用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 選校分享
樓主: yinglongma
go

選校分享   [複製鏈接]

回覆:HaYi 的帖子

Sorry I am a very new mother. What are the full names of KM KV SC and HKPS? thanks

littlefish2012 發表於 13-7-31 19:10
Sorry I am a very new mother. What are the full names of KM KV SC and HKPS? thanks
KM - keen and mind 劍鳴KV - kentville 根德園
SC - St. Cat. 國際英文幼稚園
HKPS - 樂基幼兒學校

為了幫小朋友報幼稚園, 日日咪bk研究那間學校好, 今日難得找到這個帖子, 想請教經驗媽媽, 我個仔得果兩歲多一點, 但很有自己個性兼且情緒化, 不太聽人指令, 但對書本極有興趣同專注力, 每日無書不歡, 他究竟適合傳統還是活動那種幼稚園和小學呢? 津小還是行IB的小學?

我自己是最top的傳統學校出身, 順利入讀港大, 認同語文要靠從小培養, 但我怕太死板的教學方法會令小朋友恐懼學習, 希望找一家能透發小朋友追尋知識的學校, 但同時有良好的語境, 不知各位經驗媽媽覺得那所學校適合小兒呢? 當年我沒有英普英粵之分,但現今有我又頭疼要選那一種,選英普我拍小朋友連母語也未掌握就要學普通話,不選又怕他將來讀小學用普通話教中文,請教各位 

hosinai2012 發表於 13-10-10 04:48
為了幫小朋友報幼稚園, 日日咪bk研究那間學校好, 今日難得找到這個帖子, 想請教經驗媽媽, 我個仔得果兩歲多 ...
我都想知,幫你PUSH

我都想知,幫你PUSH x 2

回覆:選校分享

活動教學+良好語境, 家庭又能 afford, 我覺得可以揀 ib 或 Montessori schools. 但係一般家長都認為上小學會追唔上或唔習慣。但係我覺得小學係另一個 stage, 小朋友都6歲,佢地嘅學習能力會比幼稚園高,所以我唔明點解要揾間幼稚園'適合' 上小學。當然課程可能要响第一學期追下,但我覺得值得!我本人係一個填鴨式教育下的失敗例子!我父母擔心我追唔上小學程度就幫我 k2 插班 York, 實在深到自卑,日日發夢好憎返學。到小學成績都好差,直止到外國至覺得自己不是最差嗰個,稍為返下學都 pass 順利大學畢業。所以係睇家長最比一個咩人活自己及孩子。

hosinai2012 發表於 13-10-10 04:48
為了幫小朋友報幼稚園, 日日咪bk研究那間學校好, 今日難得找到這個帖子, 想請教經驗媽媽, 我個仔得果兩歲多 ...

我仔性格同你仔完全一樣! 佢鍾意書多過玩具, 同要極大自由度. 都煩緊佢面試野
因為佢識都未必肯做, 打招呼又要睇心情. 唉......
其實我由細到大都係英+普+廣東話+印尼語境大唔知係米甘我語文真係比較好

我係傳統band 1學校讀書, 父母學歷唔高, 全部靠自己. 可能因為跟住自己進度所以唔會亂.

幸好小兒不抗拒面試,暫時已得啟思小學附小和約克幼稚園英粵班取錄,現在我在煩惱選那家,本來很喜歡啟幼開心又有英普,但有人說太淺不讀啟小考其他小學不利,有人說約克深,考小學易些,但我又擔心太谷,你們怎看?

小兒現在讀happy school,但學術上的都是我在家教,他的英粵基礎不錯,足以應付全英面試,只是比較自我情緒化,不是十分聽老師話

Hosinai: if i were you, i would choose a difficult path for him first. May be your son can adapt to York. If end up he doesnt like York, you can still switch to happy school like creative art. You are full time mom?

引用:謝謝分享,+同BB報幼稚園,+但發現功課是要掉

原帖由 小小山 於 12-09-12 發表
謝謝分享,
同BB報幼稚園, 但發現功課是要掉轉來做, 從中學->小學->幼稚園, 所以BK幾個版面都睇哂.
選幼稚 ...
Totally agree

回復 小小山 的帖子

AGREE!!

aphroditec 發表於 13-11-15 15:39
Hosinai: if i were you, i would choose a difficult path for him first. May be your son can adapt to  ...
I am a working mom, but I am working shift duties, so I have quite a lot of time to teach my son after school

I am thinking the same way too, difficult path first, but I am afraid the school might kill his initiative to learn

hosinai2012 發表於 13-11-16 07:09
I am a working mom, but I am working shift duties, so I have quite a lot of time to teach my son aft ...
Sometimes, i worry the same that traditional schools may kill his intiative to learn or think creatively. Last month I talked to a friend living in US, his comment is graduates from US universities seems smarter and perform better at work than graduates from HK / Mainland China. He thinks the US way is better. But as far as i know HK might have happy kindergartens, but not many happy primary / secondary schools. Unless i can afford to / decide to send him to international schools / study overseas, let him adapt to traditional schools since kindergarten will create less problems i guess.  

yinglongma 發表於 13-6-10 23:47
回復 LamLamChung 的帖子

我個人覺得不用, 也不需要讀, 我女K2時預備考小學, 見佢什麼CERT也沒有, 於是讓 ...

認同. 我識人無幫小朋友另外補英文, 不過屋企長期播英文節目同買好多英文書. 小朋友英文好好, 入了港島區著名男校.

引用:Quote:aphroditec+發表於+13-11-15+15:39+H

原帖由 hosinai2012 於 13-11-16 發表
I am a working mom, but I am working shift duties, so I have quite a lot of time to teach my son aft ...
要留意, York K1 便要寫字,如雨,花等,如果小朋友抗拒,係會幾慘,到 K2 時,小朋友有機會怕左返學,亦有老師會建議  repeat 1 年。所以選 lee 間學校,要睇睇小朋友谷唔谷得

王家爸爸    發表於 14-8-2 16:27

回覆:yinglongma 的帖子

回覆:選校分享

多謝分享,很有用。

‹ 上一主題|下一主題