用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 家居訓練係點架?
go

家居訓練係點架? [複製鏈接]

大家可以幫下我嗎?
家居訓練要點做?
3歲2個月仔仔,有語言同眼神問題,政剛入隊排e位,政府冇咩指引我點做,唔想錯失仔仔黃金期,其實我係咪應該找密集訓練呢?

已經上了言語治療快半年,但導師話仔仔比較叻可能同密集訓練的小朋友唔夾,我都唔知點好

0    0    0    0

你可留意'努力試'諄程,當中有較怎樣做家居訓練.另可先看看佢的書(衝破障礙),都有教怎樣做家居訓練.

如果係較叻,去上rdi課程或睇書。另,找你區附近的家長資源中心,會多些家長課程上。

回覆:家居訓練係點架?

有語言同眼神問題,咁點樣叻法?叻又點解唔做得密集?
你是否不用上班?家居訓練都要知道你小朋友邊樣要練,同點練?Rdi 都要比錢個consultant.

有語言同眼神問題,咁點樣叻法?叻又點解唔

原帖由 pyalisa 於 12-05-31 發表
有語言同眼神問題,咁點樣叻法?叻又點解唔做得密集?
你是否不用上班?家居訓練都要知道你小朋友邊樣要練 ...
其實評估醫生又講唔出要點訓練,叫我改善下佢眼神,但佢又話唔需要上密集訓練,參加社交班改善下眼神

咁我又問左跟左半年的言語治療師,答案都係唔洗上密集訓練

咁言語治療師話佢叻,係話佢有一d野比人叻,話佢大肌,小肌,感統。。行為上都ok,咁兩個專業人士咁講,攪到我唔知可以參加咩訓練,先諗下不如試下家居訓練,我仔仔剛check到,我有報到講座但冇咁快有得上,所以唔想浪費時間問下大家點做

咁借問聲家居訓練要知道邊方面要訓練才做到,咁係咪有d專業人士可以幫到我?應該找那種治療師比較適合?

回復 manabcd 的帖子

家居訓練就係上完堂之後,根據導師嘅指示在家繼續練習。在你個CASE,即係言語治療師在課堂上教咗嘅野,你返屋企繼續同小朋友練習。

如果你想改善眼神(即孩子不喜歡望人),不如問吓你個言語治療師有什麼改善方法,叫佢示範比你睇,然後返屋企自己同佢做多D。

我個人認為,一個人如果對某樣東西有興趣,就自然會望。我們如何令小朋友對人有興趣呢? 最基本係就要同佢玩,玩D佢鐘意嘅野,有時又要扮吾識,佢識你吾識,比佢有成功感,開心,下次佢會叫你同佢玩。大致上係咁.....

參加社交班,都係一D遊戲小組,可以上吓睇吓D導師點做,點玩,又可以問吓導師對小朋友的意見......都好嘅!

要知道改善眼神非一朝一夕,努力!

眼神問題

Any good method to improve??

個個小朋友不同, 應由訓練導師教你!

回覆:家居訓練係點架?

捉小朋友手仔指你的眼耳口鼻,教佢!放玩具係你塊面引佢望!貼貼紙係個鼻度等!最主要係多d同佢玩!

‹ 上一主題|下一主題