用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 治療效果比預期理想
go

治療效果比預期理想 [複製鏈接]

自從知道女女患上自閉之後,我同老公的心情一直好不起來,現在暫時可以鬆一鬆了。

因為擔心嘉儀害怕陌生地方,所以治療之前同嘉儀做足心理準備,說將會去新的地方見女醫生,希望當天唔好扭計,合作D

當日,我是同老公一齊帶嘉儀去做治療,幸好女女也喜歡那診所的環境。由於醫生在忙,所以姑娘先帶我們進入一間治療室,又問女女平時玩開什麼玩具,冇幾耐醫生就入黎喇,介紹完之後就開始治療。

成個治療大約一個多小時,基本上分左兩部份,一開始醫生好輕力咁放一隻手去心口,一隻手去背面,跟住就問我們女女有什麼問題,我地話女女成日唔應人,鍾意同唔鍾意又表達唔到,有時又自己同自己講野咁﹐但又唔知道佢講咩,得D音,又冇意思,一發脾氣就喊得好大聲,又跑又跳。之後醫生話女女過多能量集中晒頭的部份,而且女女的排毒情況也不是太好,不過醫生話冇事的(醫生隻手放左去女女個肚臍低小小個位)打返開D管道就可以排走身體上唔好的毒素了,雖然醫生雙手在女女身體上放來放去,但女女又冇反應,因為平時女女好唔鍾意陌生人掂。可能醫生睇得出我唔係好明白點解將隻手放在身上面會做到排毒,就解釋雖然做的動作好輕好表面,但其實係好深層次的治療,當時都唔係好明白,不過最重要係幫到女女。

醫生又問女女係開刀定順產,用左幾長時間生(其間醫生雙手會放去女女身體不同的地方),我話順產,痛左十幾個鍾先生到,醫生話女女出黎果陣夾到個頭骨,不過唔使怕,因為而家用的方法係可以令到個頭骨擴張返正常的情況,之後指住女女個額頭話,果個位係控制情緒的,如果個頭顱唔放鬆,令到果個位置太緊,小朋友個情緒就出現問題喇(隻手又放左去女女個頭度)。之後醫生戴左手指鐵圈同手套口罩,就話要放手指入女女個口度做口,一開始女女都冇咩KA,但之後隻手指放去唔同的位置之後,女女就開始想喊,跟住大喊,我見到女女喊得咁慘,我其實好想跟住喊,不過要忍住,醫生解釋女女喊係釋放緊情緒,而唔係痛,喊出黎係一個好好的釋放,所以叫我都唔好忍住,想喊就喊,醫生講完後,我同女女一齊係咁喊。

十幾分鐘後,女女同我都平靜返喇,醫生問我有什麼特別感覺,其實我喊完之後腦袋一片空白,諗唔到野,醫生話哩個係一個無意識的狀態,會持續一段時間,唔好迫自己諗野。因為我同女女血脈相連,好多時女女會感受到我既情緒,相反也是。亦因為咁,我照顧女女的唔開心同壓力,女女自然會感受得到,如果我的情緒唔好,都會影響女女。

最後醫生話做完治療後可能會想訓,就要早D休息,飲多D 好的水,女女的情況係可以改善,叫我們不要大太壓力。

做完頭一次的治療,我地觀察左女女幾天的表現,改善到的野雖然唔係全部,但女女竟然開始聽到我地叫佢,會識得應下我地,我已經好開心喇!可能始終都係做左一次,效果不是太大,但見到女女會應下我地,已經係好的開始,所以我地會約下次治療。

好長呀,希望我的經驗會幫到大家啦,加油!

3    0    0    0

嘉儀媽咪 的帖子

係咪驢xx治療?囡囡幾多歲?我仔剛知道自閉傾向,我都好想試,你係邊度找醫師架

回覆:嘉儀媽咪 的帖子

請問做什麼治療?

回復 嘉儀媽咪 的帖子

可以pm醫生資料比我嗎? 謝謝!

我都想知係乜嘢治療, 幾錢, 可否pm d 資料俾我. 謝謝!

我都想知. 可否pm俾我? thank you.

回復 嘉儀媽咪 的帖子

除這種治療外,請問你有冇做其他治療?

像你這樣有組織能力及冷靜的新手媽媽,實在少有.......

請pm治療資料比我,謝謝你!

manabcd 發表於 12-5-24 18:37
係咪驢xx治療?囡囡幾多歲?我仔剛知道自閉傾向,我都好想試,你係邊度找醫師架

...
應該係顱骶骨治療^^,我女女兩歲了,你仔仔多大?
其實我都係上網睇下睇下咁搵到

回復 嘉儀媽咪 的帖子

我覺得你好叻,0甘積極搵治療比囡囡
我當年知小朋友問題,個人真係好亂,情緒又差

我都book0左一間做顱骶骨,唔知效果如何
做完再分享比大家知

嘉儀媽咪 的帖子

我仔仔3歲1個月第2次評估先証實,上星期的事我仲好迷惘

bbpigbb 發表於 12-5-25 08:11
請問做什麼治療?

我諗當中包括顱骶骨治療,因為做口是顱骶骨治療的其中一部份,而顱骶骨治療主要針對女女的頭顱太緊。

另一部份我還想了解,我不明白為什麼那天我喊完後,我心情突然平靜左好多,自從發現女女有問題之後,好耐都未試過咁的心情。不過還不知道是屬於什麼治療,我希望了解過後再和大家分享。

apple~y 發表於 12-5-25 23:18
回復 嘉儀媽咪 的帖子

我覺得你好叻,0甘積極搵治療比囡囡

其實叻果個唔係我,係我先生同我家人,如果冇屋企人支持住,我真係冇信心涯過去。
畢竟十月懷胎果個係媽咪,到寶寶出世時,身體健健康康,又笑,又可愛,當以為一切發展順利,竟然會出現一個唔知會唔會好返的病(我情緒最低落的時候,真的以為女女唔會再有正常的人生 )我成日同我先生講,我寧願有病果個係自己。

每個人經歷低潮的時間都唔同,我好開心聽到其他媽媽已振作。

好呀,等你分享!

回復 manabcd 的帖子

上星期發生咩事?點解會好迷惘?

嘉儀媽咪 的帖子

上個星期評估左仔仔係自傾,所以我好迷惘唔知點幫佢

manabcd ︰雖然而家個治療都唔錯,但其實我有陣時都心大心細,試唔試埋其他治療。

嘉儀媽咪 發表於 12-5-28 16:10
manabcd ︰雖然而家個治療都唔錯,但其實我有陣時都心大心細,試唔試埋其他治療。 ...

咁你囡囡依家有冇做其他治療?  
我有諗過去針灸...........怛我好心痛咁細過要佢受苦!
你囡囡本身情況嚴重嗎?
我仔仔2歲時評估過話佢只係言語問題, 但3歲就話佢係自傾, 浪費左一年時間, 我仲諗緊應該比D咩治療仔仔

manabcd : 我囡囡冇做其他治療,主要係因為經濟問題,所以只能有限地作出選擇。
我暫時唔會考慮針灸,我唔忍心吉咁多枝針落去,仲要吉個頭。
我唔知女女算唔算好嚴重,評估結果︰智力中等,但語言能力同社交認知較弱。有建議做言語治療,但因為一個原因所以不作考慮。

回覆:治療效果比預期理想

Hi 嘉儀媽咪
可否pm治療e生資料給我呀!
many thanks!

Hi 嘉儀媽咪
可否pm治療e生資料給我呀!
‹ 上一主題|下一主題