用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 「完全放手」既家長可否分享下
go

「完全放手」既家長可否分享下   [複製鏈接]

好想完全放手唔理小朋友學業,有冇人係咁﹖我想做到好似以前我地果代咁,父母咩都唔理,只負責簽名。可以點做呢﹖如果小朋友自習能力未夠成熟(即係未能完全掌握搵習重點,派卷又未必能檢討失分地方,做功課又周時發下夢),其實又適唔適合呢個時候放手呢﹖

我小朋友而家小三,成績中上,因為我有跟,功課暫時半放手,我只check作文同grammar,其它唔理。但默測考就要跟得好貼,要提佢邊d字要串,邊d要背,邊d圖要記,如比佢自己溫,溫完我問書,仲有25-30%既野係佢忽略左既,但佢會認為自己係溫完;如果我同佢go through一次重點,咁佢考返黎多數有9字頭,但我覺得個成績係我既,如果我咩都唔理,佢應該係70-80分果個level既啫。眼見有d新移民家長話自己係文盲,無法教小朋友,個小朋友只好靠自己,成績雖然唔及我仔,但自習能力好高,假以時日,成績一定追返上黎。我仔響我指導下,成績雖然keep住,但自習能力無法train up,係咪應該放手等佢跌返一年半載呢(反正未到呈分)﹖但又怕一跌不能再起。or 應該等佢成熟d先放手﹖但又怕越遲只會越不能自拔﹖好後悔無升小一時就放,而家佢依賴慣左我,我又陶醉於中上既成績,欲罷不能﹖

有冇過來人分享下...
   14    0    0    0

小一無得放...
我覺得小學係要跟下, 但跟得有幾貼無standard, 人人要求唔同..
我考試會捉呀仔溫... 如果唔係佢全部話識, 唔洗溫... 默書近期由佢自己handle..

mrsjacky 發表於 12-5-30 15:26
好想完全放手唔理小朋友學業,有冇人係咁﹖我想做到好似以前我地果代咁,父母咩都唔理,只負責簽名。可以點 ...

您既然好後悔無升小一時就放手, 何不趁宜家試試呢 ?
我由 p.1 至現在 p.6 都不能放到手.
(我要請假篤住佢溫書, 佢自己唔會拿書來溫的, 我會係佢考試前一日找補充練習比佢做,)

我唔講得完全放手,佢有補習,因為我要上班,基本的功課佢系不需要補習老師太粗心,做完功課老師比其他練習,佢都可以完成的。
功課例如作文,補習唔跟,我睇左就覺麻麻好,不過都唔會要佢改。
默書,佢自己溫後叫大人讀比佢默,佢唔會煩補習,所以老師都有話,佢唔講,都冇問佢有默書。不過我只會比一次機會,讀十分鐘就開始讀默,佢又ok,系九十幾分到一百 unseen的就唔會岩晒。小型測t佢就直頭唔溫,成績都可以。至於大測就自己溫(不過都有叫好溫書),成績九字頭。考試啦!有老師建議我唔好幫佢.........我正心大心細。其實有補習老師跟,我都唔想跟。
現在訓練佢讀書責任系佢的,我有好多野忙,最近除煮飯,晚上仲要帶工作back home 做。所以佢都會自然入房做功課溫習。

小三升四, 學校有無分精英班先?
如果有, 我就唔會放手,但會慢慢放,
首先, 功課會唔睇, 等佢改正囉, 再問返佢點解會咁揀, 再分析佢點錯.
再黎就係小測, 只係提佢要點溫, 晚上,口頭考考佢.
考試就唔放過佢啦.

JJDBB 發表於 12-5-30 17:18
我唔講得完全放手,佢有補習,因為我要上班,基本的功課佢系不需要補習老師太粗心,做完功課老師比其他練習 ...

相信你仔係幾醒,佢用好少時間都有好效果。
但其實佢又未算係放左手,因為有補習,只係你唔使跟,唔係佢唔洗人跟。

素兒 發表於 12-5-30 17:22
小三升四, 學校有無分精英班先?
如果有, 我就唔會放手,但會慢慢放,
首先, 功課會唔睇, 等佢改正囉, 再問返 ...

有,仲係小二就開始,即係用小一既成績分班,亦係因為咁我年年都無法放手,因為唔想比人由精英班抽返出黎,眼見精英班同其它班成績真係差一截。我地學校唔係咩一流學校,只有50%人係b1,所以一定要入精英班先可以確保 b1 。我地呢區又好衰,無咩b2學校,唔係b1就b3。B3帶黎唔只成績問題,操行先係最擔心。

其實我自己咁多保留,係咪都無可能完全放晒手呢﹖逐步放我一定會,問題係應唔應該完全放..

mrsjacky:

可幸,我今年把讀書的責任退還給小五的她,確是輕鬆!

自學年初起,我已停止給她「對」功課,但會提醒「不要跣我」後,才作例行簽名。
中、英默書的溫習,我會用上錄音機來給她讀默(考試前可作重默用)。囑她至少四天
前開始溫習,試默的錯字就要重默,讀一次的功夫無得省。特別是中文的「四字詞」
,她怎樣方法也記不牢!最後我還是從書中抽出來,讓她多做來記著,期待她能從旁
學懂啦!

她知道上學期成績單上的名次從20內驟跌至40-60時,立即掉下淚來!

最終,我們都是欣然接受!

+++

總結:

為人父母者,當然想給子女最好的…

孩子未有自學自理的能力,家長怎會安心把他們的學習「完全放手」。

大家仍是「學、放同步」呢!

Mrsjacky你講得冇錯,我真的未能放手,因為佢要補習的,家裡沒有人看住佢,如果冇人睇住佢,一定冇皇管。

我仔無補習, 佢自己做功課, 我就對... 只要做齊, 就可以... 我仔小一... 學校都係小二用成績分班... 頭兩次成績OK, 應該穩入頭兩班... 黎緊考試可用輕鬆心情, 等佢自己發揮多D...

mrsjacky  typo, track  發表於 12-5-31 11:36
mrsjacky  on the right tract, keep on!  發表於 12-5-31 11:36

回復 mrsjacky 的帖子

After serious consideration, I let go when my child was only in P1, after the 1st term exam. I have to take the risk either at a very early stage when affordable or to hold her little sweet hand till ......   

It was not an easy decision though.  It wasn't any easy at the initial stage when the test result came out.
You have to keep on telling yourself it will work, just give her (or myself) a chance to do it.   My role is to guide/train her to be self-motivation in her study life.  She has to be interested in her daily learning, exploring the world herself.

She is not the 1st in the class but still able to keep in the top tier in P6 and finally got admitted to a pretty good DSS.

I would say yes and start the sooner the better.

janelle00    發表於 12-6-5 17:43

Dear Mrsjacky.

睇完你的post嚇我一跳,因為我同你都一樣,情况有99%相似o還有1%未確定的是你的小朋友是否男孩子呢?
我近日請大假同小四的兒子温書,也同樣有你的感受?
原本想大考後出帖問大家,究竟有無三年級至六年級小朋友係完全無人跟又絕對無補習下可以考到級名次十名內呢?

兒子小二時我陪温加出卷,他考班中三十四人的第九、第八、同第五(不斷進步)o  小三開始嘗試放手,只同佢默書前讀默一次生字,小測完全唔幫,發現他望住本書,先無從入手然後再靈魂出竅的情况o因四年級開始分精英班,所以臨考試前也用一星期,跟一跟他温習。怎料第一次考第十,第二同第三次跌到無咗影(因學校只排頭十名)o中文慘到得64分....俾我想像中他主力自己温有70-80更差(幸好還跟車尾入到精英班)o

但這樣也有得着,因放手學業後,我哋有返星期日去玩玩香港,例如:踏單車、掘蜆BBQ、去澳門、多出席飲宴、參加賣旗步行等慈善活動......豐富他的人生體驗,以助作文不再是憑空想像。   另一得着是多了時間睇課外書,如三國演義、包公奇案等等,在這個三年級他養成完全自己閱讀課外書的習慣,每本都有二百頁左右。好像前兩天他告訴我在學校借了書,並用兩日小休同吃飯等時間睇完一本偵探小說。使他閱讀速度快了許多許多許多。

現在四年級成績表有機會見中學,加上不想他跌出精英班,早已打算出手助他温習o

但他在學期頭突然問我:{媽媽我估自己是BAND2學生了,你可唔可以唔返工,同我一起讀書o我自己好想成績進步,但實在唔識怎樣温呀!我問過好多同學仔,他們的媽媽會辭工同佢吔温書!}  因此我專登參加學校家教會講座,原來真有其事,好多媽媽原本有工作卻辭工陪太子讀書,精英班中辭職陪讀的家長媽媽高手如雲,有博士生、有中學教師(老公係校長)、有個係長江的高層同樣停薪留職仲唔O哂咀,這些是我親身去傾談的(千真萬確),當然好多有受過教育的家庭煮婦去助兒女升中。
從訪談中發覺在職媽媽得兩至三成,但也有去補習社或私人補習跟進o實在問唔到一個完全自習自理的學生。而我兒所讀的不是直資或私校, 只是一間有愛心和重視家校合作,較全面發展的官校,所以我真的無想過咁跨張啊!

這些家長也說得對的,新高中學制下,用方法去協助小學生打穩基礎很重要,我們生得少,用短短幾年時間,換取兒女的一生錢途(雖然不一定一分耕耘)和密切的親子關係,是很值得的, 等升中後再決定是否重新投入社會工作吧!我想她們一定大经濟壓力了。

至於我最後決定由全職變兼職,同老闆講俾兩年時間我!幸好得公司體諒!(當天用健康去爭取的位置,今天竟為個仔可以讓俾別人)  幸好在陪讀後小四默書至今得兩次八字頭,其他都九字頭和幾次滿分。考試第一次平均分升返上88,第二次就去到93(由於精英班仍未能打入頭十名,不過也差不遠了)但即使如此,也萬分滿足和+分開心。

過同你一樣有擔心升中後怎樣好呢?無可能長此下去! 另一個POST中黃巴士及其他家長回覆,男仔一般中二至三才成熟自習自理,但有些到三十歲人都重發緊夢,他表示要看自己的造化了。

其實我都好驚升中後情况,現在只能見步行步,盡力去考好每一個試,唔想得太多假設性的將來,朝着BAND1尾BAND2頭的目標進發。共勉之!

回復 yovin 的帖子

如果家長肯花大量時間, 從來不覺得把孩子成績推上去有很大困難, 畢竟只是小學的程度.  但我不同意「用短短幾年時間, 換取兒女的一生錢(前)途」這說法.  天下間從沒有免費午餐, 只有等價交換.  家長用自己事業換了孩子小學成績, 孩子用自主學習的機會換了一間好中學, 能否一直等價交換下去達到一生光明前途還言之尚早, 現在家長所做的, 只是「博一博」, 看見有較年長孩子家長的分享, 有另一體會, 也無奈.  你說得對, 現在也只好見步行步, 共勉之.

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2357206&extra=&page=1

回復 yovin 的帖子

你仔好生性.... 如果我仔叫我resign幫佢, 我諗我一定會quit... 恭喜你仔有明顯前進... 加油呀

我只幫手溫中文, 其他科都係佢地兩個自動波。女女小一考全班頭十, 仔仔小三考全班十幾(比小二趺左)。
我都繼續堅持放手政策, 但都會做"常哦"。佢唔肯郁手溫習, 就要佢自己承受後果。但我估到小五我反而會出手...因為考中學啦麻....

mrsjacky  香港家長典型通病,放低隻手又死剩把口,唔插手都要哦返夠本;我都係,得黎的起心肝唔睇佢,就聲控,幾時先可以我有我休息,佢有佢工作﹖  發表於 12-5-31 11:27

回復 super-kid 的帖子

謝分享!係一個好例子,比我好大鼓勵!

其實好似你成功既例子有好多,但失敗既亦唔少。我有個疑問,男仔同女仔會唔會有唔同呢﹖或者咁講公平d,係唔係所有人都適合全然放手呢﹖如果有d人(男女都好,不過男仔確係比較多)係未開竅,仲係一舊雲咁,你放手比佢,會唔會只係擺大家響個陷阱度,佢根本未夠能力handle自己,正如我地唔加調味料比bb,因為佢地消化系統未夠成熟。如果放手對小朋友造成好大挫折,咁會唔會適得其返﹖其實我明白放手成績一定會跌d,問題係跌只係屬於暫時性,過左調適期會升返;定跌代表未夠火喉,唔應該勉強放手呢﹖呢方面我仲好疑惑,無信心做到一個正確既決定。

kiiiiiller 發表於 12-5-30 18:36
mrsjacky:

「掉下淚來」...呢樣野其實係一個指標,證明個小朋友識唔識緊張自己,肉赤D分數。我仔唔會,試過總分差十幾分就全級第一,佢唔會諗住下次攞埋佢;又試過差五分就唔合格(全因粗心大意),佢亦唔會痛定思痛,我唔可以話佢唔認真,因為佢有認真溫書,但佢就係唔識檢討失敗原因又或者set個目標比自己,佢會覺得d野識就得,佢對outcome一d期望都冇,所以佢唔會失望。其實咁係好定唔好﹖好似好吊兒郎當,但又慶幸佢咁豁達!佢真係做到求學不是求分數!我一方面好想佢對自己有要求,但另一方面,我又好想佢開開心心返下學就算,唔應該咁細路就盤算咁多野,兩者之間取得平衝,大人都未必得,何況細路。

可嘆香港教育物競天澤,唔能夠令小學生單純地enjoy學習。

真係個個小朋友都唔同, 無standard... 做父母, 盡量了解自己的小朋友去作出最有效的方法...

mrsjacky  絶對同意,其實問咁多都係多D CASE參考,我信因材施教,每個都唔同,還是要自己摸著石頭過河!  發表於 12-5-31 10:34

或者樓主可以獨科放, 先從佢比較有信心果科, 覺得佢冇問題再放第二科, 如此類推.

mrsjacky  體育美術音樂一等術科唔計,數學係唯一暫時完全放到手,我真係連幾時測同測埋都唔知,until派卷要sign要知,如果中英常都做到咁就好!  發表於 12-5-31 11:23

yovin 發表於 12-5-31 04:00
Dear Mrsjacky.

睇完你的post嚇我一跳,因為我同你都一樣,情况有99%相似o還有1%未確定的是你的小朋友是否 ...

剩低既1%都bingo,係男仔呀!
你果間應該唔係非一般官校,高手雲集,阿媽你小心看劍呀!
我果間係mou dull津校,我地有個新移民同學,全級top10%,小朋友只係靠自己,阿媽唔識字教唔到,小朋友自己覺得唔掂既,會帶阿媽去書局自己揀練習,做完自己對答案,我問佢作文點學﹖佢話會將書中好句子抄底背熟。see, 呢d就係我細個既讀書方法,唔知點解我仔一成都學唔到。

你講得好啱,本地媽真係好少人完全放手,好多話放手既,其實都只係局部放,多數係小朋友自己做功課自己溫習,之後家長都要指點迷津或者醒兩份習作佢補下身,其實我而家都係呢種。我指既完全,其實係想講只負責簽手冊,個仔本書講咩唔知,呢期教咩幾時考試都唔知果種!咁樣先真係交返個波比佢,家長要返工,一人負責一樣,唔應該攬埋小朋友責任上身。

欣賞你為小朋友放棄事業,無學歷無話可說,有本事又有兒女通常都要放低一樣,放低都唔緊要,問題係有時未必得到正面回應(say仔女嫌你煩同督住晒),有時自己都好迷失(say控制在家既角色未恰如理想,有時過左火位),我都係半職媽媽,我好明白當中既爭扎!我成日都提自己,我係用自己前途換呢個全職角色,一定唔可以辜負為我犠牲左既前途,佢要犠牲得有價值!加油!共勉!

‹ 上一主題|下一主題