用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問小女的成績不知可以報邊間中學?
go

請問小女的成績不知可以報邊間中學? [複製鏈接]

謝謝各位家長

[tr][/tr][/table][table=170]

like_travel    發表於 12-5-23 13:45
redkoni  不過重點是可持續發展,雖有甜品在前,還看主菜在後。同志仍須努力!  發表於 12-5-22 21:11
   1    0    0    0

任可一間Band1中學 (男校除外)

cychan39 發表於 12-5-22 19:50
校内: 3-5年級全級第一
         1-5年級品學兼優獎
          5年級英文作文比賽冠軍
女拔,聖保羅男女,聖保祿學校 和 協恩

聖公會林護紀念中學, 庇理羅士女子中學, 嘉諾撒聖瑪利書院, 瑪利諾修院學校(中學部)

回覆:請問小女的成績不知可以報邊間中學?

請問你是否問出年升中?

回覆:請問小女的成績不知可以報邊間中學?

如果今年已是小六我想信已經過時,但如果你問出年升中,你又點知5年級全級第一呢?都未考第一次呈分試???

cychan39 發表於 12-5-22 19:50
校内: 3-5年級全級第一
5年級中文作文比賽亞軍

5年級中文硬筆書法比賽季軍,

校外: 5年級華夏杯奧數比賽(香港區)一等獎

5年級華夏杯奧數比賽晉級賽一等獎

5年級""杯奧數比賽(香港區)一等獎

5年級華夏杯全國總決賽二等獎

5年級港澳杯----------------------金獎

5年級香港小學奧林匹克數學比賽銀獎

香港傑出學生詩人(英文)----------Certificate of Commendation

香港傑出學生詩人(英文)----------Poet of the school

5-6年級校際普通話獨誦-------------優良獎

職安健短片比賽小學組------------優異獎

國際奧林匹克機械人競賽小學組-----一等獎

香港FLL創意機械人大賽小學組----最佳創意獎

18區小學數學比賽(5-6年級) 優異獎

資訊科技獎勵計劃----------金章

4-5年級在報紙發表文章各2

4年級教區徵文比賽 亞軍

I-CUBE校際智能爭霸戰總決賽優異大獎

小提琴皇家試--------------6

音樂事務處地區弦樂團團員

請各位比較熟悉升中選校的家長給點意見,小女這樣的成績可以選報哪些中學?謝謝

樓主的女兒在學業上,成績是無容置疑的。但都要考慮小朋友的學校在地區上的成績,到排rank order list的時候排名前後都有影響。

其次,細心觀察樓主女兒的獎項主要集中在奧數,其餘大多是優異獎。

除此之外,小提琴六級的競爭力係有都唔夠強,若遇上八級的同學就未免吃虧。

最後一點,靜有了,還欠缺動的一方面。樓主的女兒好像欠缺了一些在運動項目上的參與或獎項。

單看上面的資料仍未夠,還要看小朋友在面試的信心和表現。

幾間top直資的競爭非常大,反正直資又唔限次數,報下無妨。相反官津學校對學業成績要求較主要,排名一定要好,那些課外活動雖然唔太突出,但有總好過冇,先到面試入場卷,跟住爭取在面試時脫穎而出就可以。

總括來說,可考慮一般地區的名校,例如林護、荃官、沙田曾記、黃大仙保記、九龍城華英、迦密、東區張祝珊、中西區英華、油尖旺伊利沙伯、真光、北區鄧顯等等這一類都可以嘗試,因這類學校較睇重學校成績。

:verycold: :verycold: :verycold:

Golf007 發表於 12-5-22 23:20
如果今年已是小六我想信已經過時,但如果你問出年升中,你又點知5年級全級第一呢?都未考第一次呈分試???
...
係喎...
宜家係五月,期終試都未考,點會咁快知5年級全級第一呢?
唔通......

Golf007 發表於 12-5-22 23:20

...

不好意思,說的不清楚,5年級是到目前爲止的成績,呈分試還沒考,我主要想知道這些校外的成績可以報哪些中學.

醒目開學勳章

cychan39 發表於 12-5-23 08:57
不好意思,說的不清楚,5年級是到目前爲止的成績,呈分試還沒考,我主要想知道這些校外的成績可以報哪些中學.
...

SPCC, SPCS, MCS, QES, 林護, 真光, 都好大機會!  以您女兒的成績來說應無難度.

DGS 好有機會 if she keeps as no. 1 of P5-6 level.

BPS 奧數唔會count, 學校要求不要呈報. 不過您女兒是top 3 student , 機會都好大. 起碼自行一定有得interview.

St. mary, 今年得幾 個位比外來既自行收生, 機會不太大, 除非您女兒來自APS, SFA.....EMI Primary schools

HYS 唔一定收top 1-10 student,  除非您女兒來自APS, SFA.....EMI Primary schools

以上純屬個人意見, 不喜勿插. 我的結論來自近年S1 各家長朋友既子女收生結果而定.

你囡囡有錦多獎, 我睇到流哂口水, 哈哈! 我嗰個係囝囝, 想佢參加多啲比賽, 佢就無錦積極囉!
其他sis巳提議了好多學校, 如果你囡囡是較活躍, DGS, SPCC相信都會適合.

醒目開學勳章

大好機會入TOP BAND 1.

同Ohnono 有同感,樓主囡囡校內成績出眾係不爭嘅事實,建議參考番自己學校D學生選校往績,可以反映全港排名的相對位置,因為有朋友係相似情況,小朋友好優秀,但無留意小學在區內相對係弱勢,全港排名略有傾斜,導致報直資同自行階段攞唔到理想嘅面試機會,重影響到公開派位嘅策略,結果要扣門,好彩有實力,去到一間好學校。

是否即是要睇埋全港排名? 我地做家長會有這些資料嗎?

覺得 Ohnono 分析比較精明。冷靜! 有點像中學負責收生的老師

樓主:第一次呈分試近在眼前,集中精力、去除雜念,一心一意考好呈分試、呈分試真是重中之重,先不要有其他雜念,考完呈分試再想其他嘢

bb86  agree  發表於 12-5-24 10:21

有無參加校際英語朗誦,有無做過班長?如有可試聖士提反女校,張祝珊,英華女校。

‹ 上一主題|下一主題