用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三女生插班的選擇--灣仔區
go

小三女生插班的選擇--灣仔區 [複製鏈接]

小三女生插班的選擇--灣仔區

朋友將由天水圍搬到灣仔,要找學校插班。她的女兒在天水圍一間普通學校讀書,成績算是不錯。

灣仔區名校林立,朋有沒有強求要入,只想女女讀間程度中上,校風良好的學校。不知各位有沒有心水推介?

另外,插班有甚麼手續?是直接到心儀學校叩門,定是要經教統局?

請大家幫幫忙! 多謝!   

Re: 小三女生插班的選擇--灣仔區

我大女讀嘉諾撒聖方濟各學校(天主教),我覺得非常好, 逢星期六一定要返藝術課程(學一樣藝術:戲劇/舞蹈(中國/西方/音樂劇)/樂器/視覺藝術), 一學期只需$400左右。  一,三,五年級下午班,二,四,六年級上午班。  學校常常得獎(校外學際比賽,例如游泳,朗誦等),家校合作和睦,常舉辨親子活動例如賣旗,總之非常滿意!  插班可打電話問
Pls click here to read the website of this school.

Hi mrs.correia,

How do you compare 嘉諾撒聖方濟各學校 with other schools such as St. Paul Primary or Precious Blood in Wan Chai? Will you choose 嘉諾撒聖方濟各學校 for your younger daughter later?

Thanks & regards,
Hi5mama

唔該晒mrs.correia.

我把你的意見告訴朋友, 結果出人意料: 她怕嘉諾撒聖方濟各是名校, 太過貴族, 恐怕不適應.

朋友一向為人低調, 但好歹也是大學生一名; 更何況而家的津校都係抽獎入架啦, 應該不是個個坐賓士返學架話?!!

不過話說回頭, 而家小朋友是要考入名校做插班生, 她來自天水圍, 人地會不會因而扣了印象分, 也真的是未知數.

anyway, 很多謝你的意見. 我看過聖方濟各的網頁, 裏面有教統局的視學報告, 真的是好學校, 會再叫她考慮.

我識得好多人係度讀,唔係貴族學校,叫你朋友唔好估錯,有benz既係超級名校

嘉諾撒聖方濟各是我的母校, 我由小一讀到中七.

我敢講, 呢間學校比起其他同區名校絕對唔貴族.  佢地校風好嚴, 無論你屋幾有$, 學校都唔會接受你既個別donation.  佢地著重靈性發展同學生人格成長, 宗教風氣濃.  就算係家長日見到既家長都唔係穿金戴銀.  而且學校唔會discrimate你從那裡來.  

嘉諾撒聖方濟各隔離其實有一間明愛達言學校(for deaf & dumb), 以前我地老師校長仲帶我地去認識呢間學校既野, 又教我地唔好歧視人地.  我地仲試過同失明既同學一齊上課tim.  

"佢地校風好嚴, 無論你屋幾有$, 學校都唔會接受你既個別donation. 佢地著重靈性發展同學生人格成長"

嘩, Teresa, 你講到連我都心郁郁啦!    只可惜我們一家住在新界, 唔係就比我女女都試下考你間母校, 看看做唔做到你師妹!! 再講, 朋友的女女是需要鼓勵的人, 我覺得講愛心的學校對她很適合.

我會將你和Sindy的意見告訴朋友--Sindy, 也很多謝你的意見!   

除了聖方濟各外, 寶血看來也不錯, 不知道各位家長有甚麼comments呢?

不是我心多, 係想穩陣姐!!

多謝各位!!!     

你諗聖方濟各的話,寶血我覺得你諗唔過

Sindy, 何出此言?

寶血同聖方濟各是否好唔同, 有甚麼分別? 灣仔的學校我真係一舊雲, 凈係想揀間有直屬中學既, 第時唔駛煩乍!!

更何況, 你揀人, 人又揀你, 總得要為小朋友稔多個選擇o既.

我又有無稔錯隔離呢??     真係請多多指教啊!!   

please check pm

Sindy,

收到! 唔該o西!

‹ 上一主題|下一主題