用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 求教!!在深圳讀完K3後準備在香港讀小一問題 ...
go

求教!!在深圳讀完K3後準備在香港讀小一問題 [複製鏈接]

各位家長你們好,我女兒香港出世,媽媽要照顧細B及女兒,因住屋及家庭問題,女兒現就讀深圳K1,今年9月讀K2,但香港北區的幼稚園已經不接受入讀K2,好想女兒能夠入讀香港小學,唔知道沒有入讀香港幼稚園要怎樣先可以入讀香港小學呢? 
如有家長知道請教下我應該怎樣做,因我平時在香港返工,一星期先返去深圳一次。。。
請說明手續及各注意事項!!

萬分感謝幫忙小弟><"
一個愛惜子女既爸爸

PS*或者可以Whatsapp我 xxxxxxxx 袁先生

[版主按: 為保障會員個人私隱, 請勿在版面留下電話號碼/電郵地址等資料, 現將此資料刪除]

1    0    0    0

不接受入讀k2係咩意思?學校冇位定係唔接受由深圳轉過嚟?其實我都唔係太知,你係咪一定要讀派位小學架?考私小得唔得呢?或者重讀香港既k1幼稚園又得唔得呢?我諗你試吓打去學校問吓啦!

香港小一統一派位係冇要求你小朋友要讀幼稚園的, 到時到候才羅張FORM先報自行分配學位, 如果自行抽唔中之後先再填統一派位的表格...
自行分配學位係計分的, 話之你唔讀幼稚園/山卡啦幼稚園/讀乜乜名幼...都一視同人....

回覆:求教!!在深圳讀完K3後準備在香港讀小一問題

如果k2插班吾得'重讀k1,或者k3後來大抽獎或者k2時考直資私小

回復 spmok1999 的帖子

請問什麼時候攞Form,在那裡攞? 計分係點計? 會唔會需要小朋友入讀幼稚園成績/考入學試等。。。

http://www.chsc.hk/psp/psp_content5.php?lang_id=2

http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=1497&langno=2

簽名被屏蔽

請樓主也細心考慮交通接送問題。如要小朋友舟車勞頓每日獨自過境返學,未免太辛苦了。

好多謝咁多位熱心既家長提供資料給小弟, 考慮到香港住屋問題..... 都明白到早上過境既辛苦
會想辦法比女兒在港居住及讀書!! 頭痛中

簽名被屏蔽

小一派位form不一定要kg派的,可以自己去取,詳情和你個case應點做最好都係自己打電話去edb問過清楚.

多謝大家給小弟既意見!! 我都想每天和家人一起生活........

回覆:求教!!在深圳讀完K3後準備在香港讀小一問題

我認識一個按摩女師傅(大陸人嫁港人,現為HK人),她的前夫(HK人)在她生下兒子後拋棄她及兒子。由於經濟問題,她留在HK工作,兒子交給深圳的母親照顧,一星期回大陸一次。因為大陸讀幼稚園平過HK,所以選擇了在國內讀幼稚園,亦由於HK有9年免費教育,所以回HK讀小學。她從來沒想過幼稚園與小學之間有函接問題,直至小一開學,惡夢開始,據她說,大陸的幼稚園比HK的幼稚園程度低很多,再加上是簡體,媽媽又要在HK搵食,放學又無法參加課外活動或補習,因為要趕住搭校車過關回深圳,以致成績很差(最後一名)。她最初以為小朋友很容易適應,第二、第三學期應該會有進步,但沒有,她最終也明白基礎的重要和兒子身邊如沒有一個有一定教育水平的人教導他,成績很難改善。之後,她嘗試在深圳找小學,希望可以函接好些,由於她的兒子是HK人,她的故鄉又非深圳,在深圳讀書很貴,所以她選擇繼續讓兒子在HK讀書,現在小二,仍然是最後一名。-->愛惜子女的爸爸,請不要只為子女找「一個學位」,請用心栽培你的兒女,他們的未來在你的手中。

cmir  very true...spending time with kids and 栽培 is very important  發表於 12-6-6 14:56

引用:我認識一個按摩女師傅(大陸人嫁港人,現為

原帖由 twodaughters 於 12-06-06 發表
我認識一個按摩女師傅(大陸人嫁港人,現為HK人),她的前夫(HK人)在她生下兒子後拋棄她及兒子。由於經濟 ...
很多父母都是盡力比最好既野bb'上述媽媽也盡力而為'但能力有限

回復 twodaughters 的帖子

哎.... 我夠想個女在港生活及讀書, 現在最大係住屋問題!! 自己又冇能力租5/6千元既樓..... 公屋又未有消息..... 帶給子女生活及學習既問題.... 有想過在上水租一些平啲既樓, 唔知有沒有一些3/4千元既樓呢?

回復 joeywongmy 的帖子

totally agree!其實HK教育真的好有問題,只不過是有9年免費!我 HK 出生, 而在外國讀中學,my daughter都是在深圳讀kingtergarden (Victoria),亦了解過深圳的小學,其實好多都不錯,不過 學費就有D貴!

每位父母都是盡力比最好給自己小朋友, 只可惜父母有沒有想過, 小朋友的心理壓力有多大????

體諒樓主的住屋問題而衍生的子女學習, 親子關係.....  栽培兒女才是最重要. 一個學位不代表一切, 重要是小朋友的身, 心都要平衡.
[img] http://tac.families.com/ezb/932337.png[img]
[img] http://tac.families.com/ezb/932338.png[img]
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離.

回復 paltiBB 的帖子

我都希望兩個仔女能以後在港讀書, 如果在深圳讀書的話.... 將來搵工待遇可能沒有香港咁好...... 因深圳一般人工比較覺得少啲!!
如果真係在深圳能夠讀到大學畢業, 人工會好得過香港嗎?

kufubaby  我想話, 大陸今時今日人工都唔平, 唔好成日同HK既人工比, 事實上, HK搵HK洗係唔夠洗, HK搵大陸洗就VERY GOOD  發表於 12-6-11 08:46

‹ 上一主題|下一主題