用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才(旺角) 小一入學申請
樓主: BBBMAM
go

優才(旺角) 小一入學申請 [複製鏈接]

如可綱上download form就5會有lei個問題.

只需交form同支票

因佢派的form有編號,所以不可download。

昨天到旺角交表,我問個staff要唔要交埋birth cert, 佢話要, 仲問我有冇最近的成績表呢!

99幫我響旺角交表,個職員仲同佢傾計話尋日已經車左幾千份form入將軍澳,又話入到佢間學校既小朋友都好叻,入到就係佢個孫福氣,叫佢要好好獎勵下個孫喎

就咁聽我99講返,個職員係nice架~~

幾千人收96人咋!入到當然叻啦!
大家要加油呀!

今年可想而知是好多人, 我識的K2, 本來不想報的, 亦改變主意報左, 我想就算今年開始要收$, 都會過2000人, ...

我你過路架....唔明TKO個間你無1-3年班?1-3要起MK個間返????
MK係新校舍???

TKO 校舍不夠用,只容 p4 to p6, F1 to F6, 所有 p1 to p3 要到 MK 分校 , MK 就只有 p1 to p3 學生

優才在將軍澳的校舍是標準校舍供中小學共用,正如播道及真道一樣,大家亦面對地方不敷應用的問題。有見及此,當年與志潔協商,得到旺角校舍,再投入資源加建成為今天的校舍。這一決定,學校要付出更多的人力、物力和財力,換來的是學生得到更多的教學及活動空間。現在在旺角校舍的300位學生  (~24人 x4班 x 3年飯) 可以在原本容納 900人 (~40人x4班x6年級)的地方追、趕、跑、跳和碰。

是的,旺角校舍對不足三百人的初小生來說,實在很優美舒適!

想到自己囝囝即將小一,學校裡只有小一至小三,嚴如一所幼稚園,小息時不用和高年級和中學生爭用厠所、球場、食物部,好放心!

HaYi  同埋小三已可以做風紀等 其實都幾好..  發表於 12-5-24 16:03

平時去旺角校舍,counter職員非常nice又醒目!
當然,如家長認為customer service不好而不報,也無可厚非,可能無緣!

引用:是的,旺角校舍對不足三百人的初小生來說,

原帖由 yhn 於 12-05-24 發表
是的,旺角校舍對不足三百人的初小生來說,實在很優美舒適!

想到自己囝囝即將小一,學校裡只有小一至小三 ...
Totally agree ^^

我巳預備三個回郵信封,我有問職員要回郵信封嗎? 她說不用.

王國長老

建議無論報邊間小學, 大家都做足準備, 帶定照片, 支票薄, 出世紙副本, portfolio,  幼稚園手冊, 信封, 郵票....咁就冇壞啦.

回復 virgokaren 的帖子

係呀, 我都無比出世紙 copy.  家人親自交 form, 收 form 既職員有查看, 無講比少左出世紙.

同意職員, 老師等等既一舉一動都係代表學校既, 不過算啦, 唔嬲得咁多, 如果你覺得呢間學校唔好, 就將佢 priority 降低 d, 做 backup 既學校...

回覆:優才(旺角) 小一入學申請

機會係留俾有準備嘅人。參加得呢個直資私小嘅報名「遊戲」,就要了解每間學校的不同要求,交報名表只是第一關。如果真係去唔到簡介會,咪請教下其他媽咪或上嚟EK睇下有冇其他特別要求囉。無知並不是藉口。而且我都覺得坐喺門口嘅工作人員木口木面係情有可原嘅,如此這樣工作量大増,那有心情呢!

YY Mom :-D

如果我係校工, 對著一堆

忙, 簡介會不去, 網上資料不找, 想起問題就打電話問學校, 直接方便, 一日打幾次

忙, 不能親自交表, 郵寄後又怕寄失, 望學校在上千份中找回你的申請表, 以求自己的一份安心

忙, 要取表填表交表一次過, 不齊文件要學校道歉

這麼的家長, 用家, 貴賓, 我的笑容應該可以維持到   一個鐘啦

floppybb  can't agree more.  發表於 12-6-8 12:22
yhn  agree!  發表於 12-5-24 21:23

醒目開學勳章

其實旺角門口和校務處的姐姐十分好人的,小息常和學生聊天,經常請我仔仔吃東西,知道我仔仔弄損手會立刻致電给我,次天小息又主動幫他換纱布,有時我大頭蝦欠交東西如訂書單,會致電告知我和不厭其煩幫我攪掂,記得一次學校的户外學習日,因阿仔發燒未能出席,致電回校請假時,接電話的校務處姐姐並不是冷冷「哦」一聲的回應,而是親切地說:「吓,XX唔舒服呀,今天外出好好玩的,真可惜啊!XX要好好休息了...」那時阿仔只入學了幾個月,我當時很意外地覺得校務處的職員竞然會緊張我仔仔,怪不得我仔仔經常話學校所有的人都十分好了!

醒目開學勳章

TaTa83 發表於 12-5-24 09:43
99幫我響旺角交表,個職員仲同佢傾計話尋日已經車左幾千份form入將軍澳,又話入到佢間學校既小朋友都好叻, 入到就係佢個孫福氣,叫佢要好好獎勵下個孫喎

就咁聽我99講返,個職員係nice架~~...

我都覺阿仔入到GT是他的福氣,不過我無獎勵他添!

yhn  我們有獎勵他啊,上年八月一收到優才取錄信,他說喜歡這校,不想去其他學校面試,我們便聽他話不再報其他學校,快活了整個K3,也算大獎吧!  發表於 12-5-24 23:26
‹ 上一主題|下一主題