用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 選校分享
樓主: yinglongma
go

選校分享   [複製鏈接]

回覆:yinglongma 的帖子

你好,我周末听了剑桥startet简介会,现在考虑比吾比个女去读,毕竟学费吾平啊,想问下你有咩意见?你觉得报读剑桥有用吗?多谢!

Thank u so much for the sharing. It is really insightful!

引用:請問金巴倫幼稚園是不是活動教學而又重語言

原帖由 Chloe2011 於 13-04-16 發表
請問金巴倫幼稚園是不是活動教學而又重語言的學校呢?

引用:謝謝分享,+同BB報幼稚園,+但發現功課是要掉

原帖由 小小山 於 12-09-12 發表
謝謝分享,
同BB報幼稚園, 但發現功課是要掉轉來做, 從中學->小學->幼稚園, 所以BK幾個版面都睇哂.
選幼稚 ...
同感!

回覆:選校分享

多謝樓主的分享!我相信你的post會流方白世

剛經歷完考小一遊戲的過來人,路過講幾句。。。見到有家長選幼稚園時,嫌學校的是「深」、「谷」或「家長需參予功課」等,除非已知肯定有理想小學(世襲好識人好)在等你,除非家長真心可以欣然接受任何政府派彩結果,否則,我們都不能避免落場競賽,大家都知,間間都有二三千人報名(未來數年會愈來愈多),正取生只有一百幾十,有些小班的甚至只得幾十個位,為了方便選擇,面試題目會愈加刁鑽,這是現實!!!追求Happy school的同時,試想想孩子幾年後的競爭能力。完全明白家長們想讓孩子開心愉快學習,亦不追求名校。我想說的是:考過十多間小學,就算是標榜愉快學習的happy school,面試過程一點也不容易,千萬不要以為愉快學習就比較輕鬆易入呀,好諷刺是嗎?以為是揀唔谷到癲的新派小學,其實都要先好好裝備。好長氣,講多句:個人認為,「谷」並不等如「不開心」。

ce_jupiter    發表於 13-8-6 10:40

謝謝分享啊 ^^

其實不要睇小幼稚園那數年學習、小朋友基礎打得好啲、上到小一都容易上手些。特別是中、英文、時間過咗無得返轉頭。

回覆:sugarnana 的帖子

有時唔係父母唔想揀d谷/語境好的學校給小朋友,無奈小朋友考唔到,都唔知可以做我地可以做d咩去幫佢準備得好d

有時覺得是我地對學校的期望過高, 學術方面, 真係你想幾谷有幾谷, 根本不用靠幼稚園. 公文, Enopi 等大把啦, 簡單如家長只要日日堅持讀書給孩子聽, 已有很好的基礎了. 不過我以前都一樣咁諗, 只是我女的經驗告訴我另一樣野.

認識一間小學校長, 她表示學校看小朋友的是基本能力, 不是學術能力, 這些基本能力包括如何對人對事, 解難, 觀察, 表達能力等. 這些能力我覺得應由家庭去培養的.

所以考不到理想幼稚園, 不用擔心, 最重要的是家長自己.

回復 LamLamChung 的帖子

我個人覺得不用, 也不需要讀, 我女K2時預備考小學, 見佢什麼CERT也沒有, 於是讓她試過做卷, 發覺她已達該水平, 故用兩個月左右同她串字而己, 她拿了15盾, 但我不覺這證書對佢考小學有幫助.

英語是要栽培的, 但我不覺得要讀針對考試的課程. 我有位朋友甚至說對兒子的英文一點擔心也沒有, 所以沒有想過要報這些試去證明他的英文能力.

培養英語能力, 我唯一的方法是不斷同孩子看故事書.

回復 yinglongma 的帖子

Thanks for sharing!  I find your opinion to be a rare gem in EK forums.  Oftentimes parents say they want to send their kids to Ivy Leagues, and that's why they have to worry about this and that and spend more than 10% of their income on IS tuition.  
I respect you for considering what your child want in the school selection process.  
Seriously, how can parents know their 5-year-old would want to go study abroad, let alone attend an Ivy League school 13 years later?  What's so cool about Ivy League school?  Why worry about it so early?  
As long as our children are getting what they need, they would be motivated to pursue their dreams, whatever the dreams may be.

謝謝你!

引用:補充一點,從自己身邊朋友的經歷,我覺得中

原帖由 yinglongma 於 12-05-26 發表
補充一點,從自己身邊朋友的經歷,我覺得中小學的學業成績,對將來的成就,並無必然關係,當年不少成績不好 ...
講得太好了!我自己都係咁諗。

引用:+本帖最後由+ericngkc01+於+13-4-3+15:29+

謝謝向位分享 現在做父母真的唔簡單,我會努力學習,希望培養囡囡讀書既興趣!

我個女宜家21個月,已經有greenfield pn offer,又有york嘅K1 offer。佢性格好動開朗,有好奇心,有d鬼馬,鍾意同大人互動,不過比較痴身,有小小慢熱。但你問我佢係咩性格,我都未肯定,所以都唔知咩幼稚園或咩教育方式適合佢,另外我對d學校亦都唔係好認識。不過我自己對教育嘅理念係: 我比較重語言,特別係英文,所以我比較鍾意英文語境好嘅學校,另外我比較注重小朋友有無思考能力及自信,所以我鍾意d學校可以比小朋友有得發揮,有多d機會比佢地做presentation,但另一方面學術方面最好又唔好咁淺,哈哈!真係好貪心!其實可以揀咩幼稚園,小學,中校比個女?我都無咩頭緒,只係人話好我就去報,到時睇下有邊間收,先再去揀:(

yinglongma  我當年都係咁,好正常 你的選校條件,我好認同,只是程度唔好咁淺,好難衡量.我覺得重思考已很足夠,幼稚園可以深成點?最多咪認字多D字,識寫唔等如識用.  發表於 13-7-18 23:08

很好的分享謝謝!

yinglongma  多謝  發表於 13-7-18 23:10

唔好意思, 請問SC stands for ... ???

如果int'l sch 同 DSS , 又點睇呢 ??

yinglongma  SC stand for St Cat.
我對學校認識不多,不敢以專家自居,只是分享自己的經歷  發表於 13-7-18 23:09

想問   學校簡介會   是從何得知什麼時候舉辦    以及怎樣參加?   謝謝

‹ 上一主題|下一主題