用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

基法家長們 [複製鏈接]

各位jm好呀!我有d問題想請教大家。我個仔今年9月要自行分配學位,琴日參觀過基法,都幾好。想問你哋嘅小朋友返學開心嗎?功課多嗎?課程會唔會太深?基法嘅學生品行好嗎?我得15分,會唔會機會好微?唔好意思,太多問題。

1    0    0    0

hahaha....其實我個仔仔未入基法前沒有參觀過, 因為我地當時係住香港區, 現在當然住九龍喇....仔仔需然係自閉症入這間學校, 但學校對學生同家長支援做得好好...我個仔仔都讀得好開心, 功課多唔多就要睇下家長點睇...有些家長5-6樣叫多..就唔覺得係....可以接受, 老師一開學已經知道仔仔有問題就立即問我要唔要cut少啲功課及默書喇!英文底唔好英文老師比加強班佢入...所以我都好鍾意學校....同這間學校比我覺得"唔好迫小朋友, 要佢地係愉快地學習", 課程我覺得OK有時深有淺....學生品行OK...這是我今年這間學校比我的感覺...希望你入到喇....!!!
歡迎進入Carlson BB => 相簿
Carlson 媽媽變了整餅大師

引用:hahaha....其實我個仔仔未入基法前沒有參觀

原帖由 fallenstar023 於 12-06-02 發表
hahaha....其實我個仔仔未入基法前沒有參觀過, 因為我地當時係住香港區, 現在當然住九龍喇....仔仔需然係自 ...
你自行派位入定統一派位入?

回復 puilingchung 的帖子

自行派位入...

引用:回復+puilingchung+的帖子 自行派位入...

原帖由 fallenstar023 於 12-06-03 發表
回復 puilingchung 的帖子

自行派位入...
你就好啦!幾多分入呀?

我係15分入...

hi puilingchung,

你好!我有一個囝囝讀p.5, 囡囡讀p.1!
- 我倆個小朋友返學開心既,不過成日話d飯唔好食。
- 功課量相比哥哥5年前係多左,但我係 working mum 呀女多數都在我放工前做晒功課,囡囡每星期仲有兩日玩課外活動放4:05pm,而且佢仲做得勁慢,我諗功課量都算合理!
- 課程相比哥哥5年前係深左,但係相比其它催谷既小學,我地都算OK,不過我地d家長都要幫手跟!
- 基法嘅學生品行: 我識得既都算唔錯,囝囝讀得書果班同學仔大家好合作,好有良性既競爭。不過其它班唔知!
- 我當年15分第一階段收左,但聽聞而家好難。不過其實靠運氣,所以都應該搏一搏,無理由咁快放棄!

我當年幫囝囝揀小學時都好多問題,都全靠其它家長幫我,所以有野隨便問,唔駛咁客氣。

引用:我係15分入...

原帖由 fallenstar023 於 12-06-03 發表
我係15分入...
我都想15分入到呀!

引用:hi+puilingchung,+你好!我有一個囝囝讀p.5

原帖由 sara11 於 12-06-04 發表

答得好詳細,唔該你呀!我而家首選都係基法。我而家已經好緊張喇!我相信出年競爭都好大,咁多金豬!

去年我女是叩門入,無運,又係15分,祇要你自行,甲乙都以此校,為首選,相信機會好大,經過一年,未有發現女兒有粗言穢語,(過多几年我唔知)品行算o.k.,功課確實不算多,但我女是超慢,兩小時才可完成.

ps.去年有第二志願都有D人是入到的
http://farm4.static.flickr.com/3155/2300011999_9d450d6aaa.jpg?v=0

sara11 發表於 12-6-4 10:09

其實基法午膳算OK了,加上你們現在仲有即煮菜,我女話佢畢業先有廚房而家中學的飯真係超難食
我家有對雙子公主

acomcom88 發表於 12-6-5 03:06
去年我女是叩門入,無運,又係15分,祇要你自行,甲乙都以此校,為首選,相信機會好大,經過一年,未有發現女兒有粗 ...
我兩個女都係基法畢業,一個中一,一個中二,而發現大多同學出黎在中學表現都唔錯,
包括品行,成績...我兩個而家都沒有講粗口
希望一直KEEP上去都係咁就

我家有對雙子公主

acomcom88 發表於 12-6-5 03:06
去年我女是叩門入,無運,又係15分,祇要你自行,甲乙都以此校,為首選,相信機會好大,經過一年,未有發現女兒有粗 ...

出多左一個,我係過氣基法家長,不過都好懷念基法

我家有對雙子公主

kitty 發表於 12-6-5 22:35
其實基法午膳算OK了,加上你們現在仲有即煮菜,我女話佢畢業先有廚房而家中學的飯真係超難食:nothin ...

係呀,我女話廚房煮D菜好好食,她在家不太愛吃菜的,吃完仲可以添架
http://farm4.static.flickr.com/3155/2300011999_9d450d6aaa.jpg?v=0

acomcom88 發表於 12-6-6 00:26
係呀,我女話廚房煮D菜好好食,她在家不太愛吃菜的,吃完仲可以添架
咁好呀即煮真係唔同D ~上年先起,我女話而家師弟妹就好啦~

我家有對雙子公主

引用:去年我女是叩門入,無運,又係15分,祇要你自

原帖由 acomcom88 於 12-06-05 發表
我都諗住揀基法呀!但出年豬仔升小一,可能爭崩頭!唉!我都預咗叩門,只望叩門成功!

puilingchung 發表於 12-6-6 16:56
我都諗住揀基法呀!但出年豬仔升小一,可能爭崩頭!唉!我都預咗叩門,只望叩門成功!

...

我家都有隻金豬呢,好好彩家姐入左,唔洗爭崩頭

醒目開學勳章

引用:Quote:acomcom88+發表於+12-6-5+03:06+去年

原帖由 kitty 於 12-06-05 發表
我兩個女都係基法畢業,一個中一,一個中二,而發現大多同學出黎在中學表現都唔錯,
包括品行,成績...我兩個而 ...
請問中學派位如何,派左邊間呀

kitty  please check pm ,thx~  發表於 12-6-8 10:02

醒目開學勳章

引用:hi+puilingchung,+你好!我有一個囝囝讀p.5

原帖由 sara11 於 12-06-04 發表

請問是有工人嗎,我都係返工冇姐姐,請問學校有冇補習班,點樣入到,最遲幾點要走,

‹ 上一主題|下一主題