用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 禮賢同崇真, 如何取捨?
go

禮賢同崇真, 如何取捨? [複製鏈接]

醒目開學勳章

本來諗住TT咁多人報,阿囡當日扭眼瞓表現有d失準,諗住都冇乜希望,一心一意入禮賢。但我老公叫我試吓留位幫個囡盡吓力,點知剛收到 TT call waiting,現在真係唔知點取捨? 兩間都係好學校,我都好鐘意,大家可否比d意見,謝謝!
   1    0    0    0

回覆:禮賢同崇真, 如何取捨?

我之前都係禮賢及崇真選擇,最後我揀左崇真。

bibikids119  我上年都係同你一樣,選了tt!  發表於 12-6-6 16:49

個人感覺:崇真學術取勝,禮賢教出來的小朋友都很乖

比較喜歡九龍禮賢小學多D, 所以會選禮賢幼.

回復 yanlee06 的帖子

請問你小朋友讀K幾? 而家覺得揀得啱唔啱吖?

我個小朋友今年九月才讀崇真k1.

引用:比較喜歡九龍禮賢小學多D,+所以會選禮賢幼.

原帖由 DACHA 於 12-05-25 發表
比較喜歡九龍禮賢小學多D, 所以會選禮賢幼.
喜歡禮賢小學多於崇小有何原因?

你好, 我知道禮賢小學不是一定收禮賢幼稚園的學生, 那tt又是否一定收呢? 如果一定收, 那可能可以減少將來再找小學的壓力! 此乃個人意見, 希望幫到你思考!!

3wa4 發表於 12-5-29 10:58
你好, 我知道禮賢小學不是一定收禮賢幼稚園的學生, 那tt又是否一定收呢? 如果一定收, 那可能可以減少將來再 ...
TT 幼上小不是一定收,要考的。

醒目開學勳章

唔好意思,出咗個post 後,阿囡發咗幾日高燒,都冇上EK。我聽問禮幼係好著重德肓、好錫小朋友,小孩返學好開心,而禮小就比較嚴。TT我就只知道有好多課外活動可以選擇,亦很著重德育。

但我個囡現時返N班就返得唔係太開心,佢嗰班有d小霸王係到,老師又處理得不太好,所以阿囡返到有d怕,我都唔知揀邊間可以適合她多d,很煩惱。

回復 sarubuta 的帖子

禮小和禮幼的口碑好, 都是老師有愛心,著重品格教育,孩子愉快學習壓力較少,心身靈發展健康......網上流傳禮小的學生超過60%都是Band 1 學生.....其實每間學校都有其特色...主要看是否適合自己的小孩和家長能否配合...若選對的話, 家長和小孩都會有歸屬感...

我自己咁睇,我認為TT和禮幼係差不多類型的學校,我指品德教育方面,因大家都是教會學校,兩者都很著重品格、德育的培訓,(我不太著重學術深唔深,但當然,我認為TT在這方面較好及多選擇),但因TT好早出result,禮幼很遲,所以我諗既然已註冊了一間,就不用再浪費$註冊另外一間相類似的所以我無去禮幼註冊

P.S. 這是個人睇法而已,祝願你找到最合適的學校!

TT同禮賢差不多, 但TT有學劵, 禮賢今年開始沒有

我一定選TT. 好後悔冇報到TT. 現在讀緊禮賢.都問緊TT有冇得插班.

回復 kitty_tang 的帖子

請問你讀緊禮賢, 點解仲想插入TT既?

回復 DACHA 的帖子

不是流傅, 是事實, 因為我在禮賢學校睇到佢的POST, 60%升BAND 1 英中. 小兒在該校讀K1, 不過未必考慮升小學.

kitty_tang 發表於 12-6-5 13:46
我一定選TT. 好後悔冇報到TT. 現在讀緊禮賢.都問緊TT有冇得插班.
請問讀禮賢會令你後悔嗎?為什麼?

引用:我一定選TT.+好後悔冇報到TT.+現在讀緊禮賢

原帖由 kitty_tang 於 12-06-05 發表
有,平均一年總有 1-2 個小朋友插到入 ik2 架,不如寫信同打去問一問幼稚園入學組問問(^.^)

我囡之前都係禮賢同 TT 揀,我個時揀左 TT .... 不過我都問你禮幼應該唔錯架 wor ?? 可分享下有咩唔好嗎?

一班超多人35-39人.k1洗手間在課室.小朋友幾天冇返學,老師唔會打電話黎.
小朋友在學校整親,冇人通知.我返屋企先見到阿女個頭起大瘤.之前我都係上bk網話禮賢老師有愛心,但入左先知出事.如果係咁讀番迦南算了.

joanna1388  I also don't like so many kids per class.  發表於 12-6-11 14:52

kitty_tang 發表於 12-6-6 13:16
一班超多人35-39人.k1洗手間在課室.小朋友幾天冇返學,老師唔會打電話黎.
小朋友在學校整親,冇人通知.我返屋 ...

聽落真係有D離譜喎!!
‹ 上一主題|下一主題