用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四系邊類型的補習社有幫助?
go

中四系邊類型的補習社有幫助? [複製鏈接]

我女現在是中三升中四!想找補習社!英皇之類好不好?

1    0    0    0

名店好像有一堂是視象教,$算平,中英數不如找專科補,但定過千一科

引用:我女現在是中三升中四!想找補習社!英皇之

原帖由 antia 於 12-05-31 發表
我女現在是中三升中四!想找補習社!英皇之類好不好?
佢地似賣貼士多過幫人補習

我會選擇私人補習,能否遇上好老師,運氣很重要,如果緣份的天空下能遇上,孩子在學科上或啟蒙上的效益將會很大。

smallfoothk  想知私人補習約一小時,$??  發表於 12-6-1 12:39
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

回覆:中四系邊類型的補習社有幫助?

現在在煩緊三三四!本人女兒就讀的英文中學建議學生選2X , M1 & M2 說數學能力強先報!我女數學平均只得60!以上是副校長建議報2X 是因為為了同學一定能取到3322 的成績才入到大學!學校說承諾說一定用心攪好呢三科及以最高成績入到大學!校長說放心!因他們常和大學那邊有聯繫!所以我女終於跟學校方案!我怎樣叫她最好報3X , 但她總是不聽!現在本人有些擔心!因為見其他學校大多報3X !我想問點解校長們咁有信心嘅?

One-Mama  一般取向大家可以討論, 但該位校長點解"咁有信心"點解唔問清楚他本人呀?  你反而祈望網上不知名的人會比你不公開姓名的校長更了解你轉述他的說話?   發表於 12-6-4 17:30

回覆:中四系邊類型的補習社有幫助?

有點擔心女兒的選擇有沒有錯誤!因關乎她的將來去向!她還說她的同學叻果d 都選2X ! 只有少部分人同意讀3X

引用:現在在煩緊三三四!本人女兒就讀的英文中學

原帖由 antia 於 12-06-01 發表
現在在煩緊三三四!本人女兒就讀的英文中學建議學生選2X , M1 & M2 說數學能力強先報!我女數學平均只得60 ...
怕有誤會,所以提一提。M1, M2 唔計一科。英中通常會offer 3X,再睇下學生數學科成績決定加唔加埋 M1, M2。開頭 take 三科較好,依家佢地揀果d科,中三學嘅同之後嘅課程差好遠,到時後悔都起碼有位走、仲可以三揀二drop 1 科。

peaceandlove 發表於 12-6-1 01:49
我會選擇私人補習,能否遇上好老師,運氣很重要,如果緣份的天空下能遇上,孩子在學科上或啟蒙上的效益將會 ...

smallfoothk 想知私人補習約一小時,$??
我女兒補數學跟英文,兩位都是剛出來社會工作的新老師,好 green,但有熱情、盡心;數學老師已跟了女兒一年多兩年了,除方法了得外,重點是我極喜歡她的品格跟思想,在潛移墨化中,女兒得益匪淺!

當這位數學老師出現後,經過幾個月的觀察,我衷心感謝她,除了女兒在數學上得到進步外,也啟蒙到她的學習方法、時間管理、態度等等。

請補習講運氣,祝福家長都能找到適合的,(無論補習社或私人)

回正題,兩年前開始補時收$120 hr,後來我們主動加到 $150

EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

antia 的帖子

俾可選,我就選2x+M1/M2。無必要咁幸苦讀3x。不過,可惜冇得返老還童,做唔番中學生,唔到我揀。

I also think core subjects plus 2x is enough

可唔可以底下問老師呢............我昨天去過樽理, d staff 都好細過, 但好like, 但始終係剛剛去看看, 唔知好唔好?? 我無咩經驗!

有d剛出道既老師live班之後會俾你詳細發問,新人可能有d會好d
當然有d都好寸,小人得志咁啦
天王級個d,唔好有期望
你只會係網上論壇問然後由d his/her team黎答

我D 娚仔娚女都有去D補習社.... 而家好似係一種風氣....sigh..真係辛苦哂D父母賺$$比佢地出去補習. 不過好似越大型, 名氣越大.. 效果不是太好... 反而中小型好D....

我其實想問個問題好耐: 就係大型補習社咁多人一班,除左老師照顧吾到每個同學需要之外,係咪同學本身既自制性都要好強?否則,入去玩手機,瞓覺都冇人理?

霖霖B媽咪 發表於 12-6-14 09:30
我其實想問個問題好耐: 就係大型補習社咁多人一班,除左老師照顧吾到每個同學需要之外,係咪同學本身既自制 ...

我都好想知! THANKS!  

mukmuk 發表於 12-6-13 17:17
我D 娚仔娚女都有去D補習社.... 而家好似係一種風氣....sigh..真係辛苦哂D父母賺$$比佢地出去補習. 不過好 ...

係呀, 我地做父母真係唔易, 又要出錢, 又要睇下邊間補習社好唔好, 又驚晒左錢都無好效果, 樽理同英皇都是我阿E 推介, 佢話呢2間D學生乖D, 其他佢都唔推薦我女去讀!  

lifewithlucksss 發表於 12-6-12 21:06
回復 antia 的帖子

遵理近年校風開始變壞, 很多補習老師都是靠包裝..小心小心 ...

咁邊間D老師好D?

回復 antia 的帖子

應該depand  邊個教多過補習社...
‹ 上一主題|下一主題