用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 剛剛一歲,想讀N班,而家報名係唔係好遲喇 ? ...
go

剛剛一歲,想讀N班,而家報名係唔係好遲喇 ? [複製鏈接]

其實想比小朋友學合群,獨立,有紀律......
   0    0    0    0

應該今年9月左右報。你而家可以睇定d幼兒園資料。

1 yr 留意 N班,2 yr 入讀。

xiangching 發表於 12-5-21 10:39
1 yr 留意 N班,2 yr 入讀。
唔該哂!!!

大白豬 發表於 12-5-21 10:24
應該今年9月左右報。你而家可以睇定d幼兒園資料。
如果今年9月報,幾時入讀架 ?

gwlam  下年9月入讀。  發表於 12-5-21 12:27

nowadays, parents all become anxious, haha

TKO_NANA    發表於 12-6-7 11:55

回覆:dog9_dog9 的帖子

09/2013

MBK 發表於 12-5-21 14:50
09/2013

想請問我b下年9月差一個月2歲, 都是今年報嗎? thanks!

引用:Quote:MBK+發表於+12-5-21+14:50+09/2013想

原帖由 chrischo2002 於 12-05-21 發表
想請問我b下年9月差一個月2歲, 都是今年報嗎? thanks!
係,都係今年可以報,不過十月出世的是細b, 有不少超熱門名幼係唔接受細b申請, 所以選擇會較少

咁9月10日先至2歲係吾係細仔啊!難吾難入啊!

回覆:him0910 的帖子

我個仔啱啱大你個仔一年,佢今年10月會入讀PN。以我過去呢年嘅經驗,9月或以後出世嘅都算細仔,因為好多名校都唔接受9~12月出世嘅B報名,係連報都冇得報,所以選擇唔太多。就因為咁,我對啲唔接受細仔報名嘅學校冇乜好感,都唔係因材施教,只係為錢同方便自己,對細仔唔公平,我覺得9~10月出世嘅BB冇理由迫佢遲一年先開學囉。所以而家好欣賞啲肯接受細仔報名嘅學校。PN通常出年年初(約3月)先會開始interview,但係我個仔喺今年3月中前都係唔係太識講嘢,唔知點解3月中有一日,佢突然好似開咗竅咁,識多咗講嘢,所以3月中前in嗰啲全部唔收,3月中後in嗰啲就收咗。所以唔駛擔心,一定有學校收嘅。開始睇定啦,9月左右,各間學校陸續開始接受報名㗎啦!

回覆:him0910 的帖子

9月係屬於細b,雖然超名校唔收,但仲有好多選擇嘅,唔使擔心!

回覆:dog9_dog9 的帖子

我囡囡係10月細B,今年搵n班時都遇到好到學校唔接受申請,不過我又覺得合理,因為小朋友真係未夠兩歲,真係未到時候返學,就算學校肯留位比BB插班,到BB返學時,其他小朋友已經返左兩個月學,BB要追返個進度比較難。所以我都係抱住搵到就返,搵唔到就算既心態。不過到K1又會唔同,到時BB夠兩歲8個月,選擇多好多。

回復 菠蘿媽媽 的帖子

真的不用擔心, 我仔仔1歲半至INTERVIEW, 仲有學校收10月入學!

Gabumama 發表於 12-5-24 02:04
我個仔啱啱大你個仔一年,佢今年10月會入讀PN。以我過去呢年嘅經驗,9月或以後出世嘅都算細仔,因為好多名 ...

你好AR,我係新手MAMA,我囡囡今年(2012年)5月出世,咁即係如果我想幫佢報N班既話,佢1歲即出年(2013年)9月開始幫佢報名,係咪咁意思?

我咩都唔識,BB剛出世,因為係龍B,所以好擔心學位問題,唔該曬

回復 bebe0925 的帖子

yes.

but dun be too anxious, enjoy the time u can spend with ur child is most important

bebe0925  haha, thank you so much!!  發表於 12-6-7 19:36

回覆:bebe0925 的帖子

係呵!出年9月要開始留意報名日期!
5月出世(註:1月-8月適齡計算)都算細!要努力!當年,我阿仔4月出世,報咗9間,只有1間收佢!

‹ 上一主題|下一主題