用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 Oxford - Family and Friends
樓主: l媽媽alice
go

Oxford - Family and Friends [複製鏈接]

回復 VHFC 的帖子

明白晒.  多謝賜教.  

收到幾位朋友都話好想2013-2014 入李小(JOSEPH LEE),
我只可講比佢知上年點考。  但今年點考,我真的不知道。 

不過,小朋友如果平時都係不害羞,可對答英普便可以。當然要聽指令,有反應. 如果要考深D,就可能要睇書朗讀比大家聽, 考反應快的遊戲.   

不過我相信你們的小朋友都是SMART KIDS。 
ADD OIL!  

反對的何不退後一步看?套舊書究竟對我地既學生有幾大幫助??係咪真係可以100%吸收?100%應用到出黎??小朋友既生活同故事內容有關??學左既野在日常有機會發揮??一本故事書可為我地孩子英文打好根基等等.....等等.....!!
萬丈高樓從地起,但呢套書完全冇在根基方面著手,繼續讀上去,我都唔敢諗,自問自己小朋友從來在英文科上都跟得很貼的,完全唔洗我操心,但今年佢開始有點脫軌,所以如果轉書可以為佢地既基礎打返好D,WHY NOT??
相信學校吧,佢唔會害我地孩子的,希望到我地畢業出黎既成績會比起舊生更TOP

Danny3101  Agree!!  發表於 12-5-30 14:16

如果擔心轉書後reader不足, 可以介紹小朋友閱讀 Black Cat英語階梯系列 (商務印書館出版).  以前小兒小學四年班開始看 level one, 到小六畢業時逐步提升到 level four to five.   有CD rom , 一面聽一面讀, 效果特佳.  如果不想花錢買, 可以去政府圖書館借,  本人認為這套經典系列比 Cornerstone 強許多,  (同類的還有 penguin reader series ; oxford reading tree series, 圖書館亦有提供借閱)

moondream3003  絶對同意,  我兒也很喜歡Black Cat,  內地網上買也很平宜啊.  發表於 12-6-5 11:11

其實英文的閱讀材料俯拾皆是
可以就住小朋友的興趣, 幫佢揀d相關的以英文作語言的教材
佢有興趣, 自然會看
唔駛下下一定要看fictions的

回復 hang64 的帖子

You are right.   : )   
I

算吧! 各位有心嘅家長, 本人覺得既然大局已定, 就等派書後看看究竟自己嘅小朋友感覺如何, 係學習方面是否開心d呢? 因我小朋友就讀P.2, 佢嘅grammar真係唔好, 新書標榜對學grammar有用, 我都希望如此, 但我好認同除了學校學習外, 家長都真係要在課外幫一幫小朋友, 如補習or買exercise比小朋train多d, 單靠學校學習, 真係唔足夠應付....除非小朋友學習上好聰明同埋資優喇!

小一一定會好開心.  原來有咁多野學, 果然係一間好小學.

數學問與答:

問: 某學校的全校家長有500人,其中200人裏有70%同意轉書,問同意轉書的家長佔全校家長的多少%?

答: (200 * 70 / 100) / 500 * 100
= 28%

全校有28%家長同意轉書

根據"民主社會的核心價值是小數服從多數"
這所學校不能轉書。

回復 默然回首 的帖子

樓上版主, 你不斷"雞旦裡挑骨頭" 既然不滿意這所學校, 建議你快快的轉校 , 免得傷你老人家神 .   

我好明白家長都係希望小朋友好.  學校的不足,我地父母就努力做補足功課.

回覆:默然回首 的帖子

請把投票concept 搞清楚,家長不出席等於予放棄投票權,你可以說投票率低。但投票率裡的大多數就可以作為傾向性或是決定。再者,當你兒子入李小,沒有合同或聲明改任何書籍要家長同意,故此you have more than your expectation. 你的complain may not be valid. 改書是學校內部行政!

如果你小朋友讀中學,就要求中學與你簽定改書,改課程合同-所有改變必須100%家長投票,否則學校不能通過。及你必須了解學每科書籍before selecting school.
這合理嗎?

我家有2個小寶貝~~~Sam Sam & Ken Ken

yandy 發表於 12-6-15 23:55
請把投票concept 搞清楚,家長不出席等於予放棄投票權,你可以說投票率低。但投票率裡的大多數就可以作為傾 ...

根本佢講既野充滿謬誤.
如果要咁計, 香港從來無一次的立法會選舉選出來的人, 係有合法地位囉.

又把數字二元化:
總體佔28%家長支持=72%家長反對???
呢D咁既笑話真係...唔好玩啦.....

(我仲以為只有蘋果記者才會咁....果時民調話梁振英有四成支持率, 佢地演繹為六成人反對梁振英....)

反對轉書果位家長, 不如你講下反對既原因喇, 我都好有興趣想知你既想法. 可分享嗎?

TO:默然回首
十分支持你轉校,李小有你這"刻薄"的家長實在不幸!~~走吧~走吧

我真的不知如何是最好的.
兩位真係好有心,好有道理.好開心你地都係李小的家長.
多多指教.   
幸好我們是有能力為小朋友提供EXTRA 的英語學習.
所以不太煩惱.   
其實,我都BUY 學多一點,當然想小朋友叻叻!
不只是ENGLISH,其他科都好重要.   
學校可否加一種外語.  因為相信大多數李小的同學仔都SMART,
絕對可以學多樣.   

maywon 發表於 12-6-24 17:16
看畢各位的留言,很開心有這麽多有心的家長,無理只佔少數吧!
本人的女兒就讀P.4, 明年升讀P.5
當得知要 ...

Totally agree

開辦外語課程, 我唔反對, 但最好只作為課外活動, 唔好強迫.
我對強迫所有小一生學第三種外語好反感.
我認為小朋友的思維能力比外語更重要. 唔應該把學語言提到取重要的位置.
我自己都係讀語文和語言學, 讀完, 覺得真係, 小朋友學好基礎思維最緊要.
語言, 唔覺得後天補救唔到, 依家D人英文唔好, 我覺得唔肯用功而已.

OXFORD 書我都有睇過下. GOOD.
加油! 相信小朋友及老師都有新鮮感,
大家一起努力.回家再幫下佢. 相信不難學好英文.  
‹ 上一主題|下一主題