用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請宏信中學部的家長發表下
go

請宏信中學部的家長發表下 [複製鏈接]

請問宏信中學部的家長滿不滿意學校的表現?小朋友又是否跟你們意見一致?
   0    0    0    0

醒目開學勳章

nungma 發表於 12-5-23 02:06
請問宏信中學部的家長滿不滿意學校的表現?小朋友又是否跟你們意見一致? ...
係吾係元朗果間類似國際學校?

係 呀!

想比個女讀G7,但又驚學校太新,學校理念同現實相差太遠

學生讀得好happy,課程切合學校理念
但由於中學部初期收生學業上質素參差,未能全面適應課程,外籍老師大多調任小學部,傾向重點培育小學生.....
但校風唔曳,只係比傳統中學活潑,中產家庭學生,未及基層克勤克儉罷了........

我覺得吾打算出國留學既要考慮下,本地升學未必應付到香港既壓力.因為好似讀得好開心咁..吾知競爭力如何?

vincher  Agree  發表於 12-5-27 13:17
LLMUMMY    發表於 12-5-25 12:26

回復 701003 的帖子

多謝701003的分享, 唔知點解宏信中學部嘅家長比較小分享,可能學生比率仍較小, 但真的很想你們給我們多些資料,讓有興趣的家長們更了解宏信,吸納更多高質素的學生,令學校的理念推行得更順暢. 其實,我們全家都有聽中一座談會,還參觀了學校, 覺得理念是好的,就是擔心新校面對的困難不易解決, 學生質素亦是考慮因素.

外籍老師和資源調往小學部, 你們有反影不滿嗎?

我有兩個親戚ge仔仔讀宏信,一個8年班,係第一批中一生,佢英文唔多掂,其實有好多佢d同學都唔可以用晒全英文上課,所以學校才調多d華籍老師教導佢哋,但果d老師英文程度都好高,學生英文程度亦有提高!而且宏信ge英語環境的確好過本地英中!
另一個男仔2年班,又係第一批小一生,好明顯睇得出學校有意一手一腳培育出優秀小學生升中學部!

咁都正常嘅,中學未收到高質素學生,轉而自己栽培,他日收生質素有保證啲,但應該都唔會太差嘅,我有個親戚嘅親戚諗住宏信有錢比學費就收,其實個仔成績都唔係好差,一般果隻,但連interview 都無囉,個校長都話過寧缺不濫,不會因要收滿額而亂收生的,但好top就應該收唔到住,希望宏信再努力啲,讓元朗區的小朋友多個好選擇啦!

宏伩的IB課程的認受性,要查清楚呀!!!

醒目開學勳章

我仔仔是Y7學生,我覺得佢地讀得真係好輕鬆,因英中,所以各科都係用英文,但仔仔本身只是中小升來,可能同一些英小的同學會有差距,有時擔心佢會留班,一些如IS,IH,ENG是沒課本,佢抄note抄到一舊舊!有時比佢激死

醒目開學勳章

因報名人數一年比一年多,所以收生準則一定一年比一年高!仔仔入讀時校長講過大部份都係band two 學生,不會隨便收較底的學生,當然亦有一些band one 的!所以學生質素我不擔心,只希望佢英文能力會比一般英中好些

醒目開學勳章

另外補充,y7開始,人人都要買Mac book揹番學,放學,那我亦相信佢會學到更多電腦科技知識,但始終現是沒有中三,中四學生,不知能否接到334了!

回復 LWLM0804 的帖子

請問一班有多少?鼓勵玩音樂嗎?

醒目開學勳章

回復 nungma 的帖子

仔仔一班大約29人左右,學校都有好多音樂活動,可惜佢冇興趣

咁請問一級有幾多班?有無分精英班?會唔會free到好hea呢?

醒目開學勳章

nungma 發表於 12-5-31 10:58

咁請問一級有幾多班?有無分精英班?會唔會free到好hea呢? ...
一級四班,沒分精英班,上英文和中文再由四班分五班上,會依學生能力編班
‹ 上一主題|下一主題