用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 般咸道官立小學 2012-2013小一入學
go

2012-2013小一入學 [複製鏈接]

首先希望今周六各位能如願入心儀小學
小女在今年九月入讀小一. 請問這暑期應如可準備呢?聽聞英文科好深,是嗎?

1    0    0    0
:-P

我覺得中文難過英文,這校不錯,學習愉快

不用太操心,讓老師去安排,對學校多D信心。

我的小朋友已經畢左業,但有時都會回校探班。

小兒也九月入讀。請問這校的教學方法?師筧(有愛心等?)?程度?家課量?讀得開心?請現家長指教!thanks

程度適中,家課量ok,視乎你的小朋友的能力,他讀得開心,他們的行政不錯,如你的小朋友不聽話(即不守規則)便會罵,這個當然啦,不守規矩,你話要不要話,我的兒子在校是聽話學生,所以老師對他很好,所以很開心

我的女兒去年也是第一志願入了般小,一年時間準備過去了,感覺到她學得很開心,功課自己也可應付到,不用我操心。老師們也很負責,如我的女兒請假一星期了,她們也能每日為她準備好功課,也會注意到小朋友的情緒問題。我個人覺得功課量不是太大,每日中英數一定會有功課與練習,其實只要小朋友自己能應付到,每天高高興興上學去,快快樂樂回家來,做家長的已經很感恩了。

是否雙班主任呢?一班多少人?謝謝各位現家長寶貴資料!升中情況又怎樣呢?

一班兩個班主任,派位30人+一個叩門位,一共31人。

AthenaCheng 的帖子

多謝你的意見是否男多女少呢?在第一輪自行收生階段也是男生比較多

一直以來全級頭十名計,男女生比例係 fifty fifty,好多時女生會名列前茅,只要擠身係頭三十名,出名的Band 1 中學都會派到。中西區Band 1 中學女生位係比較多,而男生都傾向個間官中(該校現有的般官師兄都六七十人)。

還記得舊年小六畢業禮係最興奮但又緊張的一次,因為係由個間官中校長做嘉賓。台下的男仔鴉雀無聲,因為有些現正就讀,有些等緊下個月派位

多謝資料!即全級2班62人。如入到精英班便是banding1?如孝全級頭5名便有大机會入這所官中?官中縮班入的般小人數有否大影響嗎?還有學校的課外活動要付多少錢呢?thanks

升中派位始終有彩數,這所小學升個間官中的比例已是全區之冠。一般而言,頭十名都未失望過,女生的情況都一樣,只是選擇BPS or YWGS or SSGS而已。

cman_li 的帖子

thx!!cman_li咁老師們呢?会否因官校要跟guideline.做事. 比較谷啲呢?

中西區家長一般都清楚現今教育制度,老師們又怎會不明白家長們選這校的原因都是希望子女愉快學習。當中有大部份係兄弟姊妹同讀此校,基本上實力去到邊個層次已經掌握。加上歷年的升中派位好成績,師兄姊們努力考好個中一入學前測驗去為自己弟妹鋪路,足以証明教得其法又何需太"谷"。

今年畢業禮的嘉賓係會令到台下的女仔鴉雀無聲,因為係...女校...校長。

答案相中尋------>

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

mandyngwaiman 發表於 12-5-30 21:50
我覺得中文難過英文,這校不錯,學習愉快
阿仔P.2
俾我感覺中英都唔係深
不過中文無一般死背嘅默書
而係要用腦嘅語文運用
頭一年會較難掌握啫~

Quote:mandyngwaiman+發表於+12-5-30+21:50

原帖由 小倩 於 12-06-06 發表
阿仔P.2
俾我感覺中英都唔係深
不過中文無一般死背嘅默書
請問中英科用那出版社書?有沒有老師準備的notes?

petermau 發表於 12-6-7 10:11
請問中英科用那出版社書?有沒有老師準備的notes?
中文啟思
英文Longman

中英數常都有好多工作紙

我阿女讀緊P.1,功課初初比較多,試過over 10樣,後來好似有家長同老師反映過,跟住就平均返 ~ 我覺得程度唔算特別深,亦唔會特別淺... 小朋友適應到 ~

我唯一覺得唔好的地方係... 小女仔... 我阿女果班男女比例係22:9... 所以阿女越黎越粗魯... 成個男仔咁

不過整體黎講,學校好好,老師都好有愛心,特別係校長,佢真係好鍾意小朋友... 阿女讀得都好開心,我都好滿意 ~

回復 silly_shan 的帖子

話10樣啫, 有好多工作紙
要填嘅窿窿都唔係好多

上年老師話
至少有半班同學可以喺lunch後嗰半個鐘功課時間完成所有功課
所以我覺得功課量可以接受

不過我隻mi more仔
詞4行都做一個鐘

silly_shan 的帖子

請問小一會按甚麼機制編班呢?隨機?抽籤?

‹ 上一主題|下一主題