用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

已過期   [複製鏈接]

20    0    0    0

小兒當時沒有特長,我認為是面試時孩子表現得有信心更重要

相信是能以英文作基本對話,串字今年聽講都有考,由4個字母至8個字母都有,睇吓好唔好彩。
普通話無考。
數學+-都有考,要靈活,玩吓找贖錢遊戲。
音樂無底都唔緊要的。
獎項我仔只在校取得品學兼優獎。
面試很重要,所以要注意休息和健康。
我仔今年小一。
您都努力呀,祝成功﹗

20072010 發表於 12-5-28 15:53
我好想小朋友可以入到宣小,佢現在讀幼稚園,請問各位過來人,你哋的小朋友在幼稚園階段有甚麼特長呢?懇請 ...

請問你點解想入APSKT,當年我個仔派到一間不知名的小學和貪APS校網好,便入了。
6年後,發覺沒有什麽特別,津助小學也有好的。塞翁失馬,焉知非福!
我仔幼稚園時只得校內獎,剛剛學鋼琴。

1.英文水平如何(認串字?有幾長?)?
我兒懂PHONICS所以串字OK,認讀當然都冇問題

2.普通話水平如何?
可PTH對答溝通,但發音應該不是那麼準

3.數學能力:加數、減數,可以兩個位中算嗎?

4.課外活動:彈琴會唔會好D?琴技好嗎?
有學樂器

5.獎項:會唔會有好多獎項?有咩獎呀?
冇獎

回復 bbbaba88 的帖子

咁你個小朋友畢業未?派到邊間中學?唔係讀宣小一定要學樂器?請指教
My baby girl is 3years and 4 months old. She likes eating and singing all day.... :lalala:  :lalala:  :lalala:

"6年後,發覺沒有什麽特別"

讀了六年才發現?? 畢業後另開戶口, 然後經常提及 APS 唔好!! 看來你對 APS 的怨氣幾大.

此處對APS 不滿既家長比例較小, 不如直接係此討論區談談你對APS 既不滿, 我幾有興趣知道. 學校亦可以加以改善不足的地方.

Canny18 發表於 12-6-5 16:43

咁你個小朋友畢業未?派到邊間中學?唔係讀宣小一定要學樂器?請指教 ...

畢業了!一定學樂器。當年我仔仔沒有學弦樂或管樂,音樂老師無問過我或我仔仔的意願,
便叫他學中提琴。那時我仔問可否轉樂器,老師表示不可以。

我都有興趣知道宣小不足之處。
認同津校都有好的學校,但本人最欣賞,也最欣慰的是:宣小有一羣有熱誠、有愛心的好老師。慶幸小兒可以在宣小成長,亦無悔當年放棄馬頭涌官立小學(紅磡灣)而入讀。

P.S. 宣小有聲樂組。

引用:Quote:bbbaba88+發表於+12-5-29+12:27+請問

原帖由 kongkong7794 於 12-06-11 發表
下...你竟然覺的"沒什麼特別"?? 咁會唔會係個人問題呀?? 老實講,係宣小英文就已經一定同出面學校好大分別啦 ...
可以講多d宣小的英文程度嗎?我知他們教RWI,但只有一個NET,你覺得一般學生的水平如何。謝謝!

kongkong7794 發表於 12-6-11 16:12
下...你竟然覺的"沒什麼特別"?? 咁會唔會係個人問題呀?? 老實講,係宣小英文就已經一定同出面學校好大分別啦 ...

每個人對每件事物都有不同的喜好,我仔有些同學也喜歡aps,喜歡aps也是個人感覺。有朋友兒子在聖類斯小學讀,英文也很好。
此外,aps老師有熱誠愛心,我覺得少部份有。

kongkong7794 發表於 12-6-13 10:37
其實一個小朋友學習好與不好除了學校教導外,在家中父母也是很重要角色,同一樣學習點解有人可感受到分別,點 ...

APS學費對大部份學生家長來說,並不是個大金額。

APS的課程,不過是教深一点,小6時教中一的課程。

我都明白每位家長對學校都會有不同睇法, 所以大家都要為自己小朋友選擇適合的學校, 最了解自己小朋友只有父母

我在宣小2年, 我和我仔仔都很享受校園生活, 我深深感受到老師很愛錫小朋友
教育王國以外之相冊連結已被刪除

回復 金毛B媽 的帖子

同意每位家長與小朋友對宣小的感情和祈望都不同,只希望大家找到心中認為最合適小朋友的學校,讓小朋友快樂地成長和學習。

其實,宣小並非是神話,要家長和小朋友配合學校的步伐,共同努力,才可分享甜美的果實!我的小朋友已升讀中一,他在宣小遇過針對他的老師(當然因為他頑皮、攪事),但有幸遇上更多有愛心,把他從谷底扶上來的好老師。

奇妙的安排:我收不到收生通知書,由校務處在註冊限期日,打電話問我是否放棄學位,並在次日趕往註冊。我很感恩(雖然我無宗教信仰)我的小朋友可以在宣小成長

學費和學樂器的費用,對我來說不能話是無壓力,但看到小朋友努力後所獲得的果實,所有的付出一切也值得!

mabelma    發表於 12-6-15 13:50
nabi    發表於 12-6-15 12:31
kongkong7794  同意  發表於 12-6-15 09:50
HY412    發表於 12-6-14 23:31
YY媽咪    發表於 12-6-14 22:17

MacMa 發表於 12-6-13 21:20
回復 金毛B媽 的帖子

同意每位家長與小朋友對宣小的感情和祈望都不同,只希望大家找到心中認為最合適小朋 ...

你的小朋友真幸運,遇到有愛心的老師,我仔也遇過,但可惜時間很短。

其實學費, 對我來說都是有壓力的, 不過我覺得, 宣小比其他好, 是因為宣小不是要令小朋友做填鴨, 我最欣賞宣小是有很多 presentation 要做, 雖然家長是要出一分力, 但我見我個仔, 由一位怕羞仔, 細細聲 presentation , 至現在, 有左信心去表達自己, 我好欣賞

HY412  我都鍾意宣小是有很多 presentation 要做, 不過亦有部份家長投訴交學費仲要家長做埋一份  發表於 12-6-14 23:32

講真......宣小這間小學, 是要家長很多支持和支援, 如果家長們一心諗住俾左學費, 就要將成個小朋友交晒俾學校, 自己什麼都不理, 就可以有好成績, 可以升名中學, 如果是這樣想, 宣小確實唔岩你地

這個世界沒有不勞而獲的事, 宣小的神話, 是要共同努力, 不是 Magic

不喜勿插, 這只是我個人感受

manmanchubb    發表於 12-6-18 00:29
nabi    發表於 12-6-15 12:32
kongkong7794  同意,一個學生好與壞,取了學校教導外,家長也要努力教導  發表於 12-6-15 09:52
HY412    發表於 12-6-14 23:33
MacMa    發表於 12-6-14 14:21

我女兒將會入讀宣小, 兩個小朋友一起讀, 學費都為我做成壓力, 我知道宣小都有好多 working mami 的, 一邊照顧小朋友, 一邊要返工, 賺取金錢交學費, 我是其中一位, 我只是有一個信念, 希望他們在宣小可以有好的品格培養 (唔好有公主病, 王子病), 學業上比其他學校可以更有優勢, 我們一同努力

題外話 :  如果學校可以俾 discount 給兩個小朋友入讀的家庭, 你話幾好呢

mabelma    發表於 12-6-15 13:53
‹ 上一主題|下一主題