用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才(旺角) 小一入學申請
go

優才(旺角) 小一入學申請 [複製鏈接]

因沒有去簡介會, 因此星期一23/5打了數次電話詢問關於小一入學, 是否要帶出世紙, 回郵信封等資料, 今天還請假去交表, 接待處取表後, 叫我外出填表, 不可留待大堂, 說是校長定的. 另外, 已問了數次, 都沒人講要帶私人支票. 老師的回答, 說簡介會已說. 道歉都沒有的. 只是講是學校一定要收支票.  叫我再來一次. 老公講, 不報這間學校.

老師, 接待處都是代表學校的, 這樣不友善的對待, 那我們的孩子在這所學校讀, 真的可憐.

3    0    0    0

我交去TKO都有同感....counter職員無咩表情...番幾番我交去的資料就話ok.... 我問咁張cheque有無寫錯...佢就睇睇話無ok....咁我問佢有無收據or ref.佢話無...到時會寄信比我哋...心諗你唔見咗份表, 我都吹你唔帳....無憑無據

我係星期一郵寄份表的, 所以今日打電話去旺角confirm有冇收到, 個職員好冷漠話等等, 點知等左5分鐘先話6月2x號會send interview 的信, 到時冇先打黎,  我話如果真係寄失到6月2x號先打比你地, 你地仲會接受我申請嗎? 個職員話好忙, 6月2x號再打黎啦:;pppp:, 呢o的態度, 寄失左就算啦!

回覆:BBBMAM 的帖子

好同情妳的遭遇,如果係我一定記低佢個名......

今年簡介會有幾千人去,而且沒有去的人多的是,試想想若每日有百幾甚至幾百人去交表,而部份人要從頭填起那份表(連問題)起碼要花十五分鐘,又正值上課時間,不容許在校逗留填表也很合理。

依我上年交表時所見,交表人士從不間斷,此起彼落,收表的人收到呆呆地,沒太多笑容,只是點頭說ok嘞,我覺得完全沒有問題。

至於收表,相信不會找老師收(要上課嘛),一般只是職員做;再者上年我交表時沒有收費,大概是因為今年首次收費,所以可能溝通不足吧!(你說你問了多次,是問交現金/支票,還是問要不要收費?)  我今年陪朋友去了簡介會,我的確聽見校方有強調只收支票啊,所以你沒去簡介會也不能怪人啊。

至於老師態度怎樣怎樣,我倒不擔心,我所認識的優才家長們也一致讚老師有愛心;而且我今年去了上七至八次家長課,所有接待的老師主任校長也很友善,給人不錯的印象啊!

我是沒有去簡介會, 我亦打了數次電話問, 有否要注意, 要帶的, 可能今年是首次收費, 但真的沒有講要帶支票,
那可能是誤會, 但職員,老師都不承認是溝通不足, 學你所說, 只怪自己沒有去簡介會.
可能有些是有愛心的老師. 但職員目口目面. 冷漠, 給人的印象很差.

我講句公道說話: 我無去簡介會, 只係今日途經旺角校舍, 入去攞form, 其實份資料係有寫明只收支票的! 至於職員態度, 不過不失la!

BBMAM…不要太動氣,"戰鬥"即將開始,要好好保持那份輕鬆的心情勇往直前,不要為了這事太傷神啊!

2012年5月12日簡介會片段
http://www.gtschool.edu.hk/
http://www.gtschool.edu.hk/index_video8.htm
小小媽咪

學校有把簡介會片段放上學校網頁,有申請入學部份,另外小一入學申請表寫明「報名費用:港幣50元正(只收支票,抬頭請寫......)」。
小小媽咪

BBBMAM 發表於 12-5-23 15:36
因沒有去簡介會, 因此星期一23/5打了數次電話詢問關於小一入學, 是否要帶出世紙, 回郵信封等資料, 今天還請 ...

用心聆聽, 有記性, 聽指令, 是小朋友考小學的基本功,
其實作為家長也要有心, 也要有準備, 機會只留給有準備的人, 不是發脾氣的人,
今時今日, 又金豬, 又龍年BB, 你錯失機會, 幾千人多謝你

對學生有愛心, 不代表家長可以受到六星級酒店的客戶服務

monsterparentss  絕對讚同!你哋去DXS interview,啲氣燄嚇死你,個個咪又係無聲出!  發表於 12-5-23 20:26
monsterparentss  絕對讚同!你哋去DXS interview,啲氣燄嚇死你,個個咪又係無聲出!  發表於 12-5-23 20:25

經過我上年的經驗,真的要細讀申請書的內容。或去到學校交form時帶多一份資料,如空白的支票,出世紙正幅本,信封,郵票等。唔係好重,但可以防止要返屋企攞!

工作人員一日到黑都要聽家長的問題或電話,不斷回答相同而申請書有寫的問題,沒有笑容在所難免!

優才都是好學校,唔好為小小事唔開心,真正嘅大戰都未開始呢!

yhn  Totally agree!  發表於 12-5-23 21:44

回覆:fsforth 的帖子

I submitted the form in Mk campus and the female staff seems ok wor! In addition, I also called the hotline on the web and the lady on phone was very polite as well! Agree with you, 我們現在才開始戰鬥, 唔好太動氣, 我相信今年間間都金多人申請,我們亦要預計要繼續受少少氣, 我是做event management, 有時N金多人問我野,我也會有脾氣, 所以, 不要放在心上,為我們仔女云間合適的小學吧! Add oil!!

回覆:BBBMAM 的帖子

話時話今年幫亞囝交表的學校,職員都係目口目面!

yhn  Do you mean GT, or another school?  I think you are a GT parent tim!  發表於 12-5-23 21:41

回覆:smartcash 的帖子

幾千封申請要即時confirm有冇收到,應該有點困難,但無論如何態度不該差,影響學校型像嘛!

HaYi  是呵, 去上家長會職員都很有禮 , 如果新生會做得不好, 給人壞印象很可惜, 希望佢地改善吧, 同埋今年要收$$...  發表於 12-5-24 10:09

溫馨提示:除非你有一萬個放心,否則不要郵寄好了!

我曾經見過某學校收表,大概有一千幾百份連大大小小的file,堆積如山,要用十個八個紙箱放著…試問若你是職員,收到電話查詢是否收到某某的表格,你又會否逐一翻箱查看?若真是你寄失了,責任在學校嗎?

親自去交表吧!順便帶小朋友去看看吧!
再不,寄掛號信也可免自己終日掛心啊!

可能我較幸運記得上年交表去旺角校舍
收表職員好好,笑容好態度好,而且用萬字夾幫我
夾好份個人檔案加報名表格

凡事將心比己,睇開一點吧!

孩子是睇你頭的,不要自亂陣腳,放鬆心情去應戰吧!所謂你揀人,人揀你,不要太早否定一間好學校啊!

還有兩天考慮,不要錯失機會啊!

張 form 有寫要用支票。
但冇寫要附出世紙 & 回郵信封。
需要嗎?

Supermammy  我講係所有學校交form時的情況,不只是優才,因其他學校會要求回郵信封㗎!  發表於 12-5-24 01:49
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆:優才(旺角) 小一入學申請

優才旺角及將軍澳的接待處的職員,以我所見,目口目面是有的,但黑口黑面就未見過。

‹ 上一主題|下一主題