用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 忍唔住啦, 有無父母/老師/社工可以俾意見我地? ...
go

忍唔住啦, 有無父母/老師/社工可以俾意見我地? [複製鏈接]

我第一次喺EK開post, 因為我要求救!!

我同老公同佢前妻生嘅女一齊生活, 個女讀中四, 我地都好錫佢, 只可惜以前佢單親期間始終欠缺一個正常嘅家庭環境, daddy又錫佢, 乜都幫佢做哂, 變咗佢唔識得照顧自己, 同埋好懶散.

佢本性係乖, 但讀書永遠只是馬馬虎虎, 中四開始更加心野, 成日想去街, 之前2次考試都衰, 第2次仲考第尾添, 嚟緊最後一次考試, 我同佢daddy都唔想放棄, 只係要求佢升到班, 我地都知佢讀唔成大學, 但只望佢中學畢到業, 要hea都hea完個中六呀大佬, 唔係將來點生活, daddy同我分別軟硬兼施都試過, 佢偏偏就係死到臨頭都唔知驚.

呢排已經晚晚捉住佢溫書(中四仲要人捉?!), 點知突然尋晚話眼瞓, 唔溫, 我講佢唔掂, daddy鬧咗佢一鑊, 點知仲硬頸, 今朝直情唔肯番學添.  我地做父母嘅究竟可以點做呀, 我同佢傾過計, 我知佢對學業無自信 (佢唔係蠢, 只係懶惰, 根本都無努力過), 但又唔知自己將來想做乜(曾經講過想入演藝界, 但又無乜專長), 我話你想讀演藝唔緊要, 我支持你, 但係你都要中學畢到業人地先收你架, 有咩辦法改變佢嘅學習態度同人生態度呢?  我地真係好想幫佢, 唔想放棄佢!
   0    0    0    0

佢冇目標理想, 而外邊的目標太高, 佢冇自信達標,  自然想出街, 瞓覺逃避, 愈想出去, 瞓得愈多, 表示佢壓力愈大, 又呢個年紀真係唔鬧得, 講兩句佢地就會覺得好嚴重, 加上宜加唔係鬧人的時候, 解決佢的問題重要過, 點都要好聲好氣叫佢返來讀書, 同佢一起了解邊個部份出問題, 係唔係有滴課程唔明, 又唔知點解決, 有時問人係要勇氣, 愈多唔識就愈唔想識, 唔想影響大家的關係, 就揾人對住佢, 總之書本的問題解決咗, 心理的問題就可以解決, 有咗自信, 佢一定會想讀番書, 前邊兩次考試衰咗就唔好再提, 淨係針對來緊的考試當目標, 進步咗信心番來, 自然就會改變態度, 有心真係唔怕遲, 唔好放棄啊

KH 發表於 12-5-22 13:48
佢冇目標理想, 而外邊的目標太高, 佢冇自信達標,  自然想出街, 瞓覺逃避, 愈想出去, 瞓得愈多, 表示佢壓力 ...

多謝你嘅回覆呀, 好彩今日daddy喺屋企, 可以睇住佢, daddy叫佢一齊出街散吓心, 唸住同佢傾吓計, 佢都唔去.  我今晚返去唔知會唔會連我都唔睬, 好聲好氣唔難, 但要佢領情至得, 同埋要知道我地係為佢好.  我都會試吓嘅, 做得幾多得幾多啦.  

我無宗教信仰, 但我會為佢祈求上天, 希望佢肯去改變自己嘅命運, 努力咗, 就算佢考第尾留班都唔緊要, 至少我地知佢盡咗努力.

十五六岁的孩子不易教, 他们还在寻找自己, 发完爸妈脾气, 自己还未知想点.  不知如何寻找快乐, 未准备就绪, 却快要投入社会了, 无书读, 理所当然要工作吧! 这问题是千方家长的烦恼.

老实说, 您的处境很不容易, 太辛苦, 就跟朋友通电, 谈天, 把无法即时解决的问题暂时放下, 今天下班加点菜肴, 一家人吃过痛快.  

星期天的节目, 可考虑去长洲吃海鲜, 或去西贡行山, 总之做些有益身心的改变, 出身汗, 情绪会好点儿, 一家人感情好, 必会多点谅解和包容的.

其实已经考包尾, 升到级都可能是骗自己, 放松点, 当正她有机会留班, 跟她开门见山讨论, 作最坏打算, 熬得过, 明年重新振作.  

虽然每个家庭生活有差异, 希望你们一家还是考虑参加教会, 参与运动.  如果朋友群组是绩极乐观的, 彼此更能发挥互助互动.  

Good luck!

annie

nottmum    發表於 12-6-28 07:49

annie40 發表於 12-5-22 17:41
十五六岁的孩子不易教, 他们还在寻找自己, 发完爸妈脾气, 自己还未知想点.  不知如何寻找快乐, 未准备就绪, ...

多謝你, 尋晚大家不再為此嘈, 開開心心地吃了一頓晚飯, 今早女兒又乖乖的去上學.  不過我有機會會同佢講番尋日逃學係非常錯嘅做法.

做人媽媽難,做 step mom 更難
你的愛,女兒一定知
差唔多暑假,其實可以改變的難,要留班其實未必係壞事,可以打好基礎
遲 d 暑假,同佢去玩下,多 d 傾計,慢慢啟發佢去努力讀書 : 唔讀書,真係想一世做勞動階層?入唔到大學,讀 ive 都好,學門手藝
男人都係火爆,年輕人鬧唔得架喇,可能越鬧越走,有時寧願先搞好關係,讀書慢慢算,個女走了去,就真係乜都冇

natzuki 發表於 12-5-23 09:22
多謝你, 尋晚大家不再為此嘈, 開開心心地吃了一頓晚飯, 今早女兒又乖乖的去上學.  不過我有機會會同佢講番 ...

首先要防止逃學這種情況再次出現,因為開得個頭,就好容易變成常態,到最後"二進制"都未必挨到中六畢業。

或許社工/心理醫生能幫助她,但最起碼我可以肯定,長期逃避現實(逃學,成日出街都係逃避既表現)的話,社工/心理醫生能做既會唔多,因為治療既阻力好大。

我諗佢阿爸的確太過溺愛(作補償吧),付出過多物質/精神安慰,但佢懶散並非佢阿爸乜都幫佢做晒,而係佢既背景加上阿爸既溺愛封住左,搞到自己都認為自己唔正常(好比裂左既牆無補過只係不斷批盪),心理不健康。

daddy鬧咗佢一鑊

咁樣好比係牆出面去刮個層批盪

佢阿爸同佢既關係應該好似以前咁,唔需要特別補償
好在佢本性乖,如果唔係的話佢以後會變本加厲,覺得全世界欠左佢

你同佢既關係係最難搞的,最尷尬的,咁亦都好自然,因為佢對你會有天生既敵意
雖然唔清楚你地相處時間同情況點樣,但個女點都需要時間

〔網上資料〕專家認為可以做既,先俾佢認識你,等佢對你有少少好感,最起碼無反感,然後多d撩佢傾計(既然佢咁懶,自己會多d時間),你盡量少出聲,多做一個聆聽者,如果佢錯的話(好似今次逃學咁),我諗佢咁乖自己都有思考過呢個問題,如果你真係想同佢講既,都係要佢思考返,免得你自己直接講佢錯,搞到關係太僵就唔好

同意樓上所講既,要俾佢有返讀書既心思,並且保證佢唔去逃避,哪怕有幾名既進步已經係成功既開始,咁佢先有所寄托。
你可以聽下佢讀書方面有咩難處,有乜幫到既盡量幫佢啦

在這危急關頭, 我覺得家庭及親情比學業重要.  首要係小心佢群埋D壞朋友學壞.  讀書叻緊係最好, 但讀書唔成並非世界末曰.  只要佢行正路, 話唔定將來一樣有個美好的人生.  佢唔係蠢, 但她考第尾.  這說明她完全無出過半點力去温習.  這樣的成績是急不來的. (我明白因為我都係考包尾嗰幾個).  我並非專家,但以我所見, 好多時都係要重大事情先能令她改變.  例如屋企出現經濟問題 (另她發奮), 又或者佢出外讀書(另她可以重新由淺D程度開始)等等.  無論如何, 只要她一日唔學壞, 她將來總有機會找到自己喜歡的科目或工作.  

回復 natzuki 的帖子

nazuki,
这里朋友分享的是'人间有情',  罗马不是一天能建成的, 要继续努力, 继续忍耐啊!  加把劲!

醒目開學勳章

既然DADDY 做咗衰人呢個角色, 妳千萬要做好人呀, 咪有咩事, 佢真係唔會同你地講!!你做佢地2個個橋樑!

另外有D人真係要比別人行多一點路, 先找到自己方向! 最緊要品行無偏離, 情況未必係你地想咁差!!!
‹ 上一主題|下一主題