用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 選校分享
樓主: yinglongma
go

選校分享   [複製鏈接]

回覆:選校分享

請問IB是什麼?

yinglongma  please refer to

www.ibo.org  發表於 12-6-4 01:27

Thank you for sharing as I am thinking should I put my son to a local or ib school....headache

回覆:bloglo110 的帖子

我認同IB教學,但讀得IB基本上要預出國讀大學,否則同其他國家的人去競爭本地大學分得少之又少的學額好輸蝕,所以都幾矛盾

引用:我認同IB教學,但讀得IB基本上要預出國讀大

原帖由 hayley1328 於 12-06-04 發表
我認同IB教學,但讀得IB基本上要預出國讀大學,否則同其他國家的人去競爭本地大學分得少之又少的學額好輸蝕 ...
IB不可以在本港升大學嗎?如果唔知將來會否出國,讀lB係咪唔太建議?

dolphin.wedding  IB graduates can continue university educations in HK. Me and my many classmates who graduated from IB school in HK continued our studies in HK Universities.  發表於 12-8-30 16:20

回復 kittytyl 的帖子

之前睇過個報道係話本港每年的大學學位加加埋埋有幾萬個, 給全港考生爭, 而只有幾千個大學學位額度係給讀IB的同其他同國家的學生報考, 即係如果讀IB出來又想讀本港大學的話機會率會少好多錦囉

引用:今年小女要升小一了,慶幸能入讀心儀的私小

原帖由 yinglongma 於 12-05-26 發表
今年小女要升小一了,慶幸能入讀心儀的私小,不用等下週公佈的大抽獎結果。經過了約一年的選校過程,是時候 ...
然謝你咁詳盡的分享

回復 yinglongma 的帖子

Very nice insights to share with us. Agreed the statement you brought up :

我覺得成就是來自對工作的熱愛,而這需要從事自己喜歡的行業,所以我覺得發掘和培養孩子自己的興趣,相對只以高分為目標來得重要。

This is what I always remind this's the way i should look at for my kid.

多謝你用心的分享。囝囝九月升K1、我已經嘗試開始了解某D小學的教學方式、讀畢你的分享、提醒左我要謹記先了解囝囝係邊類人

多謝你的分享!

謝謝你的分享!請問SC算是一間活動教學或是傳統谷的幼稚園呢?

回復 anlee3 的帖子

我覺得SC係一間中西合璧嘅幼稚園,既有語文訓練,又有話動教學嘅愉快學習

Thanks very much!

thanks for sharing

thanks for sharing your view

thanks for your sharing

thank you for your sharing............

其實好多時不會在小朋友2-3歲己知佢咩性格, 我覺得大部份是看家長的喜愛, 例如好多家長本身是傳統學校出來, 雖自己可能成續好, 已讀完高階的學位, 都不願意小朋友再走舊路, 所以會傾向選一些同舊制相反/不同的路, 希望小朋友學得比自己小時更開心及更合現今天天變的大勢, 所以我亦識好多朋友傾向為小朋友選擇比較重思考分析教法的學校 (Eg IB school, 以多 project 的)

我覺得現在選幼稚園一定要從小學, 甚至中學角度出發, 如有意去考直資私立的, 可能要選一些較注重 presentation training 的如SC, LH.   如有意去傳統名小學 / 谷為主小學的, KV, KM, HKPS  會將小朋友準備得好些, 當然家長的input 是最重要的, 我見有不少KV 家長因學校不是太多支援在presentation, 而出外報面試班, 而SC 都有, 不過可能是另一些泠門些的興趣班或是很熱門的朗誦班.      

但要留意的是現在中學在新制下優才的分佈同我們的時代己很有不同, 地區名校及直資學校相對初開校, 已有較佳的表現, 十幾年後估計更有大不同,  所以就算是幼稚園的家長亦要時時留意updated 各類中學的成績,

yinglongma 的帖子

我非常感謝你的分享,睇完你的分享真係獲益良多,因我現在正正煩惱選那一類型幼稚園給我囡囡,以活動為主並能提供英普語境的幼稚園,我都希望我囡在這類型幼稚園學習,請問那幾間是這類型的?可否再分享一下?
‹ 上一主題|下一主題