用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 選校分享
樓主: yinglongma
go

選校分享   [複製鏈接]

gailywong 發表於 12-8-2 13:18
我非常感謝你的分享,睇完你的分享真係獲益良多,因我現在正正煩惱選那一類型幼稚園給我囡囡,以活動為主並能 ...
我較熟悉的為

SC 英普班 (K1入學試要考埋國語同英文) - SC 有約900人K1, 但英普班好似得十班以內, 上堂是全普 + 英, 係唔會有廣東話的, 我大仔是此的, 今年畢業9月會入小學. (佢去陳守仁, CKY 都好想, 不過wait 同埋學費都貴, 我仲有細的好難負擔12年) - SC Nursery 我大仔入SC K1 學時未開, 我大仔是讀LT 朗思nursery, 所以不清楚是否有英普的選擇.
KM 下午 英普班, KM 雖注重成績(有點谷), 但都算活動形的

HKPS 好似全是美普班, 不過要check 下學校.  注重成績活動形的.

以上3間都會是我為細仔報的首選, SC 名氣大些, 另2間細, 但我有朋友讀, 都很不錯, 會比SC 谷小小.

我也同意「先難後易」的取向,不贊成一開始便給他放得太鬆,他日想收收唔返。至於IB定傳統,我會看20年後社會的需要,無疑填鴨已不合時宜,但以中國的經濟發展,與內地接軌的確是未來的需要,眼見中文勁差的半唐番在香港找工作的困難或不適應local公司管理文化,很可憐。我想先給他讀local school 再給他well expose to Western culture and language training 較保險。相反給他IB教育而 well expose to Chinese culture and Chinese training 唔知哪個效果好呢?

HaYi  但我發覺後者Well expose to chinese 有點行不通, 因為好多小朋友想出外補中文, 但成績同local school 相差得遠, 因為中文難學D, 又悶D, 唔逼係難上手..  發表於 12-8-2 19:51

回復 HaYi 的帖子

HKPS (Ascot) 是升到K2全英普, 當年我SC 和HKPS 我揀HKPS, 因為細校同兩文三語環境, 有些進取, 因為跟我Friend 比較過, SC 的 ready scheme 是看完就算的不用小朋友present 的, 但HKPS 是要小朋友, 看完用口報告。PN 已經要present. 我女兒因此很好表達, 成日講不停口.

HaYi  SC 有要present, 有project 等 的, 不過不是read scheme (不知你指咩, 我估是reading ? )  發表於 12-8-2 19:48

回復 ScarlettShannon 的帖子

HKPS是我喜歡的學校之一, NURSERY是不是已很難入???

要入, 最好Pre-Nursery 入, 因為K1每直上,所以只有小部份會離開最主要是考龍校, 好似今年我女那班老師說有3個學生唔讀, 即一級3 班共只有9個學生走, 要K1考入, 真係難。又由於收生人數少, Pre-Nursery 都好難入, 比例大約我估有1000人考, 得90個位咁上下, 這不是今年數字是2011年數字, 剛考完的2012應該更多。

HaYi  對呵, HKPS (KLT) / KM 都因為學校細, 有自己N1又少人走,  K1得太少位放出來, K1想入會相對KV, SC 難好多.  不過依家SC 都有N1, 所以相對SC K1都少左放出來的位  發表於 12-8-2 19:56

回復 yinglongma 的帖子

多謝你的分享

HaYi 發表於 12-8-2 13:35
我較熟悉的為

SC 英普班 (K1入學試要考埋國語同英文) - SC 有約900人K1, 但英普班好似得十班以內, 上堂是 ...
                 好感謝你的分享,我都會嘗試報考

thanks for your sharing!

Actually I always think, we are so serious in picking the PN, KG, but the methods they used in teaching in KG that you like (as you pick this KG), may not use the same method to teach your kids, no matter in IB one or traditional ones. So end up no matter you use creative and innovation method to teach them in KG, those traditional ones are not so end up its really a waste. and see those teachers, they don't know to well prepare themselves for 334, how can u expect they can teach our kids in high quality?

I think basically PN /KG is a preparation stage for primary, as the primary will hv obvious diff if u, the parents, finally will selected IB etcs

Like SC as example, my elder son do hv project week, they use to teach thinking in diff way around a theme.  The last project wk before summer is about bottle, they will study bottle in shape, usage, artistic way, functional dimension etc.. So believe once use to that kind of study / presentation, then they are more relax to face similar challenge in those non-traditional schools.  

回覆:momo627 的帖子

宜家的考試已經吾係我地果時既形式,吾係死記爛背可以應付,需要思考分析運用。傳統教育既死記不斷操練,相對效益降低。不過,可能過多十年有績可依後,又有另一番景象。在我而言,要小孩先嚴後寬,我吾係好同意。應按小孩屬性去選校,別迫他接受不合性向既學習模式,因這樣是事倍功半,大人小孩都會很痛苦!更影響自信心!

Thanks all sharing, learn a lot

回覆:選校分享

先難後易會對小朋友造成自信心及對學習失去興趣問題,教導應由淺入深按接受程度而逐步提升,但相信現時有八成家長都選擇先深後淺模式!

Good sharing!!!

Thanks so much for your useful information!

回覆:yinglongma 的帖子

多謝媽咪妳的分享,不過好搞笑係我的女兒性格好似好似你的女兒,加多樣,我發現我女女喜歡做焦點,佢會因為有個姨姨叫佢表演唱歌而即唱,而經常不服從我們!須要說服到她才聽指示!經常和她鬥智鬥力!

引用:補充一點,從自己身邊朋友的經歷,我覺得中

原帖由 yinglongma 於 12-05-26 發表
補充一點,從自己身邊朋友的經歷,我覺得中小學的學業成績,對將來的成就,並無必然關係,當年不少成績不好 ...
非常認同,我本身是有名私小畢業,普通中學,很懶,中五後發𡚒,後part time degree .考會計牌,再入中大工管碩士。現有理想職業及收入。身邊9A的朋友也未必特別好,全取決工作態度。成功與學歷冇必然𨶹係。你的分享好仔細

yinglongma  也多謝你的分享  發表於 12-9-10 00:35

引用:Quote:原帖由+yinglongma+於+12-05-26+發表

原帖由 lui 於 12-09-07 發表
非常認同,我本身是有名私小畢業,普通中學,很懶,中五後發𡚒,後part time degree .考會計牌,再 ...
以我經驗,未到小一也看不出小朋友是適合什麼學校。我女兒小一在私小一,小二轉去CKY.讀了三年才很掌握。我有個10個月小b.已決定選IB or international stream.

yinglongma  咁你女兒現在讀幾年班? 我女是她的小一師妹  發表於 12-9-10 00:36

thx sharing

很多謝你們繼續的分享和鼓勵, 我估不到這麽久之前的分享, 仍有人點擊, 甚至繼續留言.
經歷小一選校後, 才想清許多東西, 只想分享讓新手父母多點方向, 和將眼光放遠一點.
其實很多也是過來人, 相信你們的分享也很寶貴, 你們也多分享吧.

謝謝分享,
同BB報幼稚園, 但發現功課是要掉轉來做, 從中學->小學->幼稚園, 所以BK幾個版面都睇哂.
選幼稚園我還是有D堅持,
1) 要選近而好的學校(唔應該搭半小時以上的車, 最好在步程之內), 因年紀小, 家中支援要多;
2) 不介意是否贏在起跑線, 小朋友的發展各異, 人生是一場超馬拉松越野比賽, 要贏在終點線;
3) 品行的培育比知識更為重要, Cert 我地認為唔係想像中咁重要;
4) 閱讀風氣要好.

snoopyyip  me too!  發表於 12-11-22 17:41
‹ 上一主題|下一主題