用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 邊個出版社的補充練習如呢?
樓主: iceface
go

邊個出版社的補充練習如呢? [複製鏈接]

杰杰媽媽 發表於 12-6-2 23:54
英文我咁多年黎都係書展買SINGAPORE既,揀返岩自己程度既就得.

但最近2年開始發現傑思,佢係有少少似SINGAPO ...
Hi, 杰杰媽媽,
請問傑X那個 serious 比較好呢?
因為佢有好多serious 㗎。
唔好意思,請問 SAP 這出版社的練習那裏可以買到?這個出版社的練習好嗎?
如果想找 Comprehension 的練習,那個出版社比較好呢?

PHYM 發表於 12-6-3 17:18
Hi, 杰杰媽媽,
請問傑X那個 serious 比較好呢?
因為佢有好多serious 㗎。
傑思係揾岩自己學校既,你睇下你學校模式先決定買邊本。
comprehension我會係傑思買一本岩學校出題用既,其他買新加波: success/sap/casco.....
另外,junius publication----proof reading 幾好

杰杰媽媽 發表於 12-6-3 20:58
傑思係揾岩自己學校既,你睇下你學校模式先決定買邊本。
comprehension我會係傑思買一本岩學校出題用既,其 ...
多謝你的回覆。 請問你所指的出版社 success/sap/casco/junius publication 等,在哪裏可以買到?

請問, 小一讀私小同讀普通津官小學的英文課程很大分別嗎?請指教.

回復 PHYM 的帖子

success/sap/casco/junius publication 等....大眾會齊D,但我年年都7月書展一次過掃,平好多好多好多.

囝囝mama    發表於 12-6-4 20:05

tws2010 發表於 12-6-3 15:17
回復 ANNAFRIEND 的帖子

Yes, agreed.  For English.   I will prepare by myself.  I will base on what  ...

But I do ask him to write every day, no matter what he writes, but keep it as a habbit.

Agree

英文- mastering english 都唔錯

英文的話, 星加坡 'SAP' 有個系列叫 'ELITE' = English Language International Tests and Examinations', 一共有六本, level 1 到 level 6.  由grammar, vocabulary, language use 到comprehension 都有cover.  2011年初版的, 我響去年書展買既, 幾好用, 買英文'雞精書'時, 通常我會留意作者同編輯背景資料, 班教授當中有幫香港考評局做評分, 有份設計香港老師英語基準試,  並非果類天下文章一大抄, 百鳥歸巢既練習書可比較.  仲有答案同問題分析, 幾專業.

但程度算幾深, level 1 程度似 St. Francis 英文小學 P1水準, 可以到出版商網站睇下sample, 免費下載架!!  FYI, 以下條link 係level 1 既.

http://sapgrp.com/shop/images/pdf/2741035_Preface.pdf

hello_mimi  多謝介紹呀, 好啱英文小學, thanks  發表於 12-6-13 13:54
bb86  thanks  發表於 12-6-5 16:02
991129  May I know the workbooks of SAP are sold in the book shops of Hong Kong such as Popular?  發表於 12-6-5 14:23
囝囝mama    發表於 12-6-5 14:11

杰杰媽媽 發表於 12-6-4 12:04
回復 PHYM 的帖子

success/sap/casco/junius publication 等....大眾會齊D,但我年年都7月書展一次過掃,平 ...
多謝你的回覆。 以上所指的補充,在書展裏是哪個 booth ?
e.g. SAP是否有自己的booth 呢 ?

Tonia_Ranson 發表於 12-6-5 10:50
英文的話, 星加坡 'SAP' 有個系列叫 'ELITE' = English Language International Tests and Examinations',  ...
你真是厲害,佩服、佩服。請問你那套練習在書展裏哪個 booth 買的 ?
另外,可否推介一些比這套練習較淺的系列,謝謝。

Good! Thanks!

回復 PHYM 的帖子

我唔記得個名(唔係出版社名) ,只係知佢係一個好細既counter,只賣singapore ex.

醒目開學勳章

Tonia_Ranson 發表於 12-6-5 10:50
英文的話, 星加坡 'SAP' 有個系列叫 'ELITE' = English Language International Tests and Examinations',  ...

Do you have the other levels?

請問有冇數學(英數)既練習介紹? thansk!

回復 bb86 的帖子

I have bought all level 1 to 6.  托到我成隻積咁~

杰杰媽媽  咁失策呀,我年年都拉"GIFT"去  發表於 12-6-5 20:18

回復 Tonia_Ranson 的帖子

我留起左佢地公司聯絡資料, 公司叫 Step-One, 當時個小姐話可以contact佢地買書, 但係冇書展咁平, 同埋響屯門好遠..我當時買好似有6折 (原價HK$128.00一本, 基本8折, 折完買夠HK$300又再折), 所以咪係咁買兼托到隻積咁law...好彩帶埋C6一齊je..

[size=1.45em]Step-One Books Limited

Flat 5, 11/F, Luen Cheong Can Centre
6-8 Yip Wong Road
Tuen Mun, New Territories
Hong Kong

• Tel:+852 24560233
  • Fax:+852 24546148

回復 PHYM 的帖子

SAP 有D淺D架! 去 http://www.sapgrp.com/shop/ 睇下, 響 PRODUCTS menu 度選 Pre-Primary/Kindergarten, Primary, Secondary, University, Past Examination Paper 之類, 中英數都有, 不過數學科內容係深係淺, 適合与否就唔知lu...
http://sapgrp.com/shop/index.php?main_page=index&cPath=476_98_99_442

hehe.. 當時我個手提行李用左黎裝住我朋友行到腳痺個仔...... 所以如果要去書展血併都係唔帶小朋友方便D....

常識有冇介紹呢?

杰杰媽媽  常識要睇返你自己學校課程/點出題先買補充.......間間學校用既書唔同差別好大  發表於 12-6-6 00:01

Tonia_Ranson 發表於 12-6-5 21:19

hehe.. 當時我個手提行李用左黎裝住我朋友行到腳痺個仔...... 所以如果要去書展 ...

當然啦,我仔細個試過有一年帶佢去之後,都唔會再帶佢去,一陣又要搵TOILET,一陣又要坐(個時去一次TOILET要排半粒鐘)

跟本就買唔到要買既野, 佢要睇書,去書局慢慢睇餐飽.

仲有我鐘意自己一個去,唔洗等呢個等個個,我可以4 HOUR行晒HALL5 & 大陸書店 &文具每一檔一次(唔會返轉頭)

去書展我只係為左買我要買既補充/文具/大陸書/平野....速戰速決

‹ 上一主題|下一主題