用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人揀新寶城翠茵而放棄康城學之園呢? ...
go

有冇人揀新寶城翠茵而放棄康城學之園呢? [複製鏈接]

兩間都係上午班,是否個個都會揀學之園呢?
   0    0    0    0

loodeen 發表於 12-5-26 10:35
兩間都係上午班,是否個個都會揀學之園呢?
論名氣及小一派位成績, 當然揀學之園!!! 因為學之園不只是將軍澳地區名校, 仲係跨區名校.....

你都係訓練囡囡搭校車返學!!! 我阿仔都會返學之園!!!

個個都話上小朋友返學後會好多病, 如果返返下學發燒要即刻去接佢, 姐姐惟有搭的士, 我試過好多的士司機都去錯左首都, 我怕等到姐姐揾到間學校都己經放學,讀翠茵我就咩都唔駛擔心

回覆:有冇人揀新寶城翠茵而放棄康城學之園呢?

So far我既小朋友番左一年半都冇話要即時番學校接佢,就算係,touchwood都可能係一、兩次,會唔會因為呢一、兩次影響你既決定?其實睇你想要名氣定方便。以我住TKO黎講,St cat同GV我因為方便會揀GV. 但LH同GV,我當年因為兩間都在TKO而因為名氣而揀LH, 而我亦冇後悔揀LH,K1亦選擇繼續留在LH.

引用:So+far我既小朋友番左一年半都冇話要即時番

原帖由 teresa_timothy 於 12-05-27 發表
So far我既小朋友番左一年半都冇話要即時番學校接佢,就算係,touchwood都可能係一、兩次,會唔會因為呢一 ...

請問現有PN學生是否需要再面試,才可直升學之園K1? 因為我阿仔今年8月入PN。我都想阿仔直升K1,唔駛煩!

直升架!大約5月會叫你交K1上學期既雜費

引用:直升架!大約5月會叫你交K1上學期既雜費 +

原帖由 teresa_timothy 於 12-05-27 發表
直升架!大約5月會叫你交K1上學期既雜費

loodeen 發表於 12-5-26 22:25
個個都話上小朋友返學後會好多病, 如果返返下學發燒要即刻去接佢, 姐姐惟有搭的士, 我試過好多的士司機都去 ...
其實我阿仔都已經返別間學校有3個月, 佢都冇被其他小朋友傳染, 反而係被我們傳染有感冒傷風, 佢依家間學校都有小朋友有手足口病, 不過因為學校控制得好, 所以都冇大量小朋友有事!

我唔覺得小朋友一返學就成日病, 只要身體強壯, 學校常清潔, 返學不會有事!

請注意: 我阿仔依家間學校在上環, 一定遠過你阿囡由屋企去學之園!!! 我阿仔8月會轉入學之園PN!

loodeen 發表於 12-5-26 22:25
個個都話上小朋友返學後會好多病, 如果返返下學發燒要即刻去接佢, 姐姐惟有搭的士, 我試過好多的士司機都去 ...

既然有咁多顧慮..點解仲要唔捨得學之園呢? 與其揀間令你日日憂心沖沖的學校..點解唔揀間你能夠每日安心上班的學校呢? 我覺得小孩子最重要...

學校名氣? 你覺得K3能幫你考到小學有幾多? 小朋友能力..比學校名氣重要得多..
就算舊年PN同學仔出去考K1..每個小朋友得到的offer都不大相同..有白果黨..也有人拎住幾間龍校煩惱緊揀邊間..大家都有拎住你所課學之園的名氣..
學校課程一定無問題..幾年後一定夠考小學..但係..小朋友本身的吸收力及interview表現力就係好關鍵..

雖然我係學之園家長, 來年又會係到升K1..我舊年揀學之園, 係因為我對學校校巴有信心..相信孩子能獨立坐校車..亦覺得校巴安全....我係因為孩子2歲已唔訓午睡..相信佢讀下午班無問題...所以我先捨上午村校, 全日村校...揀下午班的學之園..

請問學之園家長係咪可以係website 睇到每日上課情況 ?

neko1234  唔係每日..大約一星期有一~二本相簿upload上網頁..每個學生都有幾張咁啦..主要係每週的學習情況..例如: 分組活動, 生日會, 上堂..  發表於 12-5-29 16:54

學校每週會放小朋友上課既相上學校網頁,有小組活動既相,亦有大特寫

‹ 上一主題|下一主題