用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有沒有人知去年maryknoll、天神、協恩幾點放個箱出來收 ...
go

有沒有人知去年maryknoll、天神、協恩幾點放個箱出來收表? [複製鏈接]

因為有事想晨早放低profile (雖然明知他們都不會見...是少是盡力了)
所以想知去年maryknoll、天神、協恩幾點放個箱出來收表?
   2    0    0    0

你睇完結果, 之後去就得架喇, maryknoll 上年無箱, 可交俾個門衛嬸嬸, 天神有箱, 協恩唔使去喇, 佢唔會有箱亦都唔會有人收非協幼的叩門資料。

謝謝,不過睇完結果就要去機場啦,沒時間去放,又沒有人可以幫手.不知他們8:30有人了沒有?

smallfoothk  有理冇理,心儀十間ハ間都用双掛号信給校長定收到  發表於 12-5-31 16:08

不一定當天放有心叩已經交咗

我有想過早d去,不過就怕人地唔收...

JOJA  我都已交, 我覺得早收2/6收, 學校都一樣會收, 不過唔知睇唔睇啫  發表於 12-5-31 10:38

ICIC, thanks a lot!
請教一下,你是番學、放學時去,還是上堂時去按鐘的?

我打去Maryknoll問,佢話沒有P1叩門位,唔收信,放低都唔覆,叫我出年才將資料寄去插P2,那還是拿去放下嗎?

law_panda  JOJA  不過都照交, 做左父母要做的本份, 感覺會良好d.  發表於 3 小時前
JOJA  不過都照交, 做左父母要做的本份, 感覺會良好d.  發表於 12-5-31 11:23
JOJA  依間,我感覺上, 有叩門位都先留比親朋好友.  未論到我地囉.  發表於 12-5-31 11:00

joeyxlma 發表於 12-5-31 10:52
ICIC, thanks a lot!
請教一下,你是番學、放學時去,還是上堂時去按鐘的?

我係返工前, 交去, 見到門口嬏嬏, 佢會代收.  冇拒絶我.

Maryknoll 應是有叩門位的.  

事實上, 很多名校你打去問有沒有叩門位, 十個有九個都話沒位.  協恩就真的應是只收協幼.  但姑勿論佢點答你, 我覺得交吓無妨.  有時門口無箱或無人收, 咁你可以...寄....怕校長收唔到, 咁可以用...掛號寄...你做咗會安心些又有機會.對不?

大部分學校第一輪叩門通常好快就展開, 所以 第一個portfolio 或申請表好快就要交到學校, 唔好拖.

去睇結果是可以唔帶小朋友, 試想如果咁不幸, 心情沉重四圍去, 咁帶住個小朋友望住佢會更傷心...

是的,所謂:盡人事、靠天命

如已搞好portfolio,可以寄掛號,肯定收到

如果寄掛號OK, 甘我全部寄掛號算

回覆:有沒有人知去年maryknoll、天神、協恩幾點放個箱出來收表?

Maryknoll 係有扣門位的。放榜後就要去,可交比門口謢衞姨姨。她通常會說唔收的,但見到好多家長死都唔走堅持要交的話,她是會收的。然後阿姨會入去放落紙箱的。我女兒逢星期六回校上興趣班的,年年都見到這景象。有些家長聽見阿姨話冇扣門位便掉頭走,有些就不肯罷休,最後阿姨會收的,還已準備了紙皮箱在內。

相信其他學校也可能差不多,第一關考咗家長誠意先。祝你們好運。

接電話的小姐說因沒有人放棄,所以沒有叩門位,說應4月寄來7月考,聽後心𥚃一沉,但還是交了比較安心。

天神約7月,網頁會出有關叩門deadline的通告,就算你last 一日交portfolio去,都有得去做筆試,因為天神係所有申請者都有得參加第一輪筆試,亦都唔睇你大抽獎有無選佢地學校,完全係睇小朋友成績和面試的表現。所以你唔駛咁急去交portfolio!另外MCS,上年我放榜後去交portfolio,門口個姨姨好樂意幫我接收份portfolio,可能咁o岩好彩!
‹ 上一主題|下一主題