用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細b repeat 策略疑問
樓主: cyukp
go

細b repeat 策略疑問 [複製鏈接]

我仔是0911細B, 插班在YORK讀緊PN, YORK好多野學, 自理能力亦好, 岩晒我地要返工既媽媽, 在家冇時間教, 希望仔仔在校可以學多D, 現在他們每天都要做功課, 對兩歲人仔黎講, 算幾深.  他一開始就自己坐校車返/放學, 大個仔左獨立左, 返家仲成日好開心咁唱英文歌, 好多謝學校.  

他已被學校取錄今年8月升K1國際班, 但我也打算今年再報其他學校的K1, 明年repeat K1.  原因不是仔仔跟不上進度, 比起大仔, 他的確唔夠佢地叻, 但比起同月齡的, 他出色很多.  
選擇repeat K1是因為我想仔仔做一個有自信的人, 唔想佢由細到大都比大仔比下去, 我寧願他做大仔, 叻過其他同學仔.  同時亦因為考小一問題, 細仔的確蝕底很多, 年齡冀視是存在的, 我唔想因為仔仔是細仔而考不上好小學.
其實細仔都好著數, 因為細仔比大仔多一次選擇機會

thx everyone, i think i have enough information to make decision now.
‹ 上一主題|下一主題