用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 基督教香港信義會宏信書院 請LA中學部的家長發表下
go

請LA中學部的家長發表下 [複製鏈接]

各家長覺得子女讀書開心嗎?
   0    0    0    0

回復 nungma 的帖子

如讀開傳統小學的家長,有些會不放心!朋友的兒子和我囡囡的幾個小學同學分別讀中二和中一班.
有些傳統中文小學上的較難掌握全英環境(因為前一兩屆收取的學生有很多程度不足以讀英中);相反囡囡的同學們(英小)上,會覺得十分輕鬆.功課少,課程彈性大,學校語文環境應不錯.不過有些家長說無書本,讀了兩年唔知個仔學左什麼,想轉校的亦有.

醒目開學勳章

我仔仔今年中一,其實好多科都有小測,但因沒有書本,我亦不見得佢有溫書,所以成績當然不理想,其實都有D擔心,而且佢Note真係亂七八糟,真係比佢激死!請問有無其他家長可以分享下,係唔係真係小朋友問題?

My son also in G7 this year, Yes , their notes are very messy, therefore, I also no idea how he prepared for his assessments so far, but it is also good that he never complaint for missing anything, i.e. he need to learn to manage everything by himself, Cheers

醒目開學勳章

bee 發表於 12-6-1 11:26
My son also in G7 this year, Yes , their notes are very messy, therefore, I also no idea how he prep ...
最慘我仔仔冇自理能力希望學校早D出考試範圍,可以早D準備!

OH!  Poor Le.  

那校風又如何?老師能否關愛學生?

LWLM0804 發表於 12-5-28 11:25
我仔仔今年中一,其實好多科都有小測,但因沒有書本,我亦不見得佢有溫書,所以成績當然不理想,其實都有D ...

冇書本?
咁想問下測d咩

醒目開學勳章

babybaby2010 發表於 12-6-5 17:38
冇書本?
咁想問下測d咩
有note ! 分開幾個單完教!

回復 LWLM0804 的帖子

你好!今年仔仔 year 7,有D擔心。
好少功課?
有冇 tests , exams?
是否 year 9才選「三三四」or 「IB」?
如三年后選「三三四」,可用追回初中三年課程,怎样選科?
传統中学有商科、酒店管理, LA有嗎?
Thanks!!!
‹ 上一主題|下一主題