用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Delete
樓主: beagoodman
go

Delete [複製鏈接]

量力而為 x 2

既然見識左已經無憾,更見証了小朋友的實力,其實去邊樹都掂既

引用:回復+beagoodman+的帖子 塞翁失馬,焉知非

原帖由 flopsybunnies 於 12-05-27 發表
回復 beagoodman 的帖子

塞翁失馬,焉知非福。勉強無幸福。
Agree!

回覆:2Fats 的帖子

唔記得講,我有個朋友個細仔讀SC,升小一都係入唔到名校,派位派得唔好,自已投考嗰幾間學校(好似in咗5~7間),都只係得一間收,仲要嗰間係因為阿哥而家讀緊,如果唔係都唔知入唔入到...

我哋都放棄咗, 不過唔係st cat, 而選讀村校; 少少分享, 村校教的內容可能比較淺, 不過 ... 某天老公見到一個講廣東話唔正的媽咪努力咁同個小朋友一跟行返學校, 一跟温書, a is for apple .... 雖然阿囡依家讀緊pn都識晒, 但我哋見到呢間學校的小朋友, 全部都天真活潑, 唔怕陌生人, (因為有幾次要到學校interview, 交$$等), 又見到努力的家長, 學校校長, 主任, 老師都好nice, 感覺好warm, 我哋都唔會後悔讀呢間學校呢, 其實我並不要求囡囡要識好深的東西, 我只想佢開開心心, 做一個活潑有自信的小朋友

hobby 發表於 12-5-29 09:35
我哋都放棄咗, 不過唔係st cat, 而選讀村校; 少少分享, 村校教的內容可能比較淺, 不過 ... 某天老公見到一 ...

我都有小小野可以分享吓
有一次我請教阿囡個playgroup老師, 佢話頭3個學年至緊要係提供一個愉快嘅學習環境, 而唔係谷谷谷...

同意呀! 最重要係禮貌, 紀律, 同埋自理能力!

千萬唔好以為無左SC就一定入唔到好學校!!

有時做人真係好無耐,想入個間入唔到,唔想入個間又收左,但最無耐都係你呢個case......
以前上過有個教記憶既課程,個導師叫周家兆,我朋友個女俾佢教左半年,由原本考尾二變到考第二,今年中三了,而家都係三名之內,另外有個同學仔仲犀利,屋企無錢環境差但好想讀書,跟左周家兆幾個月而家醫科畢業
我都有問過周Sir係咪有記性就掂,佢話唔係,最重要係理解,理解左先記就以後都用得番。
之前跟佢學既野終身受用,可惜佢而家唔再開班
所以我覺得入唔入到名校唔係最重要,最重要係識唔識教

回覆:mamasosa 的帖子

我朋友都係啦!sc畢業都考唔到名小學!佢都谷個小朋友,我覺得最重要係小朋友品行!

回覆:可能因為收入問題要放棄st.catherine

唔駛唔開心,我上年都因為in完後覺得唔適合,決定唔去註冊,而我當時只是選擇了TT,好多朋友都話我儍,為了TT放棄SC,KV,但我一直都不是用名氣去選校,我堅持以小朋友的個性,學校的品德教育等等去選,其實TT都不是我的首選,但當時比較下,我會這樣選......
我希望告訴你,每條路都唔同,但你現在這樣選擇,並不代表日後的路一定不好的,加油!

引用:唔駛唔開心,我上年都因為in完後覺得唔適合

原帖由 lovelinda 於 12-05-29 發表
唔駛唔開心,我上年都因為in完後覺得唔適合,決定唔去註冊,而我當時只是選擇了TT,好多朋友都話我儍,為了 ...
贊成!

入了SC最大功勞是家長,小朋友重要出外学十八般舞藝,少啲財力都唔得,唔好神化間學校,其實家長背後付出的比學校多好多。

effort唔起點解要諗住讀private school?
如果有料入public school一樣掂。俾多d時間同小朋友一齊好過。
加油!!
:oops:

No need to feel disappointed. Many great people came from the government school system. Spend as much time as you can loving and caring for your children, Teach them manners. To me, that's all it matters for young children.
‹ 上一主題|下一主題