用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 註冊日一問? thanks.
go

註冊日一問? thanks. [複製鏈接]

請問註冊日除了交註冊証, 還需要做什麼?是否要買埋校服和書呀 ? 謝謝.
   0    0    0    0

校服和書出面都有得賣,只係方便家長一次過係學校買咁解。

老公去得唔得????

,任何一個都得

chung_ma 發表於 12-5-31 14:02
老公去得唔得????
家長是但一方代表連同小朋友都可以。但只委派老公一個做代表,小朋友不出席係要有授權書的。

學生及家長/監護人必須親身辦理註冊。倘若學生本人及家長/監護人因要事未能於註冊期間親往辦理註冊手續,家長或學生都應授權代表辦理,授權書必須經小學校長加簽及蓋上校印方為有效,否則,所獲派的中一學位就不會保留。

倘若學生、家長/監護人或未能親自或委託代表前往獲派中學辦理註冊手續的話,必須事先與獲派中學或教育局學位分配組聯絡,以便另作安排,否則,學校將不會保留其中一學位。

:verycold: :verycold: :verycold:

Emilyryan 發表於 12-5-31 09:12
請問註冊日除了交註冊証, 還需要做什麼?是否要買埋校服和書呀 ? 謝謝. ...
註冊日最主要的就係辦妥註冊手續,保留學位,其餘都可以容後處理的。

有些家教會的入會申請、學校的迎新營(如有)、或一些校出售、購買學校領帶和校章、繳付功課及練習簿費用都會在當日處理,所以預備少量金錢是必須的。至於校服和書都是家長各自在外邊購買的,但有個別學校會有二手書售買的就要留意,我地學校就係考PreS1當日舉行。若有叩門的家長除了辦妥註冊手續之外,最好遲一點才買校服和書本,免得當叩門學校取錄時又要再買過另外一套。
:verycold: :verycold: :verycold:

回覆:註冊日一問? thanks.

記得帶支票薄

很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

如學校有英文班. 是否等學校通入邊班才買書呀?thanks.  

Emilyryan 發表於 12-5-31 17:52
如學校有英文班. 是否等學校通入邊班才買書呀?thanks.
如果不同班會用不同書,就要等編班後才買書。

cellon 發表於 12-6-5 01:22
如果不同班會用不同書,就要等編班後才買書。

哦...明白..唔該晒..

通常係咪半日內攪掂呢 ?

當日係唔係同個仔返學校攞註冊證?

muimui2005 發表於 12-6-6 00:51
當日係唔係同個仔返學校攞註冊證?
註冊證是在7月10日由小學派的。

回復 cellon 的帖子

THANK YOU.  咁家長洗唔洗去?

家長最好去,因為那天學校可能會派書單、暑期功課、預備斑通告、開學通告,有唔明可以即時問老師。(阿女嗰時係咁)

註冊當日,小朋友由於係未夠法定年齡簽署註冊文件,所以一定要有一位家長或者手持授權書可代表家長的監護人陪同出席並代表簽署文件。

詳情可參考上面thread #5

我想問註冊日我要返工,派位個日請左假,無得再請,我可唔可以叫大女陪細女去註冊呢?(大女已經22歲了)

chanman0522 發表於 12-6-6 16:11
我想問註冊日我要返工,派位個日請左假,無得再請,我可唔可以叫大女陪細女去註冊呢?(大女已經22歲了) ...

照跟上面#5的方法先做好授權書,授權你大女做監護人,跟住回小學搵校長加簽並蓋上校印就可以。記得影印你自己和大女的身份証一併遞交。

註冊日只需要半日時間,只是註冊,沒有什麼特別事宜, 是否正確?

回復 cellon 的帖子

請問10/7會攪幾耐?是否取了派位証就走得?
‹ 上一主題|下一主題