用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有沒有矯齒醫生介紹? 港島區.
go

請問有沒有矯齒醫生介紹? 港島區. [複製鏈接]

女兒8歲, 有"倒及", 兒童牙醫推薦去中環看一位女的矯齒醫生, 打電話去問,consultant fee HK$800 + Take Record (照x-ray, 倒模評估) HK$3000, 一星期後回去看評估報告,講解如何矯正和報價 (這次回去不收費).請問這收費合理嗎?

請問有沒有矯齒醫生介紹? 港島區的. 收費如何?
   6    0    0    0

There is one in KLN side, very good comment ... http://www.smileclinic.com.hk/  ....

我囝囝也有倒及,上年6月開始睇矯齒醫生,至今年四月巳沒有倒及,現在不用cool牙,只需要帶牙套,直至有牙要換牙就可停止帶牙套。

他整個療程收費約為HKD11000(巳包括首次診症費用),首次診症費用大約HKD1,000(應該巳包括 x-ray 及倒模費),醫生收費不高,但顧客要有心理準備,醫生有很多顧客,他是忙得不可開交的,所以他不會很有耐性,而且即使預約了,有時也要等一個多小時才見到醫生(整個療程大約需見醫生十多次),然而,他擁有豐富經驗,手法十分純熟,我對囝囝的治療效果感到滿意。

Dr. Tommy Chan
Address : Room 802A, 8/F., Leighton Centre, 77 Leighton Road, Causeway Bay, H.K.
Telephone : 28828168

回復 CHIULHJ 的帖子

Thank you CHIULHJ.

May I know how old is your boy?  

引用:我囝囝也有倒及,上年6月開始睇矯齒醫生,

原帖由 CHIULHJ 於 12-05-22 發表
我囝囝也有倒及,上年6月開始睇矯齒醫生,至今年四月巳沒有倒及,現在不用cool牙,只需要帶牙套,直至有牙 ...
我阿女都係睇dr chan!

yyan 的帖子

請問你女兒矯正成功了嗎? 收費如何?謝謝。

回復 betty388 的帖子

囝囝八歲時開始接受治療,他現在九歲。

我已經預約Dr. Chan 六月中,初次看診300, 兩張 X-ray 1000, 倒模 200, 價錢很合理,姑娘說醫生會既時評估,講解矯正過程。

請問你們有找第二位醫生聽意見嗎?

我帶囝囝到菲臘牙科醫院求診,因為他們不是牟利機構,他們的意見會較中肯,收費只需約HKD100.00,但他們不一定會接受你的 case,那時候我把個人資料留給他們,他們接受新症時便主動聯絡我。

其實如果你自己也能看出囡囡有倒及,我認為就無需再花時間及金錢去找另一矯齒醫生求診聽取意見。

回復 yyan 的帖子

你女兒的矯正過程是如何的呢?費用貴嗎?

Betty388 請問妳囡囡睇完陳醫生,是否開始箍牙?我囡囡要部分矯齒,箍6個月再帶固定器一年,仁安醫生報價要2萬,好貴呀。陳醫生的費用是多少?想比較下,可唔可以話我知?

回復 CHIULHJ 的帖子

請問點解"囝囝也有倒及,上年6月開始睇矯齒醫生,至今年四月巳沒有倒及", 做了什麼診治, 會無倒及 ? 我囡囡也有這問題, 但醫生說要待16歲時才真正知道是否很嚴重才決定怎做.

celiamum  現正努力儲$$中...果個手術連 Cool 牙...上年問過價...大約 8 - 10 萬....幾年後...等亞女16-18歲..睇怕無10幾20萬...都唔使諗啦...  發表於 12-10-16 11:02
celiamum  見到亞女有時都幾辛苦..個口成日都合唔埋...容易流口水...進食有困難..亦影響發音..
本來想再睇多一個醫生...但乖女話唔使啦..等多幾年再算啦...  發表於 12-10-16 10:59
celiamum  即係話..cool 完都有機會倒及..所以..佢最後都叫我地去睇矯齒專科..  發表於 12-10-16 10:55
celiamum  我睇過一個好專業"cool牙"嘅牙醫,佢話亞女唔係唔 cool 得牙.不過.一定唔會係好好..只不過係比現時好D咁啦.但亦有機會 cool 完後.個下顎幾繼續向前生..   發表於 12-10-16 10:51
celiamum  我個女今年12年歲.佢係上年去學童保健時.建議我地去睇矯齒醫生...個 case 同妳個囝囝一樣...唔係單單"cool 牙"就可以搞掂.要等發育完全.做手術.再cool牙.   發表於 12-10-16 10:47

我的女兒睇黃偉光,第一次$2,100

celiamum,多謝你的回覆。
那想請問你囡囡現在是否需要cool牙呀?定還是一次等16歲先算?

回復 WKNG 的帖子

佢選擇現階段唔"cool"啦...費時到時...萬一cool 得唔好...個下顎又繼續生長..突出...咁未得個搞字...
佢係偏向等過多幾年...再睇下醫生點建議...

佢D牙好有問題ga...

上顎骨偏細...有兩隻牙唔夠位出...依家係D牙後面.....
下顎生長速度又過快...D牙好疏....又多梁氏小臼齒...

同埋...其實今年暑假要返去牙醫到覆診...睇下上下顎嘅生長情況...不過...個死佬話...睇完都係咁啦...又咩都做唔到....加埋今個暑假超忙...所以無去到...

再者..個牙醫伯伯年紀都唔輕...有時會擔心...唔知到亞女幾年後....牙醫佰佰仲幫唔幫到佢....

為人父母...都想儘快幫忙解決呢件事...

所以..都想試下搵另一個醫生睇一睇....多個意見...

回復 WKNG 的帖子

囝囝只是箍了牙。

可能治療倒及的黃金時間是八歲左右,錯過了便要等到約十六歲才可治療。

celiamum  我個女細個時係無問題的.係呢一兩年.先越來越嚴重.上下顎發展不一.上顎骨較細.下顎就突得快.所以上下顎個距離越來越嚴重..個口合唔埋...  發表於 12-10-17 13:41
‹ 上一主題|下一主題