用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學樂器有幾大優勢?
go

學樂器有幾大優勢? [複製鏈接]

小朋友只係小一,只係學鋼琴,無學管弦樂. 其實樂習樂器除了天份,亦要花大量時間去練習,學校本身無硬性規定一定要學樂器,咁我想知,其實學樂器對升中有多大影響?唔學係咪真係好洩底?因為我小朋友興趣一般,與其花大量時間落樂器身上,係唔係應該將時間分配落讀書會更有效? 因為俾你用心練習,可能去到小六,一般情況下都只可以考到五級,咁其實對考中學有咩優勢,因為可能個個學生都有依d級數? Thanks!
   4    0    0    0

醒目開學勳章

除非學到可以係公開賽拿獎,校際不計,又係冷門樂器,如果純為升中而有目的去學樂器,不如將時間放係看書身上好過。。。。

成績大過天,除非真係好特異功能,但憑特異功能入到去,成績又不得,當你追成績時,特異功能又慢左,變左無左個人優勢,到時又會點呢?

chaselam  非常認同  發表於 12-5-26 19:51
719117  agree  發表於 12-5-26 15:33
miffy  所以我從來唔報校際, 嘥時間  發表於 12-5-22 17:00
like_travel  Speech (sorry for typo error)  發表於 12-5-22 14:27
like_travel  請問校際是否指學界 Inter-school Music & Speec Festival 的不計 ? thanks !  發表於 12-5-22 14:27

引用:除非學到可以係公開賽拿獎,校際不計,又係

原帖由 CrabPincers 於 12-05-22 發表
除非學到可以係公開賽拿獎,校際不計,又係冷門樂器,如果純為升中而有目的去學樂器,不如將時間放係看書身 ...
讚成講法,成績首要,有成績可抽B1學校,成績未到B1,特異功能又攞吾到全港獎,想考B1都幾難。就算真係有B1學校收,小朋友個底打得吾好跟吾上,到時又要交異能成績,兩頭吾到岸。如中學階段冇左動力及目標.........

醒目開學勳章

其賓想知校際有無用
求其是但入一間小學, 看下學生獎項, 看下每年校際拿到獎的名單水蛇春甘長, 就知道有無用啦....................

回復 CrabPincers 的帖子

校際有幾個class 的獎比較有睇頭12歲以下concerto/junior exhibition

引用:升中除了成績好外,+好多名校都要求有獎項:+

原帖由 miffy 於 12-05-22 發表
升中除了成績好外, 好多名校都要求有獎項: 體育或者音樂

無辦法, 個遊戲係咁玩 ...
其實都是家長的迷思,一廂情願,基本上家長數得出的名校,我孩子都有師兄師姐同學考到,許多還不是音樂運動普通但學術成績好,當然,學校永遠歡迎有學術以外獎項的學生,但邏輯上看不到是必須的。

BallBallMaMa  Post content can be deleted, but 點評不可以呢!  發表於 12-5-24 18:14
BallBallMaMa  like_travel, 你現在算不算在向外宣揚???  發表於 12-5-24 18:13
like_travel  家長應學會謙虛和內儉, 經常掛口邊"我係名校生, 我孩子學校好多學生入名校...這是反面教材嗎 ? 我女學校也有許多學生入名校但我從來不打算向外宣揚   發表於 12-5-24 15:24

回復 JustAParent 的帖子

這也正是我常常推卻學生為了升中而狂報比賽和考試的原因首要還是成績,讀好書,有閒余時間玩下無妨,報了名又常推說學校溫習很忙,兩頭唔到岸
有時家長聽聞某學兄學姐被名校取錄,而他又有學某種樂器,誤以為名校是因為該樂器取錄他,實情人家成績名列前矛份人又淡定。

醒目開學勳章

miffy 發表於 12-5-23 09:03
我download過名校申請表看過, 其中課外活動一欄不是要填學緊咩和幾多級, 係填有咩獎如果無獎,  ...
無填吾=吾駛報,有就係錦上天花,無,亦吾會吾比你報,如果係琴的獎,又看下間學校當吾當係獎啦,小提琴,同琴,好多學校都不當是樂器,起碼我女間學校就吾當先,但講到底,當年填form 時,副校都話過佢地有一套評分標準,乜野係豬肉獎,乜野係真係獎,佢地心裡有數
我不會以為,成績同一張cert 佔同樣比例,除非間中學好缺呢本樂器的學生

miffy  唔係, 我意思即係買豬骨(成績) 搭條豬利(cert),  豬骨先係重點  發表於 12-5-23 12:48

醒目開學勳章

我女當年都無乜野填,得幾個作文獎,標語創作,同校際的豬肉獎。。。。。

任可課外活動要興趣行先,小一生俾佢試唔同嘅活動係為身心健康發展,不過時間分配要己學業做核心,真係唔使專登為升中去學,佢有興趣會自發去練,會成為終身愛好。學樂器要時間,一係長時間浸,升左中至見功力,較為可以兼顧學業,一係谷行佢考音樂試,小學前要有成績,不過要把握得好要付出好大,值唔值要諗清楚,因為就算入到心儀B1好學校都重有好長嘅路要行。有個"笑傲江湖"嘅爛 GAG好似係咁講嘅,欲練神功(葵花寶典),揮劍自宫,...到秘級最後一頁係咁寫,[ 如不自宫,也可成功]。:surprised :有時有D方法唔好人做你又跟。正如運動有益身心,小朋友身心健康自然有好嘅發展,不過父母自己決定啦,始終你係最有權嗰個。

One-Mama  寫得到位, 唔想表態都唔得!   發表於 12-5-24 18:20
Sumyeema1  經驗之談  發表於 12-5-24 10:32
Yanamami    發表於 12-5-23 14:42

多謝大家意見!

其實我覺得亞仔音樂細胞一般,一開始佢學開鋼琴,所以有得佢繼續學,無諗過用黎考中學,只係希望可以陶冶性情,多一d興趣!但當周圍朋友都話"學鋼琴?無用架?快d轉學管弦樂啦!",我就感到很frustrated,當初都唔係為左考中學而學,如果過幾年佢無興趣或學業兼顧唔到,我都會由得佢quit,但peer group pressure令我又自問,我有無做錯決定,有d驚,因為我亦無經驗!

回覆:學樂器有幾大優勢?

這題目討論過百千次,其實,你問擁有一種技能有優勢否,答案永遠是,看當時對該技能的需求和你做得有多好,升中、升大學、找工作亦如是。前者多少靠運氣,後者要努力和天賦。昨日你見有人一口流利日文入了co-ed,今日又有灌藍高手去了La Sa,明天還有條飛魚游了入協恩,你孩子點算好?要他集各家大成?人都癲。科學一點,你要確定某技能對升中的影響和必要性,不是去看有該技能的人,而是去比對control group。我敢大膽說,任何一間名校,收生決定性因素必定是學術成績。當然有家長說,我孩子就是讀不好要找特異功能旁身,絕對正確,但前題是你要確定孩子練好特異功能比讀好書容易。

TOKIN    發表於 12-6-5 14:57

引用:+本帖最後由+miffy+於+12-5-23+09:04+編輯+

原帖由 miffy 於 12-05-23 發表
香港學生比賽多如天上繁星,表格不會空的。

miffy  我仔本來唔比賽, 學琴不是for比賽, 因為要準備填form, 才開始報比賽  發表於 12-5-23 13:21

學鋼琴好架,可以話係好好嘅基礎音樂訓練,對學其他樂器都好有幫助,我有一次問過一個在國內受過正規訓練嘅朋友,如果小朋友學二、三年停左唔學會唔會好浪費?佢話唔怕,音樂係一種個人素質嘅培養,有興趣一路學落去固然好,不過有咗基礎訓練,同真心喜歡音樂,到大個再學都可以;要好似李雲廸、或者音樂神童又另作考慮,要睇天份、個人努力、資源配套各方面。咁自己小朋友小三左右無再學琴,玩下其他運動,時間多左同好用左,到中學佢自己見吹管樂D聲好聽,又再學都學得好投入。

事實嘅另一面係,如果到中學想有機會代表學校出賽,係樂團佔一席位,揀樂器上面要有取向,同有心理準備要面對相當大的競爭,如果只為揾學校,又花好多金錢同時間又值唔值。
如果培養到對欣賞音樂的品味,又可以輕鬆咁去睇成件事,音樂在無壓力下學同欣賞係一件樂事,反之,會唔會有少少煮鶴焚琴,大殺風景?

謝謝大家!

我當然唔會覺得有人因為某d"技能"厲害入到名校,便覺得我個仔都要有, 我ge著眼點反而係個主流,就好似踏單車ge主車群,我只係唔想甩左主車群而已! 好似我地ge年代,好少人讀普通話,但依家就無可能!

我無特別想小朋友要識d咩"特異功能",反而希望佢有全面d ge發展,如果佢搵到有興趣/潛能,就想佢定下目標去下苦功,去實現,但就唔想好功利咁去為左達到咩目標(e.g.考中學)而花時間落去做d好short term ge野.

蒜蓉 發表於 12-5-23 14:34
謝謝大家!

我當然唔會覺得有人因為某d"技能"厲害入到名校,便覺得我個仔都要有, 我ge著眼點反而係個主流,就 ...

我細女肯定被主車群拋甩了......P1時已同我講唔要學樂器.
‹ 上一主題|下一主題