用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才(旺角) 小一入學申請
樓主: BBBMAM
go

優才(旺角) 小一入學申請 [複製鏈接]

想問下...係未會見哂所有申請既小朋友??? 我返而覺得mk 返學方便, 之後我有d 擔心就真

回覆:優才(旺角) 小一入學申請

囝囝一直喺將軍澳返學,唔知旺角職員是否如樓主所講的錯勁。按我估計不應太差,因為我們的大sales都對員工(包括老師及其他職員)都幾好,所以員工們的表現都比較正面。如果他對所有家長都係咁,家校就更和諧,會少一點其他板面的負面指

回覆:rogerlam123 的帖子

旺角的員工親切,不要因為一面之緣先入為主,當你有機會用心互相溝通,你會有另一種見解。

引用:建議無論報邊間小學,+大家都做足準備,+帶定

原帖由 edea 於 12-05-24 發表
建議無論報邊間小學, 大家都做足準備, 帶定照片, 支票薄, 出世紙副本, portfolio,  幼稚園手冊, 信封, 郵票 ...
非常同意!

Miranda05 發表於 12-5-23 16:03
我交去TKO都有同感....counter職員無咩表情...番幾番我交去的資料就話ok.... 我問咁張cheque有無寫錯...佢 ...
如我所料今日真係收到佢哋Tel 話我哋開錯支票抬頭, 要我哋開過寄返去 MK ....
一早我已問清楚你哋資料齊唔齊.... cheque有無開錯 (已經做埋你哋嗰份....)

如你所料開錯支票?!
人地張form清清楚楚寫明台頭要點寫,你都開錯,你究竟想玩自己定玩人地啫?

yhn 發表於 12-6-5 13:42
如你所料開錯支票?!
人地張form清清楚楚寫明台頭要點寫,你都開錯,你究竟想玩自己定玩人地啫? ...

我當然有對過晒先交....就係覺得佢哋求其/又無ref (係態度的問題, 及員工係代表間學校)...
宜家佢打嚟話我錯, 我都有同佢無可能你"同事"都對過.... 咁而家又要我哋去or寄多次我都無辦法(無論我開對or錯我都要換架啦)....
你話我想玩自己定玩人地, 我無咁得閒我唔係淨報佢一間....

因你話「如你所料」嘛!
既然你和校方都check過台頭同金額都冇問題才交收,而你又預咗張票有問題,咁一定係你個簽名有問題啦!
做乜你自己寫錯又要賴人啫!

yhn 發表於 12-6-5 14:52
因你話「如你所料」嘛!
既然你和校方都check過台頭同金額都冇問題才交收,而你又預咗張票有問題,咁一定係 ...

如我所料.... 係指佢哋態度求奇(hea住番2番資料就算, 正常人當面都會問清楚資料有無錯/張cheque有無寫錯,
免卻煩惱) 如果有系統地對齊所有資料,大家即時提出唔駛大家再額外再浪費人力物力

再者佢都無話我簽名有問題.... 我19/5交....到今日5/6先話唔對究竟邊個有問題/錯.... 無人知

如果唔應同, 不喜勿插 !!!

引用:因你話「如你所料」嘛!既然你和校方都chec

原帖由 yhn 於 12-06-05 發表
因你話「如你所料」嘛!
既然你和校方都check過台頭同金額都冇問題才交收,而你又預咗張票有問題,咁一定係 ...
我都唔係好明白,自己寫錯交錯都係人地錆?難明!
朋友們做嘢交表真係要對清楚!

喵媽  係囉...自己寫錯因為人地check唔到, 就變咗不是自己的錯...  發表於 12-6-5 15:44

醒目開學勳章

Miranda05 發表於 12-6-5 15:11
如我所料.... 再者佢都無話我簽名有問題.... 我19/5交....到今日5/6先話唔對究竟邊個有問題/錯....

你自己簽名有問題,學校職員又點會知呀?

引用:Quote:Miranda05+發表於+12-6-5+15:11+如我

原帖由 SumSumBB 於 12-06-05 發表
你自己簽名有問題,學校職員又點會知呀?
今日出到MK諗住親手換票免得再有任何枝節發生錯漏…去到職員跟本找不到我哋張票,由於咩收據/ref 都無已經帶整份我們自行copy Form /Portfolio/cheque比埋佢睇…佢哋找不到。
最後請願放底多張cheque比佢哋(最多咪過多次$50)免得再去一次。
由頭到尾想講就係哩個問題…學校唔係第一年收表,亦知有很多的申請,但職員求奇的態度,就係另到大家加添不必要的麻煩。

Miranda05 發表於 12-6-6 19:02
今日出到MK諗住親手換票免得再有任何枝節發生錯漏…去到職員跟本找不到我哋張票,由於咩收據/ref 都無已經 ...
我小人之心估計妳今日去到學校的面口和聲氣都應該唔會太好.......平常心吧, 完成報名手續就等interview.......
平心而論, 我以6年用家身份講句, 優才係一間唔錯嘅學校.

去年有報,見遲遲未有通知interview,但bk個個都話收到,味打去問,點知比人話我遲左打去問。要我明天上午8:00去interview,那時已經係下午4:00多,不足24小時通知就去interview!
In完,bk個個收晒通知信,我又收唔到,打佢問先知佢地入錯我地址,所以收唔到信!立即叫學校改返啦!
之後有first waiting offer,要去上堂!有一日原來改左時間,好彩上bk知道。下一堂再去問點解冇通知,個職員話有寄信,但我收唔到,那時再對一之地址,根本冇改到!

坦白講我跟本就平常心,從無態度唔好…相反只見個姨姨找來找去、又上教員室找都找不到…最後佢成箱咁話你自己睇吓都無。
跟住又話可能TKO未送過來又係你哋話一定要去MK。。
我只想講有兩個center的時候,好容易有地方出錯。校方係咪應該有系統的安排(如不同Center有個別的編號check都容易d or 其他方法…)及前線的職員應該態度認真去核對一下所有的資料,唔好成份只番2/3頁就叫Ok你走得。這方面係管理的問題,跟係咪好學校係兩個問題。

引用:+本帖最後由+RSZ+於+12-5-24+22:44+編輯+\

原帖由 RSZ 於 12-05-24 發表

如果我係校工, 對著一堆
吾使太緊張,優才差吾多係最早面試果幾間。做為一個過來人(我上年去In),本人覺得優才一般,第一,校舍太舊太細太嘈,第二,老師冇愛心,點解甘講,要由成個過程講一下,小朋友同家長入到旺角超細禮堂,跟住小朋友出去排隊,校長問左一堆有關Thomas火車之類既問題,小朋友好醒目甘舉手搶答,我滴汗,因小兒只是係度兩頭望。之後小朋友由老師帶上班房分組In,家長亦都由體育老師帶去參觀校舍。可以用以下成語形容:麻雀雖小,五臟俱全。之後等老師見家長,不過講明吾多過三分鐘,下,甘最多咪問得三條問題。之不過,問完一條:你地點解選擇優才呀?答大路野,之後比佢係甘寸,你地吾使檢優才呀,出面大把好學校(佢望到我仔讀St.Cat),跟住我講:優才都係一間好好既學校,係我地心目中首選等等。。但個老師來來去去都係之前果句:你吾使檢優才,天呀,讀St.Cat而黎In優才冇罪嫁,使吾使甘呀,我心唸。頭加尾二分鐘出返去,甘當然冇Offer,得first waiting,之後話要上足一年培訓,我冇去到,因為優才見識過就算,冇謂再浪費時間。
比多條題目大家,小朋友會玩搶凳仔,輸左要企中間唱英文歌。怕羞小朋友好蝕底,家長可先訓練一下。

講太多了,不喜物插,要知更多可PM我,最後小兒YW收左。

RSZ  有時真係人夾人, 這情況我都有發生, 不過係第二間, 可說同間學校無緣  發表於 12-6-8 11:26
yhn  我們上年同老師傾了十至十五分鐘喎!老師態度又好又細心,我們兩公婆同阿仔都in得好開心喎!  發表於 12-6-7 10:00
yhn  會唔會你講來講去都只話喜歡,但又講唔出你鐘意佢啲乜?我們上年去in,同老師好好傾噃,老師又好關心我囝囝的生活習慣、喜好,和父母對學校及子女的期望等等。   發表於 12-6-7 09:55
HaYi  個老師反應都幾怪, SC 的都大把人去讀 GT 啦, 加上你答的都是大路野, 雖然可能假D但大把人都是如此答啦,  唔明做咩老師會大反應..  發表於 12-6-6 23:15

回復 Double-B 的帖子

咁我想問下有既家長,俾學校咁問,你地係點答既呢?謝謝!

quoted : 問完一條:你地點解選擇優才呀?答大路野,之後比佢係甘寸,你地吾使檢優才呀,出面大把好學校,跟住我講:優才都係一間好好既學校,係我地心目中首選等等。。但個老師來來去去都係之前果句:你吾使檢優才

HaYi  如果係我, 我都係照直說我喜歡個理念(etc) , 不會說非讀不可..  發表於 12-6-6 23:17

It is funny that the comments on GT in BK are quite extreme. Some are very +ve but some are very -ve....

yhn  唔出奇吖,每間學校總有人鍾意和不鍾意。只要你留意,你會發現不喜歡它的人也只是著眼表面的事,而非批評它的軟件和理念;相反,真正的用家卻讚好!   發表於 12-6-7 10:13

醒目開學勳章

Double-B 發表於 12-6-6 21:30
....之後比佢係甘寸,你地吾使檢優才呀,出面大把好學校(佢望到我仔讀St.Cat),跟住我講:優才都係一間好好既學校,係我地心目中首選等等。。但個老師來來去去都係之前果句:你吾使檢優才,天呀,讀St.Cat而黎In優才冇罪嫁,使吾使甘呀,我心唸。頭加尾二分鐘出返去,甘當然冇Offer,得first waiting ...

GT好多SC仔, SC女喎!是否個老師 / 你諗多左?

回復 DicDic 的帖子

這問題上年有問過我們 , 我的回答是 :
1. 優才係小斑 , 24人一班 , 相信全港學校不多
2. 校長教學信念堅定 , 申請入學不用交費便知 (今年要50圓)
3. 學校選學生必定有西選一些共同理念的父母 (今年我上堂從未見過港外父母)
‹ 上一主題|下一主題