用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

小小失望 [複製鏈接]

今日收到電話,終於收左阿仔,要我 5月31 號之前 去交學費。其實我中意間學校,都打算返。。但我想知道大抽獎個結果,一路等咗幾個月,小小唔憤氣。。  但都開心加入真道。。
   1    0    1    0

回復 空谷幽兰 的帖子

既然你都話鐘意真道又都想小朋友返真道, 又何來因大抽獎未公佈而唔憤氣或失望呢?  除非大抽獎中首選的小學才是你心中最想小朋友入讀的學校而真道只次選o  對嗎?

只是想知道個結果,畢竟等咗梗久。

其實,如果你首選係真道,抽獎係咩結果已經冇意義。會唔會其實係「我鍾意A君,但我更愛B君」呀?

記得幾個月前,小一入學派位我已收到入學和註冊,但真道之後才收。我也選擇真道書院。因為我相信在這學校畢業的學生會與傳統的優勝。

請問你小朋友係咪備取生? 定係之前已SECOND-IN 等結果喔
我仔仔收到備取生通知, 但未有消息!

阿仔有2 IN  系11月嗰陣,好早嘅。但個日表現麻麻。后尾 冇消息。自己打電話去問話 擺系備取了。。。

其實我地好中意真道嗰, 但都有地原因  就系我地住的好遠  要考慮搬屋啊。搭校車要1個鐘 2個字啊。。怕 細佬仔 辛苦。。

stseng  甘長途......真系要諗真啲!  發表於 12-5-30 08:42

請問你小朋友係咪備取生? 定係之前已SECOND-IN 等結果喔
我仔仔收到備取生通知, 但未有消息!

我囡囡是正取生,今年九月便是真道的FS1學生。

有地細節請教大家  真道是否雙班主任?大概邊日開學?系唔系都2測2考啊?地課外活動 要另外交錢嗎?要考分班試嗎? 多謝。。

回復 空谷幽兰 的帖子

真道是否雙班主任?No (個人唔認同所謂"雙班主任制"呢啲grimmick)

大概邊日開學?Early September

系唔系都2測2考啊?測驗默書唔定架, 有時上堂己做了評估家長先知, 甘先冇甘大壓力, 一年兩次總結評估.

課外活動 要另外交錢嗎?聯課活動免費, FS2 在 summer 有歷奇活動去宿營都系免費

要考分班試嗎?No, 分班準則年年唔同, 甘先冇標幟效應

我地今日去註冊2012年度的FS1。

對真道的理念我們是高度認同的。但是從2nd in與雷校長的談話以及看到近排一些爭論,我們未免有些擔心,擔心學校理念會否有所調整,即越來越成績掛帥,偏向傳統轉變。請現有家長賜教。謝謝!

stseng  "對真道的理念我們是高度認同" --  Yeah!....welcome to Logos!!  發表於 12-5-31 14:09

可否PM 我"2nd in 雷校長的談話", 看看是否一場不必要的誤會?

其實每間學校和有heart 既老師都好自然期望同學一方面成績理想又另一方面全人健康成長、擁有優良品格, 如果調節教學安排去提升學校整體學術成績而好向畢業同學及家長有個交待又末必可以結論為"成績掛帥,偏向傳統轉變".....况且雷署校長都快say good bye.  依家小學部及中學分別由真道開國元勳Dr Luk 及 Dr Cho 揸旗, 我放心喎.  

我都系 今日 去註冊嘅喔。FS1

littlefaith  歡迎成為真道一份子﹗  發表於 12-6-1 09:45

回復 空谷幽兰 的帖子

歡迎加入真道大家庭, 一齊為孩子有愉快而有效學習+全人發展、靈命成長而努力, 讓他術 將來做個有「自學、自理、自省」能力, 有建全品格、懂得感恩去過簡樸生活、目光遠大、有主見、不隨波逐流的人

請多多指教 點樣做真道家長。。

回復 空谷幽兰 的帖子

我個囝唔知會唔會同你個囝同一班呢?
依家佢好期待八月第二次既迎新!

上一次新之後,佢超開心呀!

有關2nd in時對雷校的看法只是我們自己的一些直接觀感。

很高興可以有機會成為真道大家庭的一員。唯一還有的擔心是小女個性,她實在是個敏感,慢熱,對外顯得很內斂的孩子呢!不知道她能否適應新學校。
‹ 上一主題|下一主題