用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 住址證明
go

住址證明 [複製鏈接]

希望大家幫幫忙.

住址證明一問, 我住葵青區, 而間屋本身唔係我同老公的. 而是奶奶名下的, 咁我點先可以證明我是在這裡居住呢
???

0    0    0    0

醒目開學勳章

河馬媽媽 發表於 12-5-29 10:01
希望大家幫幫忙.

住址證明一問, 我住葵青區, 而間屋本身唔係我同老公的. 而是奶奶名下的, 咁我點先可以證 ...

3個方法
1) 由你奶奶做你小朋友的監護人,即如果自行中籤,或去統一派位中心填表時,需要你奶奶的簽名
2) 在交表時提供你丈夫的出世紙,證明兩者的關係
3) 如果有水電煤單是你們兩公婆,如沒有改名,都是證明

如果是我,我會選2或3

係咪可以用你奶奶名做監護人 ?

多謝幫忙....
我會選用(3)了... 因為用奶奶做監護人會隔左一重. 比較唔方便.
十萬個感激!!1

Many BK parents already posted for net 41, 水電煤單 is not enough.  But I'm not sure for Kwai Ching.

Best to check with EDB direct.

醒目開學勳章

D06S11 發表於 12-5-29 18:22
Many BK parents already posted for net 41, 水電煤單 is not enough.  But I'm not sure for Kwai Ching. ...
I think it is enough, but double check with EDB could be better!!

我係民政署做宣誓,乜都唔駛改

我跟你一樣,用了:
在交表時提供你丈夫的出世紙,證明兩者的關係
完全冇問題,放心!

想用娘家的地址報...只用銀行月結單做證明可以嗎?收信人係我自己個名!

醒目開學勳章

winglink 發表於 12-6-1 16:55
想用娘家的地址報...只用銀行月結單做證明可以嗎?收信人係我自己個名!

銀行月結單一定不成
而且...如果小朋友不是恆常住在你父母的那處,跟虛報地址一樣犯法
每一個父母都希望小朋友入到自己心儀的小學,但我們是否更應以身作則的教導小朋友誠實.

如果小朋友恆常居住在你父母家,那請原諒我的多咀

回復 ziyi 的帖子

實情係我想女兒響而家哩區讀埋個k3,到下年升小一先正式搬去我爸爸住緊既屋苑住(因仲睇緊樓),但係今年9月開始就要報小學,我怕到時仲未搵到心水單位,所以先諗住用我外家住址報住先...
其實我都想用出世紙去證明同爸爸父女關係,但係張紙唔見左,唔知結婚證書父親係證婚人又可唔可以做證明呢?
註:我真係無諗過要"虛報"咁大罪...

醒目開學勳章

去宣誓證明返是2父女啦
或申請返你自己的出世紙副本(N年前,我還是仔時,都有試過原本殘到飛起申請過,現在唔知有沒有呢支歌仔唱)
係我多事,只要你是真的,那又有什麼關係,你唔怪我多事就可以了
不過,係改你都改埋幼稚園的記錄,否則好怪!!

回復 ziyi 的帖子

"改幼稚園紀錄"意思係咪要向幼稚園果邊改番住址?
其實補領番我自己張出世紙方便d,定係去做個宣誓方便d呢?做宣誓駛唔駛叫埋我爸爸/媽媽一齊去?thx!

醒目開學勳章

我試過N年前,因我媽媽的身份證是只有出生的年份,沒有月日,去台灣旅行申請入台證時要宣誓才成,即刻走去民政署做,要求應該是要相關人士在職員面前宣誓的
即你父母要在場

再多問一句,去民政署宣誓,需要預約嗎?

醒目開學勳章

我記得不用!!

醒目開學勳章

引用:回復+ziyi+的帖子 實情係我想女兒響而家哩

原帖由 winglink 於 12-06-01 發表
回復 ziyi 的帖子

實情係我想女兒響而家哩區讀埋個k3,到下年升小一先正式搬去我爸爸住緊既屋苑住(因仲睇 ...
一直個住址同報嗰個都唔同,仲要報小一時嗰個係娘家地址,水電煤固網一樣都無登記名,好難說服EDB唔懷疑喎!
呢啲case,抽查高危!
有心搵樓三、四個月搵唔到?
真係搵唔到樓定有心借娘家地址,心照不宣!

回復 McDonna 的帖子

多謝你提點...
水電會轉名,出世紙會補領,況且娘家又唔係名校網,如果要抽查就由他抽查吧,話唔埋我會選擇番原校直升,到時連升中都唔駛煩...
或者閣下未正式買過樓,而家樓價咁高,正常人都會睇定d先入市,就算買左都要人地交吉裝埋修先可以搬入去,一年內一定得,但三四個月,除非你無乜要求囉...
為人父母,既然知道將會搬去另一區,方便第日照顧兩老,咁好自然就想小朋友響果區返學,哩d梗係心照不宣啦

‹ 上一主題|下一主題