用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 請教上午主流班的問題
go

請教上午主流班的問題 [複製鏈接]

你好, 是不是上午主流班都可以俾錢日日上英文or普通話課外活動? 如果是, 我見這個網有寫, 校車就可以照按排回家, 不過自己接送放學.

但想請問, 吃飯呢? 可不可以俾錢tt, 給孩子在學校吃飯? 吃完才上課外活動? thanks!
   2    0    1    0

上午上完課後樂園都應該係一點, 唔洗係學校食飯都得架啦~

回復 silvia_ng 的帖子

thanks蕭亞姨, 你的意思是12:00放學, 之後立刻上樂園, 上完樂園是13:00, 所以可以唔吃飯?

但唔好意思, 如果的, 我俾小朋友上足五日英文, 又想上3日普通話, 那麼, 即是有3天係2個鐘頭課外活動啦, 有無這個schedule? 如果有, 即是要吃飯啦, 那麼有無得安排在tt吃飯?

還有, 我想知, 大約幾錢一堂樂園? 我見幾年前就話幾十蚊, 但大約幾多十? 等我可以預budget. thanks!

課後樂園得一個鐘架咋! 所以正常放學係12點, 上extra course就放1點。你到時比小朋友帶包餅, 老師會係11:45左右比佢地先食, 唔洗上既就去左準備上校車的。
每堂我記得好似係60蚊左右。

明白晒了, 謝謝蕭亞姨

Hello 蕭亞姨

你好, 想請問TT(主流班)一日有多少時間學普通話和英語, 功課多唔多.
我小兒好lazy唔鐘意寫字,我怕他跟唔上, 請指教

請問各位媽媽..開學頭一星期..係米都照俾子女搭校車或會湊番學...
小朋友第一次搭校車會吾會驚呢?

回覆:請教上午主流班的問題

睇返PowerPoint 星期一、三各15分鐘普通話,二、四15分鐘英文。多D就好喇

I also want to know whether there're lot of homework to do in main stream class as I am concerned that my daughter is hard to catch up.  Thank you for anyone's information on this.

MB媽咪 發表於 12-5-25 12:41
Hello 蕭亞姨

你好, 想請問TT(主流班)一日有多少時間學普通話和英語, 功課多唔多.
一日應該15分鐘英文, 一個星期有兩日pth上。功課每日兩本左右啦。
不過小朋友唔鐘意寫字, 上到小學都麻煩。不如同佢玩下獎勵遊戲, 寫得靚換禮物啦!

wannet 發表於 12-5-25 16:18
請問各位媽媽..開學頭一星期..係米都照俾子女搭校車或會湊番學...
小朋友第一次搭校車會吾會驚呢? ...
通常係呀媽驚, 有d小朋友好exciting的! 反而呀媽可能靜靜雞吊住車尾, 又會眼濕濕唔捨得囉

pp.kitchen 發表於 12-5-25 19:00
睇返PowerPoint 星期一、三各15分鐘普通話,二、四15分鐘英文。多D就好喇
咦...以前英文日日都有架!

悠揚  日日都有15分鐘的.  發表於 12-6-22 09:41
高齡牛師奶  ha ?? 我都以為係日日有 lor. 搞錯呀 ~~  發表於 12-6-12 09:27

mall 發表於 12-5-26 10:36
I also want to know whether there're lot of homework to do in main stream class as I am concerned th ...
拿....想當年有學券既第一年, 我仔讀k2, 試過有次weekend有成9樣功課, 我眼都突埋。
但而家有學券後, 應該唔會再有咁多功課掛...我女上年k3就未試過啦。

依家都係呀, 我女一到weekend, 功課成坐山咁, 數過真係有九樣......不過其中兩樣是optional 的.

悠揚 發表於 12-6-22 09:43

依家都係呀, 我女一到weekend, 功課成坐山咁, 數過真係有九樣......不過其中兩樣是 ...

9樣??  你小朋友今年K幾?

功課一日一樣,兩樣咁,都唔係日日有,星期五會多啲,有兩份閱讀報告,好簡單畫下圖畫就ok!仲有啲worksheet,不過都好快完成的,唔駛擔心!

回復 pp.kitchen 的帖子

到時你可以報興趣班的英語樂園架!每日一小時由NET教英語,每星期上三天!

回復 leung-baby 的帖子

我女k1呀, 主因是有一份閱讀報告及網上功課是家長自己幫小朋友報做既, 另外因阿女上英語樂園都有功課, 反而主要既功課是很簡單的.

bibikids119 發表於 12-6-22 12:10
回復 pp.kitchen 的帖子

到時你可以報興趣班的英語樂園架!每日一小時由NET教英語,每星期上三天!
i see. 好似好多嘢學, 真係花多眼亂呀
‹ 上一主題|下一主題