慮,另學校有特殊培訓既老師都好多,如果呢間入唔到,我仲有back up

睇完你個題, 我即係質問c6係咪靜靜上討論區貼blog!
我同你一樣, 今年9月報, 阿囡係11月細b, 自己區無乜好揀, 所以打算跨區報一間一般人報3-4 0既學校。間學校個個排3-4志願係因為該區太多強勁學校。
我打算考4-5間私校做back up, 舊年已經去間學校接觸校長老師, 阿囡k2時仲去埋間學校俾k3上0既學習體驗課, 校長依家都認得我。我得15分, 舊年得2個响自行入咗, 所以我連porfolio都整埋, 直頭打算叩門。

一於: 自行+統一甲部+叩門 攻佢!!!

little_yolky 發表於 12-6-2 19:26
睇完你個題, 我即係質問c6係咪靜靜上討論區貼blog!
我同你一樣, 今年9月報, 阿囡係11月細b, 自己區無乜好揀 ...

校長認得你你有SO
今年K3上體驗課,我問時已經FULL左,
但o個間學校既副校問我去唔去
但我抽唔到時間

B媽-Blue 發表於 12-6-2 22:48
校長認得你你有SO
今年K3上體驗課,我問時已經FULL左,
但o個間學校既副校問我去唔去

點解體驗課要你去埋咩? 我係個囡去就得喎。好好玩的, 仲可以睇吓小朋友鐘唔鐘意間學校, 又見過吓啲老師, 面試都無咁驚啦。我個囡連副校長個名都記得埋, 有著數的, 諗諗佢。

回覆:little_yolky 的帖子

因同時有家長會

...
15分好大機會入寶血。

...
15分好大機會入寶血。

寶血比較易入到....

viotior 發表於 12-6-2 09:46
唔好意思,我係新手媽媽,好多野都未搞清.....請問自行係咪即係叩門呀?

自行係計分制, 不限地區, 只可試一間, 呢一輪唔得就入大抽獎搞珠, 一定有一間派比你.  你都係唔啱心水, 先再去叩門, 但叩門位好少, 一般得幾個架咋.

viotior  thx!  發表於 12-6-7 12:40

梗係試啦....

muimui2005 發表於 12-6-5 02:18
梗係試啦....

妳住在那裡?寶血的交通不方便!

醒目開學勳章 王國長老

B媽-Blue 發表於 12-6-1 16:19
我個仔係自閉,不考慮私校

樓主, 點解你唔考慮私校/直資? 你唔係傻到以為津校做融合一定好d掛?

我仔都係special need(adhd+非典型自閉), 身邊亦有唔少朋友有special need, 有d真係俾津校玩走的, 尢其是地區名校, 最易出事(因為佢地要上位)
我唔會話私校一定好過津校, 相反津校亦唔一定差過私校, 不過你真係要了解多d, 唔好揀錯
你住西貢, 其實播道/音小都係可以考慮的, 兩者都對學生好包容, 建議你唔好一刀切, 樣樣possibilities都要去了解下, 我仔係讀直資的, 小一已經有遊戲社交小組, 跟住之後有寫仔小組/自理小組/社交小組/"悅"讀小組, 中英數有co-teaching同補底, 有ed psy同clin psy, 日日有社工, 唔係間間都肯擺咁多資源, 所以私校/直資, 辦得好既話會令家長好安心架

Charlotte_mom 發表於 12-6-6 18:44
樓主, 點解你唔考慮私校/直資? 你唔係傻到以為津校做融合一定好d掛?

我仔都係special need(adhd+非典型 ...

咁都要睇有冇銀兩先得架
我想選o個間支援都唔錯架

寶血今年好似20都要抽,我係舊生有20分都冇博,而且太遠了,要8:00上堂!

‹ 上一主題|下一主題