用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 我小朋友今年9月K2, 有咩要準備呀?
樓主: chowhui97
go

我小朋友今年9月K2, 有咩要準備呀?   [複製鏈接]

回覆:chowhui97 的帖子

You can go for KPCC, LCM, Kumon and E nopi

回覆:我小朋友今年9月K2, 有咩要準備呀?

Seriously I hate to put my kids in academic class. At their age, they should be focusing on playing and learning different things, then just chi, eng, math etc!

I intentionally put her in eng/pth class so as to avoid training class on those aspects. However it seems I still need to put more emphasis on math and chinese words writing and recognition to suit the expectations of general schools in hk!

我又唔覺得要谷啲小朋友喎,我仔仔無任何比賽及課程証書。佢都考到三間唔錯嘅直資小學。我想講嘅係唔想有家長用錯嘅方法嚟谷小朋友,到頭來考唔到好學校。

至於cherry_bb所講"十項全能+講野清楚淡定+頭腦轉得快 +專注力+有禮貌"

"講野清楚淡定+頭腦轉得快 +專注力+有禮貌"其實呢幾項我覺得可以自已教。我成日聽到啲家長話自已小朋友講嘢無信心及細聲,如果你發覺小朋友係咁,就帶佢多啲同"陌生人"講嘢,如叫佢搵吓位,買吓面包咁,講吓講吓個膽就會大,頭腦轉得快㗎嘞。

有禮貌就唔駛講,如小朋友無禮貌就一定係家長嘅責任。其實呢點幾重要㗎,無禮貌嘅小朋友邊個鐘意吖。

至於"十項全能",我個仔就做唔到嘞。佢體育,美術同音樂較hea。但都有上泳班,小提琴及畫畫,但只係課外活動,無參加任何比賽及証書。佢最強係中,英,數,但全都係自已教。只是英文同國語我覺得搵個外籍老師跟跟口音好啲!數學完全無出去學,自已買啲練習做就夠,唔駛去到太深,因依家啲interview多數考文字題,小朋友識到乘除都無多大用處。

另最最最緊要同小朋友睇多啲同"讀"多啲中英文書,"讀"係讀出聲果種讀,小朋友從中認得好多生字同練到專注力。當然會唔識串同寫,但應付interview我覺得好足夠嘞!

雖然我講嘅嘢未必個個家長認同。但我覺得小朋友第一個老師就係自已父母,父母理應最了解自已小朋友,唔好為咗谷啲小朋友而令到佢哋失去學習嘅興趣,下下開行turbo學晒啲嘢,小朋友真係會享受學習嘅過程嗎?

共勉之!

bibikids119  agree  發表於 12-6-19 14:31

大家講得好好.....
首先真係搬個好D校網.......少D B6.....
第二INTERVIEW有好表現
第三持續性學習....我學校覺家長有心培育小朋友
第四認何CERT
依D都是我朋友教我....

回覆:monsterparentss 的帖子

Yes, I agree with you but that's if you're a not working parent then can train the kid yourself. My children enjoy going to centers to learn, they fine it as fun so I guess is the child itself.

我女都係9月細女,仲係讀全日學券幼稚園,沒有太多時間學野,我只好盡量同佢睇多d書,傾多d。假期周圍去玩。上緊音樂班,畫畫,黎緊想加故事班同英文。

回復 fany 的帖子

我暑假幫囡囡報的都係玩........ 畫畫, 芭蕾舞係玩開, 今個月開始熱就加游水.. 暑假就會加音樂同溜冰... 係溜冰用英文教, 算係學埋 language..

K2 開學都要 CUT 咁啲, 加啲"學術性"強啲的活動俾佢..... :;pppp:

始終面試表現+校內成績最重要,尤其有代表性學業成績獎。

Besides all important points mentioned above,
are you a Christian or Catholic?
Be sure you can the proof in advance......... another 5 points in the EDB allocation......

以上一點都不誇張 。。。 但仲有一樣 。。。。 要練成”長時間等候精神都要習中且時刻保持精靈加笑容兼別人郁身郁勢搶顏色搶玩具自已都不為所動“的小朋友至高境界

ghosta618  容兼別人郁身郁勢搶顏色搶玩具自已都不為所動 <-- 講得好  發表於 13-10-11 06:41

除左預備小朋友個部分 。。。
家長都要練習如何長時間在失暈失眠失準失心慌失驚無神請假的狀態下繼續正常工作
如何在工作時間控制自己不上bk昅實各interview的任何動態
如何平常心看待每一結果
如何令你平常不大參予子女學習及全程或大部份時間假手於你去報學校查資料聽簡介會的另一半在家長interview環節表演出極其了解小朋友及清淅認同該校理念(同訓練佢不在等候期間督IPAD/IPHONE)

回復 Angelakibb 的帖子

Thanks...

我諗仲有就係當小朋友唔肯出聲, 要調節下自己情緒, 唔可以話佢, 費事嚇親, 下次直情唔肯去 INTERVIEW....

回復 law_panda 的帖子

二樣都唔係, 得15分咋...........

law_panda  You can choose one for your kid.  It's good for your kid.  發表於 12-6-30 00:28

依家去上堂都好似唔係好夠時間, 而且唔係好想為咗咁樣而去信一個教或為我女選一個教..........

chowhui97 發表於 12-6-30 23:44
而且唔係好想為咗咁樣而去信一個教或為我女選一個教..........  ...
信教只對自行派位有小小幫助咋... 到叩門階段, 真係要搵到個有份量的牧師或神父幫你打個電話俾校長先有用.
要大大提高叩門機功機會, 最直接係... 校內拎成績獎, 校外拎公開比賽獎...

其他什麼 certificates 真的浪費時間及浪費子彈. 因為校長老師都明白, certificate, 有錢就拎到, 不代表小孩能力.

Certificate 多, 只代表家長資源(銀紙)多. 其實, 只要在申請表填上父母為專業人仕/政府公務員... 就可以了.

要是你什麼都沒有的話, 那就不要在統一派位太過進取了.

CY826  超同意  發表於 12-7-1 17:44

回復 winnie@pooh 的帖子

咁有d 咩公開比賽可以參加?

見人話校際朗誦, 幾多歲先可以報? 又有無course 可以上?

小女11月出生, 見劍橋聖三一要五歲先考得, 考完成績出得來, 會否已miss 交profolio 的時間?

winnie@pooh 發表於 12-7-1 01:38
信教只對自行派位有小小幫助咋... 到叩門階段, 真係要搵到個有份量的牧師或神父幫你打個電話俾校長先有用.
...

仲有一個提示, 課外活動唔需要參加得耐, 反而需要參加得多...其實每樣參加一個月都得, 最緊要係小朋友俾老師問起, 都唔洗講大話, portfolio 又可以寫得精彩!

另一提示係... 有機會的話, 俾小朋友參加一d專for 小童講故事, 辯論或演講course... 對叩門面試, 起到關鍵性的幫助.

什麼, 劍橋兒童英語認證, 什麼, 數學評級, 都係浪費時間及子彈.
錢事小, 時間事大.當你花半年時間拎什麼英語, 數學認證時, 別人已參加了網球,游水, 辯論, 畫畫, 騎馬。。。。
時間有限, 做得益最大的事, 方為上策!!

不喜勿插... 我只係希望其他家長不要人做你又做... 要想一想, do smart!!

小童講故事, 辯論或演講課程有咩推介

我女今年9月k2, 她什麼都沒有學. 聽聞只得15分.

若我教我女古箏, 然後考中央音樂學院試, 是否有用? 因我只識這種手藝.

請賜教.

回復 spmok1999 的帖子

嚇呆了, 兒子明年k2, 現在已憂心中.
OJ MIU
‹ 上一主題|下一主題