用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍靈糧堂幼稚園 校舍好細、好嘈!好街市!
go

校舍好細、好嘈!好街市! [複製鏈接]

2    0    0    0

得罪講句!校舍真係超細!去到見佢地上堂,嘈到呢!一班講野另一班又講墨,其實聽到咩?佢地平時點上堂?
好似去左街市!

回覆:jaca 的帖子

咁點解你又要去讀呢?見到你之前既post,好似唔係淨係得呢間選擇,不如留番個機會比d想讀呢間既媽咪啦

回復 skygirl0311 的帖子

如果係認真深思熟慮選擇過,又為何如此批評呢?其實康傑咁好,建議樓主不如放棄靈糧堂啦,既然對學校已經有BIAS,又如何讀得開心愉快呢?其實一間學校好定壞如果純粹取決於學校大小,未免太膚淺,如果環境真係如樓主所講咁惡劣,九龍靈糧堂如何由1980年屹立到今時今日?我小朋友日日返學都好開心,而且學習進度理想

不過我見樓主好多POST都係拋左出黎好少回應

大家分享下啫!何必動氣?
上得來傾的家長都是關心仔女的好父母。
piglet1212,唔明你咩意思?你好似想撩起其他人和應多於比意見。
你唔喜歡可以不回應的,不用撩事!bk有自由開post的。
了解過可能當天是活動日,所以十分嘈!而且見小朋友走來走去,原來是呢間學校的特色!其實已經有十間學校offer, 只想選間最適合的。gh好,但名氣不及llc, 可能叩門時無咁方便。
Llc地方遠(離我家),校園細是事實。但若整體都好,語文、活動,如經常出外參觀,我仍然想楝一間好的。

每間學校都會有家長buy 同唔buy, 但樓主係kllc個 topic 度講話"唔怕得罪講句" 我諗你都覺得應該會得罪到kllc讀緊既家長啦..因你個topic又幾野人返感既(對於讀緊或將入讀此校既人)話間學校街市喎..你知街市環境幾差架啦..同埋我諗幼稚園緊係會嘈架啦..咁多天真活潑小朋友黎到呢個學野既樂園度玩,你諗會靜得去邊吖至於你話校舍細, 每間學校既地方都唔同,大過佢好多又有..細過佢好多亦有, 最緊要家長睇過覺得環境適合同老師有愛心先會考慮比自己既小朋友去讀既啫,既然你已經有十間學校比左offer你既,我諗呢間又細,又嘈既學校都唔係你柸茶,而且又離你屋企咁遠, 我諗你都係搵番d近你屋企既學校讀好d囉..不過你係kllc既版度放個咁敏感既標題,我諗你真係幾野讀緊既家長返感既,再講如果你真係決定係度讀, 咁遲d你女女咪比人話佢係街市返學~

skygirl0311 的帖子

jaca 的帖子

你有10個offer咁犀利就唔駛諗靈糧堂啦,咁樣唔會讀得開心囉

jaca 的帖子

似乎你想人和應多啲,你都講bk係open forum 啦,我都係表達番自己意見啫

jaca 發表於 12-6-1 14:03
大家分享下啫!何必動氣?
上得來傾的家長都是關心仔女的好父母。
piglet1212,唔明你咩意思?你好似想撩起 ...
唔好意思,想問下你所指的"活動日"是什麼日子?新生的適應日或是學生上學的日子?
BTW,GOOD HOPE唔係比靈糧更出名?而且,有機會直升中小學喎。

My girl is go to KLLCK since K1.  Now she is a K3.  She loves her teachers, love playing with the boys and girls in the class.  And also she is happy to learn in KLLCK.  

From the start, she was a shy and afraid of difficulty and to tackle problems.  Now in KLLCK, she is a brave and outgoing girl and has many chance to learn and play by activites and outing exercise.  I thank to the teachers and the staff of KLLCK in these three years for my girl to have a memoriable and fruitful life in KLLCK.
.

回復 piglet1212 的帖子

Harries mama,我女當年報六間都有五間收佢架,最近屋企樓下講英文間私校都收,唔係無得揀先讀kllc架,但都選擇佐坐校車去九龍城返學
我坐車經過九龍塘的私校都覺得校舍靚,戶外活動場地亦好大,但都係個句,足夠就得了。

CatEgg 的帖子

好同意你講法呀,校舍大唔代表d咩,雖然我仔都好驚班主任,但係又係屋企成日提住,仲好鍾意同老師攬攬,想當年我懶惰同佢報左5間,有一間無去interview ,4間托賴都有3間收,其與2間校舍係超大超新淨,但因為朋友兩個仔讀過kllc,口啤好好,管它校舍大定小,師資同校風好重要

KLLCK
我兩個小朋友都在KLLCK畢業,
They love here, teachers loves them and they learn a lot!
the most important. They really love reading.

唔細呀!仲有個好大的花園比佢哋每星期玩一次, 好多學校的大花園大校舍都係做樣吸引家長小朋友用都未用過啦!

回覆:ngpun 的帖子

全日班唔止一次

在這裡開這個post確實不太合適,應該放「談幼稚園」。
我的小朋友在靈糧堂讀K3,每天都很開心,而且能吸收知識,並學以致用於日常生活中,真的很感恩﹗
其實校舍不算很小,每星期兩次運動堂必會到花園玩。每個月又會到教會的禮堂進行幼童崇拜。
最喜歡的是學校有自己的校車,很多時也免費安排外出參觀,我的仔仔今年已經到香港太空館、香港歷史博物館、郵局和消防局參觀。
活潑的小朋友都喜歡發表意見,即是有反應,投入度高,一定是當時有一些吸引他們的話題/活動/討論,才會表現得興奮。如果老師說故事,他們一定會靜靜地留心聽的。幼兒不像我們,不要用成人的角度去看,他們的專注力有限,一般4-5歲的小朋友,通常只能維持10-15分鐘,就要用其他方法給他們動一動,動完又再集中精神聽講。

校舍大又點, 商業性的谷谷谷就是好嗎?  哈~ 我女係KLLC畢業, 係個度渡過好快樂的3年, 學到既吾係識左幾多字, 係品德教育上的KLLC絕對比其他名校好.  
‹ 上一主題|下一主題