用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我小朋友今年9月K2, 有咩要準備呀?
樓主: chowhui97
go

我小朋友今年9月K2, 有咩要準備呀?   [複製鏈接]

回覆:我小朋友今年9月K2, 有咩要準備呀?

我個post 俾人搵番出來!

依家見緊學校,暫時覚得一定要train小朋友大膽講野,認中文字,中英普 listening.

引用:我個post+俾人搵番出來! 依家見緊學校,

原帖由 chowhui97 於 13-10-09 發表
我個post 俾人搵番出來!

依家見緊學校,暫時覚得一定要train小朋友大膽講野,認中文字,中英普 l ...
係喔,是去年 post , 你女依家考緊小學

面試後請分享是否需要  18 班武藝?

p . s . 祝你小朋友得償所願

醒目開學勳章

引用:我女今年9月k2,+她什麼都沒有學.+聽聞只得1

原帖由 wc861 於 13-01-23 發表
我女今年9月k2, 她什麼都沒有學. 聽聞只得15分.

若我教我女古箏, 然後考中央音樂學院試, 是否有用? 因我只 ...
我女兒今9月也是K2⃣️,只學芭蕾和畫畫,沒有參加任何相關的比賽,無學術類的課外活動。我個人總覺得這些課外活動在投入和產出不值。

回復 bb@wonderland 的帖子

Many thanks!!!

睇完之後,都係覺得有個好地址實際D。

引用:睇完之後,都係覺得有個好地址實際D。

原帖由 Ononma 於 13-10-12 發表
睇完之後,都係覺得有個好地址實際D。
有好地址不及學長建立強勁人際網絡。

回覆:woodst 的帖子

好彩唔係男仔,唔駛學忍尿神功。

回覆:我小朋友今年9月K2, 有咩要準備呀?

其實小朋友最重要係表現自信,有禮貌同專注,加廣東話,英文同普通話嘅溝通能力。仲有睇你考咩學校啦,如果target一啲非龍校就一定要操學術,eg SFA, KTS, APS,因為佢地需要一班有學術底子嘅小朋友去讀完6年之後考好中學。
如果係龍校反而佢地睇personality多啲,因為佢地有12年時間同你玩,而呢啲學校鍾意收啲有基本中英數理解能力,同埋一眼望落去有自信同有禮貌嘅小朋友,係一種氣質,有就有冇就冇。that's why你會見到神校啲小朋友大多流露一股差唔多嘅氣質。

如果比我再做我會比佢學講故事,朗誦同參加比賽,志不在攞獎而係加強佢自信心同敢於表現自己。

reei  Thanks for sharing. Good analysis.  發表於 13-10-15 07:07
reei  Thanks for sharing. Good analysis.  發表於 13-10-15 07:07
‹ 上一主題|下一主題