用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 禮賢同崇真, 如何取捨?
樓主: yuimom
go

禮賢同崇真, 如何取捨? [複製鏈接]

cherriesiu 發表於 12-6-14 00:29
My big son is studying in TT primary school but my small give up TT kindergarden, chose  KRS.....因 ...

咁大仔有冇轉校?

回復 cherriesiu 的帖子

可否講多一點你大仔在崇幼的經歷或説多少少老師及校長對小朋友的處理手法呢?因我女女今年將會轉到祟幼主流 repeat K1 。但真的有點不捨現讀的幼稚園。thanks

我之前都係禮賢及崇真選擇,最後我揀左崇真,到現在我都沒有後悔,阿仔實在太喜歡TT了

回覆:禮賢同崇真, 如何取捨?

想請問各位媽咪TT和KRS面試係用什麼語言同考d咩架?謝謝!

引用:想請問各位媽咪TT和KRS面試係用什麼語言同

原帖由 yukai 於 12-06-15 發表
想請問各位媽咪TT和KRS面試係用什麼語言同考d咩架?謝謝!
Krs 個時我囡考用中文,Tt ~ ik 部分會用英文同國語

回覆:chickenwing2006 的帖子

係咪考國際班用英文+國語,中英班用廣東話?

引用:係咪考國際班用英文+國語,中英班用廣東話?

原帖由 yukai 於 12-06-15 發表
係咪考國際班用英文+國語,中英班用廣東話?
主流 ~ 要問問,我估廣東話為主 !!

Over over 有冇主流部 Mami 可解答下

Quote:原帖由+yukai+於+12-06-15+發表係咪

原帖由 chickenwing2006 於 12-06-15 發表

以我所知主流係考中、英。

yes! 中英班只用廣東話

回復 chickenwing2006 的帖子

上年係用廣東話考主流架(GROUP INTERVIEW)!仲會問家長幾條問題!

回覆:chickenwing2006 的帖子

Thanks chickenwing2006

回覆:leung-baby 的帖子

Thanks leung-baby

回覆:siumingsiuming 的帖子

Thanks siumingsiuming

回覆:bibikids119 的帖子

Thanks bibikids119

chickenwing2006 發表於 12-6-6 14:17
我囡而家 ik3 我自己覺得老師係超有愛心,ik 係一班配一個本地老師加一個地道普通話老師,另外有一外藉老師 ...

HIHI :chickenwing2006, 我離緊都想幫我個女報祟幼 k1呀^^想問下你囡囡係讀主流定英普班?thanks

引用:Quote:chickenwing2006+發表於+12-6-6+14:1

原帖由 christytyty 於 12-06-15 發表
HIHI :chickenwing2006, 我離緊都想幫我個女報祟幼 k1呀^^想問下你囡囡係讀主流定英普班?thanks
...
我囡 ik3 , coming 九月囝就 ik1

引用:Quote:原帖由+palmchristy+於+12-06-09+發

原帖由 chickenwing2006 於 12-06-09 發表
2013-14 英普 $840/月
英普幼稚園可否配合到出面律小?

回復 chickenwing2006 的帖子

咁好,你就開心啦
你細仔面試用中文定英文呀?我都想幫囡囡報ik1.........但本身好少好少同佢講普通話,怕佢應付唔到!!!

引用:Quote:原帖由+chickenwing2006+於+12-06-09

原帖由 day_bo 於 12-06-15 發表
英普幼稚園可否配合到出面律小?
唔知道實際係點,但我估每年都有 ik 小朋友畢業後入官小津小既,比 d 時間可以適應到既

Quote:原帖由+yukai+於+12-06-15+發表係咪

原帖由 chickenwing2006 於 12-06-15 發表

去年我親身帶囝囝去TT 面試主流,一位家長陪同。先入課室老師睇小朋友玩具表現,其間老師走埋嚟問佢名,又問家長會唔會考慮升崇小等問題。
跟著轉課室,六個小朋友坐前排,家長後排,老師以互動屏幕帶動唱、講故事,考小朋友反應,問與故事相關的問題。去年唱的是 Twinkle little star,故事是尋找失羊聖經故事。

‹ 上一主題|下一主題